miód
Pixabay/fancycrave1/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Miód manuka – od innych miodów odróżnia go smak, zapach, ale przede wszystkim działanie. Ten najdroższy miód świata z pewnością wart jest uwagi.

Z czego robi się miód manuka?

 

Miód manuka powstaje z krzewu o tej samej nazwie, rośliny wiecznie zielonej. Manuka porasta tereny Nowej Zelandii oraz Australii, gdzie określany jest drzewem herbacianym. Roślina kwitnie tylko przez kilka miesięcy w roku.

Metyloglioksal – naturalny środek antybakteryjny

 

Metyloglioksal to składnik, który co prawda jest obecny także w innych rodzajach miodów, ale jego stężenie jest tam tysiąckrotnie mniejsze niż w miodzie manuka. Tymczasem poprawia on ogólną odporność organizmu. Jego działanie jest zbawienne dla osób, które mają problemy ze skórą, cierpią na wrzody żołądka, czy też są nosicielami bakterii gronkowca. Miód manuka jest bezcenny w leczeniu ran cukrzycowych, które goją się dłużej i trudniej. Wpływa korzystnie na krążenie krwi oraz obniża ciśnienie. Co ciekawe, można go jeść nawet po umyciu zębów przed snem, gdyż wykazuje działanie antybakteryjne.

Jak jeść miód manuka?

 

Oprócz właściwości zdrowotnych, stawiających miód manuka na pierwszym miejscu, od innych miodów odróżnia go także sposób jedzenia. By nie stracić cennych atrybutów, nie należy go bowiem w żaden sposób rozcieńczać. Miód manuka najlepiej zjeść na czczo rano. W ciągu dnia optymalne są 3 łyżeczki dziennie.

Miód manuka – lek na trądzik

 

Miód manuka pomaga powstrzymać rozwój zarówno trądziku zaskórnikowego, grudkowatego, cystowego, jak i trądziku różowatego. Świetnie sprawdza się w formie maseczki. Jednokwiatowy miód powinno się nałożyć na miejsca zaatakowane trądzikiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie należy delikatnie zmyć go. Kolejnym sposobem na pozbycie się trądziku za pomocą miodu manuka jest peeling – miód nakładamy na chore miejsce, a następnie wykonujemy masaż okrężnymi ruchami. W ten sposób pozbędziemy się martwych komórek naskórka, a także odblokujemy pory. Wystarczy dodać łyżkę miodu z krzewu manuka do kąpieli, aby walczyć z trądzikiem w trudniej dostępnych miejscach – plecach czy pośladkach. Na trądzik pomoże też kompres – letnie mleko wymieszaj z 1 łyżeczką miodu, a następnie nałóż na twarz (możesz do tego celu użyć gazy lub gotowych maseczek w tabletce). Po 15 minutach dokładnie zmyj.

Cena miodu manuka

 

Za pół kilogramowy słoik miodu manuka trzeba zapłacić, w zależności od ilości zawartego w nim metyloglioksalu, od około 70 do 180 złotych. Ten najdroższy – o zawartości metyloglioksalu 100 mg/kg, niszczy bakterie Escherichia (bakterie E. Coli). Zamówisz go bez problemu w sklepach internetowych.

Przeciwwskazania do jedzenia miodu manuka

 

Miód manuka właściwie mogą jeść wszyscy, łącznie z kobietami w ciąży i matkami karmiącymi. Po ten jednokwiatowy miód nie powinny sięgać wyłącznie osoby uczulone na wyroby pszczelarskie.