mięta pieprzowa
Image by LifetimeStock.com

Zioła na trawienie – mięta, rozmaryn, rumianek, kminek i imbir

mięta pieprzowa
Image by LifetimeStock.com

Wspomaganie trawienia ziołami pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, biegunka, wzdęcia czy przy drażliwych jelitach. Zioła można stosować w postaci naparów, a picie ich po posiłku poprawia pracę układu pokarmowego.

Mięta pieprzowa na trawienie

Najważniejszym składnikiem mięty pieprzowej jest mentol, który ma działanie rozkurczowe, chłodzące i łagodzące. Z liści mięty pieprzowej można zrobić susz oraz przygotować olejek. Susz zaparzony i pity po posiłku pomaga zwalczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, działa także wiatropędnie. Ze względu na żółciopędne działanie mięty, w przypadku kamieni żółciowych, jej stosowanie należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem, aby sobie nie zaszkodzić.

 

Mięta może być wprowadzona do diety nie tylko pod postacią naparu – bardzo często stosuje się ją jako przyprawę, czy składnik sosu podawanego do mięs.

Rozmaryn lekarski na trawienie

Niewiele osób wie, że rozmaryn to roślina lecznicza. Zwykle wykorzystuje się go jako przyprawę, która przywędrowała do nas z obszaru śródziemnomorskiego. Jego liście zawierają bardzo wiele cennych składników, które korzystnie wpływają nie tylko na układ pokarmowy, ale także cały organizm. Są to między innymi: garbniki, kamfen, fitoncydy, gorycze czy cyneol. Ze względu na skład, roślina działa pobudzająco na produkcję żółci, wspomaga trawienie także niwelując uciążliwe skurcze.

Rumianek na trawienie

Rumianek zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze i kumaryny. Najczęściej stosuje się go w formie naparu, który pomaga w schorzeniach dróg moczowych. Działa także na układ trawienny: zapobiega biegunkom, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, likwiduje wzdęcia.

Kminek na trawienie

Nasiona kminku stanowią źródło olejku eterycznego, który wpływa na zwiększenie produkcji soków żołądkowych. Działa także rozkurczowo, dzięki czemu stanowi doskonałe remedium na wzdęcia. Kminek można pić w formie naparu lub dodawać do potraw, które są ciężkostrawne.

Imbir na trawienie

Charakterystyczny, korzenny zapach imbiru sprawił, że korzeń tej rośliny stał się popularną przyprawą. Imbir wspomaga proces trawienia poprzez pobudzenie wydzielania żółci i soków żołądkowych. Działa także przeciwutleniająco. Podobnie jak w przypadku kminku, można go stosować w formie naparu, albo dodawać do potraw jako przyprawę.


Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30