Orzechy w miseczce
Pixabay/heecehil/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Alergia pokarmowa to odpowiedź immunologiczna organizmu na konkretny produkt, którego nie możemy spożywać, ponieważ może wywołać wysypkę, wymioty czy biegunkę. Dane statystyczne są niepokojące – bazując na wynikach programu „Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce” można stwierdzić, że Polacy plasują się w światowej czołówce, jeżeli chodzi o występowanie objawów alergicznych.

 

Alergia pokarmowa jest reakcją na spożywany produkt, który jest dla nas alergenem – substancją uczulającą. Objawy zawsze zauważalne są po spożyciu pokarmu i są oznaką nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit. Warto wspomnieć, że alergia pokarmowa występuje częściej u niemowląt i dzieci, niż u dorosłych i starszych.

Objawy alergii pokarmowej

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej to reakcje układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, czy biegunka:

  • układ pokarmowy - obrzęk ust, zapalenie jelita grubego czy przełyku, kolka (tylko u niemowląt), nudności, wymioty, biegunka;
  • układ oddechowy – przewlekły katar, astma w postaci oskrzelowej, zapalenie płuc;
  • układ nerwowy – bóle głowy, migrena, problemy ze snem;
  • układ krwionośny – niedokrwistość, zwiększona tendencja do produkcji granulocytów kwasochłonnych, wstrząs anafilaktyczny (zaburzenie krążenia, spadek ciśnienia);
  • skóra – obrzęk, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry.

Najczęstsze alergeny

Uczulają najczęściej:

  • jajka (uczula przede wszystkim białko jajka kurzego, ale w przypadku alergii powinniśmy w diecie unikać również żółtka),
  • owoce (najczęściej uczulają cytrusy, truskawki),
  • mleko (z uczulenia na mleko dzieci przeważnie wyrastają, czasami można być uczulonym tylko na mleko „prosto od krowy”),
  • ryby (białko znajdujące się w mięśniach rybich – parwalbumina – odpowiedzialne jest przeważnie za uczulenie),
  • orzechy (przeważnie orzeszki ziemne),
  • owoce morza (skorupiaki i małże), niektóre zboża (z powodu zawartości np. glutenu uczula pszenica, żyto czy ryż),
  • konserwanty (najsilniej uczulają parabeny, które znajdziemy w napojach chłodzących, galaretkach czy dżemach),
  • barwniki (błękit patentowy w słodyczach, indygotyn w lodach, wypiekach i napojach czy litorlubina w serach mogą silnie uczulać i być niebezpieczne szczególnie dla dzieci).

 

Alergia pokarmowa wywołana jest przede wszystkim przez czynniki genetyczne, zanieczyszczenie środowiska i pokarmy silnie przetworzone. Dlatego osoba uczulona powinna stosować w diecie produkty w jak najmniej przetworzonej i sama przygotowywać posiłki ze składników pochodzących z pewnych źródeł.

 

Alergia pokarmowa to zaburzenie organizmu, ale nie przewlekła choroba. Przy odpowiedniej diecie alergik może normalnie funkcjonować, jeśli tylko będzie unikał „zakazanych” produktów, wywołujących reakcję alergiczną.