Enterogastron jest hormonem przewodu pokarmowego, odpowiadającym za wydzielanie soków żołądkowych i zwalnianie skurczy mięśni żołądka. Produkowany jest on przez dwunastnicę w wyniku połączenia z tłuszczami pokarmowymi. Niekiedy odruchy nerwowe, negatywne emocje i przyjmowanie niektórych preparatów, mogą skutkować nadmiernym wydzielaniem enterogastronu, a w konsekwencji nadkwasotą żołądka.

Reklama

Enterogastron należy do grupy hormonów peptydowych (białkowych), które spełniają funkcje regulacyjne w organizmie człowieka. Wśród tych hormonów można wymienić: insulinę, oksytocynę, sekretynę oraz glukagon.

Enterogastron – funkcje hormonu pokarmowego

Zobacz także

Enterogastron jest hormonem przewodu pokarmowego, wydzielanym przez dwunastnicę po połączeniu z tłuszczami pokarmowymi. Pełni on funkcję regulacyjną – odpowiada za wydzielanie soków żołądkowych oraz prawidłową perystaltykę żołądka (zwalnianie skurczy mięśni). Oprócz tego enterogastron przyśpiesza proces regeneracji po wrzodach przewodu pokarmowego.

Nadkwasota żołądka a wydzielanie enterogastronu

Zarówno nadkwasota żołądka, jak i jego niedokwasota związane są bezpośrednio z zaburzeniami w produkcji enterogastronu, który odpowiada za produkcję soków żołądkowych. Duży wpływ na prawidłowy poziom tych soków ma dieta, która powinna być bogata w mięso, ryby, warzywa oraz jajka. Do nadkwasoty żołądka mogą przyczyniać się negatywne emocje, odruchy nerwowe, żucie gumy i ssanie cukierków, a także przyjmowanie niektórych leków, m.in. aspiryny.

Niedokwasota żołądka a produkcja enterogastronu

Reklama

Niedokwasota żołądka związana jest ze zbyt małą ilością soków trawiennych. Stan ten jest dużo groźniejszy niż nadkwasota, ponieważ zazwyczaj towarzyszy mu niedobór żelaza, magnezu i cynku. Chory uskarża się na intensywne bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, zgagę oraz problemy z wypróżnianiem. Niedokwasotę żołądka leczy się poprzez pobudzanie układu pokarmowego do pracy. Podstawą jest dieta bogata w lekkostrawne posiłki, a także ograniczenie spożywania tłustych i wysokokalorycznych potraw.

Reklama
Reklama
Reklama