Czosnek na przeziębienie
Image by LifetimeStock.com

Czosnek na przeziębienie: podnosi odporność, zabija bakterie. Dwa przepisy na syrop z czosnku

Czosnek na przeziębienie
Image by LifetimeStock.com

Czosnek podnosi odporność organizmu, ma właściwości antynowotworowe, zmniejsza poziom cholesterolu, cukru we krwi, obniża ciśnienie i podnosi libido. Jest tani i rośnie prawie wszędzie.

Właściwości czosnku

Już 4,5 tysiąca lat temu podawano czosnek niewolnikom budującym piramidy, aby nie chorowali i byli pełni wigoru. Jedzony regularnie zwłaszcza jesienią i zimą podnosi odporność organizmu. Jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości antynowotworowe (zapobiega uszkodzeniom komórek i spowalnia proces dzielenia się komórek rakowych), obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru we krwi, podnosi libido. Rośnie na całym świecie, prawie we wszystkich strefach klimatycznych, u nas w 16 odmianach. Składa się w 60% z wody, w 33% z węglowodanów, a jego 5 gramów ma tylko 7 kalorii.

Jak jeść czosnek przy przeziębieniu

Najlepiej regularnie spożywać zgniecione ząbki czosnku na surowo (przy przeziębieniu nawet 3 dziennie), gdyż po obróbce termicznej traci on swe właściwości bakteriobójcze i lecznicze. Najbardziej polecane są czosnek niedźwiedzi, syberyjski, zielony czy też wężowy, unikamy natomiast pochodzącego z Chin. Z nieprzyjemnym zapachem można sobie radzić, przegryzając natkę pietruszki, świeżą miętę czy tymianek, selera lub popijając czerwonym winem. Przedawkowanie czosnku może wywołać problemy z żołądkiem, wzdęcia, biegunkę, podrażnienie wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego, bóle głowy. Trzeba skonsultować ze specjalistą planowane dłuższe zażywanie czosnku, gdyż wchodzi on w interakcje z niektórymi lekami. Rozrzedza też krew, w związku z czym nie można go przyjmować na tydzień przed operacją.

Praktyczne zastosowanie czosnku przy przeziębieniach

1. Czosnkowa nalewka na odporność. Wyciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy 3 łyżki miodu, 10 zmiażdżonych obranych ząbków czosnku i szklankę przegotowanej ciepłej wody. Przelewamy do butelki i odstawiamy na całą noc w chłodniejsze miejsce. Przy przeziębieniu pijemy po łyżce stołowej co 4 godziny, na wzmocnienie odporności wystarczy łyżka dziennie.

2. Czosnek w miodzie. Obieramy główkę czosnku, rozdzielamy ząbki, kruszymy je lekko bez siekania, np. płaską powierzchnią noża i odczekujemy kwadrans. W tym czasie w kontakt wchodzą allina i allinaza, powstałe przy miażdżeniu ząbków, odpowiedzialne za powstanie allicyny - substancji o działaniu antybiotykowym i przeciwgrzybicznym, której zawdzięczamy zdrowotne właściwości czosnku. Gdy powstanie już wystarczająca ilość allicyny, zalewamy czosnek miodem w słoiku, odstawiamy zakręcony na 5 dni i stawiamy go w temperaturze pokojowej. Słoik wstawiamy do lodówki i raz dziennie zjadamy z niego czosnek bądź łyżkę miodu.


Przeładuj

Czy Marlena i Seweryn z "Rolnik szuka żony" naprawdę się rozstali? Zobacz ich historię miłości

zobacz 02:12