©elmowski/Fotolia

Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.

 

Jarzębinę do nalewki lub soku najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, na przełomie października i listopada. Przed przyrządzeniem owoce mrozi się w zamrażarce.

Owoce jarzębiny wzmacniają odporność organizmu

Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie, przez co powstrzymują proces powstawania wolnych rodników. Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu, dlatego sok z jarzębiny warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko przeziębienia i grypy.

Sok z jarzębiny, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • sokownika,
  • garnka (jeżeli nie posiadasz w domu sokownika).

 

Składniki (na 1 litr soku):

  • 2 kilogramy owoców jarzębiny,
  • 1 kilogram cukru.

 

Czas przygotowania: około 50 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj owoce i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  • Zamrożoną jarzębinę przełóż do sokownika i zasyp cukrem.
  • Jeśli nie masz w domu sprzętu do wyciskania soku, owoce włóż do garnka z litrem wody, zasyp cukrem i gotuj 20 minut.
  • Powstały sok przelej do szklanych butelek.

 

Gotowe!

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Potrzebujesz:

  • dużego słoika (najlepiej 3 litrowego),
  • gazy.

 

Składniki (na 2 litry nalewki):

  • 1 kilogram owoców jarzębiny,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody niegazowanej,
  • 0,5 kilograma cukru drobnoziarnistego,
  • 2 cytryny.

 

Czas przygotowania: 6 tygodni

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Owoce jarzębiny sparz wrzątkiem i przełóż do słoja.
  • Dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
  • Wlej 0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody.
  • Dokładnie zakręć słój i odstaw na 3 tygodnie.
  • Zlej płyn do innego naczynia, a pozostałe owoce zalej pozostałym spirytusem oraz wodą i ponownie odstaw na 3 tygodnie.
  • Owoce przecedź przez gazę.
  • Połącz ze sobą powstałe 2 roztwory i rozlej do mniejszych butelek.

 

Gotowe!


Więcej na temat zdrowe produkty przepisy