Kobieca ręka w trakcie ataku alergii
©miamariam/Fotolia

Ektoina łagodzi objawy alergii i intensywnie nawilża skórę

Kobieca ręka w trakcie ataku alergii
©miamariam/Fotolia

Ektoina to aminokwas wytwarzany przez bakterie, które zamieszkują środowisko o ekstremalnych dla życia warunkach. To właśnie ektoina pomaga im się do niego przystosować. Substancja ta stosowana jest w lekach i kosmetykach. Zmniejsza objawy alergii i atopowego zapalenia skóry, ponadto intensywnie nawilża skórę i opóźnia jej starzenie się.

 

Ektoina pozyskiwana jest m.in. z bakterii metanotroficznych (żywiących się metanem), żyjących w skałach przywęglowych. W Polsce skały takie znajdują się w kopalni Bogdanka (w województwie lubelskim).

Czym jest ektoina

Ektoina to niewystępujący w ludzkim organizmie aminokwas, który działa jako osmolit, niewielka cząsteczka ułatwiająca osmoregulację, czyli utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej komórek organizmu. Ektoinę wytwarzają pewne gatunki bakterii, m.in.:

  • Ectothiorhodospira halochloris,
  • bakterie gram dodatnie,
  • bakterie gram ujemne,
  • Brevibacterium linens
  • Halomonas elongata
  • Marinococcus halophilus
  • Pseudomonas stutzeri.

Mikroorganizmy te zamieszkują przede wszystkim słone gleby i wody. To właśnie ektoina chroni je przed szkodliwym wpływem stresu osmotycznego, wywołanego przez ekstremalne warunki bytowania i umożliwia im przystosowanie się do środowiska.

Właściwości zdrowotne i kosmetyczne ektoiny

Ektoina wykorzystywana jest w leczeniu i łagodzeniu objawów alergii, szczególnie tych, które dotyczą błon śluzowych, a zatem: kataru siennego, drapania i bólu gardła, kichania, łzawienia. Może być też stosowana pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Dzięki nawilżającym właściwościom ektoina łagodzi także objawy atopowego zapalenia skóry oraz kontaktowego zapalenia skóry: zmniejsza łuszczenie, zmiękcza naskórek, wygładza i redukuje świąd. Preparaty z ektoiną stosowane są także podczas miejscowego naświetlania zmian nowotworowych, aby zabezpieczyć tkankę zdrową. Znany jest też korzystny wpływ ektoiny na stan zdrowia osób chorych na chorobę Alzheimera oraz zarażonych wirusem HIV.

 

Nawilżające właściwości ektoiny są także wykorzystywane w celach kosmetycznych. Kosmetyki z tą substancją intensywnie nawilżają skórę i zabezpieczają ją przed nadmierną utratą wody. Ponadto zabezpiecza ona przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.

W jakiej postaci dostępna jest ektoina

Ektoina jest składnikiem preparatów leczniczych dostępnych w postaci sprayu do nosa, maści oraz kropli do oczu. Stanowi ponadto składnik kremów i maseczek nawilżających, ochronnych i redukujących objawy starzenia się skóry, przeznaczonych dla cery dojrzałej, wysuszonej i wrażliwej.

Przeładuj

Felek z "Gogglebox" zdradza kulisy show. Dlaczego duża część programu musi być wycięta?

zobacz 00:59