garnek na drewnianej desce
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Nawet najlepszemu kucharzowi może zdarzyć się przypalić garnek. W takiej sytuacji należy sięgnąć po kilka produktów, które zazwyczaj znajdują się w kuchni. Nie trzeba wyrzucać garnka i kupować nowego, ponieważ stary można przywrócić do stanu używalności.

Sól kuchenna do czyszczenia przypalonych naczyń

Wystarczy zasypać przypalony garnek solą i dolać wody tak, aby uzyskać gęstą masę. Następnie należy odstawić garnek z masą na noc. Następnego dnia przypalona powierzchnia powinna być łatwa do umycia. Jeśli efekt nie jest zadowalający, można powtórzyć zabieg z zastosowaniem mikstury z wody i soli, tym razem ją zagotowując.

Soda oczyszczona

Sodę oczyszczoną można wykorzystać do oczyszczenia przypalonego garnka w taki sam sposób jak sól. Sodę należy połączyć z wodą w garnku i odstawić na noc. Jest ona skuteczniejsza, ale ma niekorzystny wpływ na garnki aluminiowe.

Ocet na przypalony garnek

Ocet jest dobrym środkiem do walki ze spalenizną. Do garnka należy wlać wodę, niecałą szklankę octu i wsypać 3 łyżki soli. Taką miksturę trzeba zagotować i pozwolić jej zadziałać w ciągu nocy. Rano należy opróżnić garnek, który powinien być niemal jak nowy.

Proszek do prania

Proszek do prania należy użyć tak samo jak sody oczyszczonej. Warto pamiętać o przeciwwskazaniach do stosowania w czyszczeniu garnków aluminiowych.

Cola

Cola także może pomóc w oczyszczeniu przypalonego garnka. Wystarczy wlać butelkę tego napoju do naczynia i gotować przez kilka minut. Dzięki coli brud powinien z łatwością dać się usunąć pod bieżącą wodą.

Ryż

Ryż ma właściwości sprzyjające czyszczeniu powierzchni, które uległy przypaleniu. Garnek należy zasypać ziarnami ryżu, zalać wodą i zagotować. Dzięki temu brud powinien samodzielnie odejść od dna.

Przed użyciem oczyszczonego garnka należy go dobrze umyć, aby usunąć resztki zastosowanych środków.