próbki krwi w laboratorium
©benjaminnolte/fotolia

Częstotliwość występowania określonej grupy krwi jest zróżnicowana. Przekaz genetyczny zawarty w każdej grupie krwi określa predyspozycje organizmu do pewnych chorób.

Grupa krwi 0 – odporny układ pokarmowy

Grupa krwi 0 wykształciła się najwcześniej ze wszystkich pozostałych. Cechy charakterystyczne takich osób to odporny układ pokarmowy i bardzo silny układ immunologiczny, który może mieć tendencje do atakowania własnych komórek. Osoby z zerową grupą krwi pozytywnie znoszą sytuacje stresujące przy aktywności fizycznej i mają efektywny metabolizm. Mogą mieć kłopoty z krzepliwością krwi, alergiami, chorobami tarczycy, artretyzmem oraz wrzodami trawiennymi.

Grupa krwi A – tolerancyjny układ immunologiczny

Powstanie grupy krwi A datuje się na ok. 25-15 tysięcy lat temu. System trawienny takich osób lepiej tolerował niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu białka roślinne niż zwierzęce. Ludzi z grupą krwi A cechuje zwiększone ryzyko infekcji oraz chorób nowotworowych ze względu na tolerancyjny układ immunologiczny, który nie zawsze rozpoznaje groźne drobnoustroje. Posiadacze grupy krwi A mają skłonności do cukrzycy, chorób serca, astmy, chorób układu pokarmowego i alergii.

Grupa B – odporność na choroby nowotworowe

Osoba z grupą krwi B charakteryzuje się tolerancyjnym układem pokarmowym. Radzi sobie ze stresem przy aktywności twórczej. Ma silny, ale zrównoważony system immunologiczny. Jest bardziej odporna na choroby nowotworowe i choroby serca. Osoby z grupą krwi B są podatne na powoli rozwijające się wirusy, stany wyczerpania psychicznego, zapalenia zatok, stany zapalne, stwardnienie rozsiane i zespół chronicznego zmęczenia.

Grupa krwi AB – odporność na choroby autoimmunologiczne

To najmłodsza z grup krwi, wyłoniła się około 1000 lat temu. Łączy cechy każdej z pozostałych grup. Ma niski poziom kwasów żołądkowych. Nie zawiera przeciwciał, przez co cechuje ją odporność na choroby autoimmunologiczne (np. artretyzm). Skutecznie utylizuje kalorie. Osoby z grupą krwi AB mają wrażliwy układ pokarmowy, trudno przyswajają białka pochodzenia zwierzęcego i są narażone na choroby nowotworowe. Ze względu na wysoką krzepliwość we krwi łatwo tworzą się skrzepy. Są podatne na infekcje jelit, żołądka, uszu oraz dróg oddechowych.