nasiona czarnuszki
©CUKMEN/fotolia

Nowy, lepszy pieprz – czarnuszka w kuchni

nasiona czarnuszki
©CUKMEN/fotolia

Czarnuszka wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru i nadaje smaku potrawom. Może być zdrowszym zamiennikiem pieprzu.

 

Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że dzięki żuciu ziaren czarnuszki można uchronić się od wszelkich chorób. Czarnuszka nazywana jest także czarnym kminkiem i uważana jest za cudowne zioło. Wzmacnia układ odpornościowy, działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Pomaga obniżyć ciśnienie, zapobiega nowotworom, kamieniom nerkowym, reguluje poziom cukru we krwi, przyspiesza gojenie się ran.

Ziołomiód, nalewka i napar z czarnuszki

Czarnuszka może być stosowana jako:

  • olej,
  • całe ziarna,
  • mielone ziarna.

Poza tym na bazie czarnuszki można robić nalewki, napary oraz ziołomiód.

Przepis na ziołomiód z czarnuszki: utrzyj ze sobą miód z mieloną czarnuszką w proporcji jedna łyżka miodu: jedna łyżeczka czarnuszki. Łagodzi ból gardła, kaszel, działa również wykrztuśnie.

 

Przepis na nalewkę: pół szklanki mielonej czarnuszki zalej szklanką wódki. Pozostaw na tydzień, po czym przecedź przez filtr do kawy, gazę lub watę. Można stosować, podobnie jak olej, zewnętrznie i wewnętrznie, m.in. przy problemach z grzybicą.

 

Przepis na napar: zalej wrzątkiem jedną łyżkę zmielonych nasion czarnuszki i parz około 20 minut. Następnie odcedź. W razie potrzeby osłodź miodem. Można stosować zewnętrznie (jako płukankę lub do przemywania skóry) i wewnętrznie.

Jak stosować czarnuszkę w kuchni?

Czarnuszka może być stosowana w kuchni jako przyprawa – po zmieleniu z powodzeniem zastępuje pieprz, a nie zakwasza organizmu ani nie drażni przewodu pokarmowego. Ziarna czarnuszki można dodać także do:

  • zup,
  • sałatek,
  • Bigos,
  • duszonych warzyw,
  • domowego sera
  • chleba.

Olej z czarnuszki może być stosowany w kuchni tylko na zimno, ponieważ wysokie temperatury sprawiają, że traci właściwości zdrowotne. Może być dodawany do:

  • twarogów,
  • kaszy,
  • sałatek,
  • sosów,
  • zup.

Czarnuszka nadaje potrawom korzenny posmak i zapach oraz uwydatnia ich naturalny smak.

 
  • Czy wiesz, jakie sprzęty kuchenne mogą być przydatne w odchudzaniu? Sprawdź, odchudzanie od kuchni.
  • Wanilia to idealny dodatek w kuchni do ciast i owoców. Zobacz, jakie właściwości ma laska wanilii
  • Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, przez co leczy infekcje i działa odkażająco. Czy wiesz, jak jeść imbir?

Przeładuj

Oto zwiastun wielkiego finału "The Voice Kids"! Kto otrzyma tytuł najlepszego głosu w Polsce?

zobacz 01:04