Alergia pokarmowa nie jest tym samym co nietolerancja pokarmowa. Niekiedy używa się tych terminów zamiennie i często niewłaściwie. Dolegliwości mają podobne podłoże, ale są zupełnie czym innym.

Reklama

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa – różnice

Alergia pokarmowa charakteryzuje się natychmiastową reakcją organizmu na produkt, na który jest się uczulonym. Alergia pokarmowa jest patologiczną reakcją organizmu na jedzenie. Wynika z mechanizmów immunologicznych – organizm traktuje alergen jak czynnik chorobowy i zaczyna się przed nim bronić. Alergia dotyka 1-2% populacji i nie zagraża życiu, ale powoduje nieprzyjemne objawy. Objawia się najczęściej obrzękiem, który powoduje trudność w oddychaniu, a czasem problemami z sercem i układem pokarmowym. Typowymi objawami alergii pokarmowej są wymioty i biegunka. Główną przyczyną alergii pokarmowej jest to, że układ odpornościowy mylnie postrzega produkt spożywczy jako zagrożenie i atakuje go, wytwarzając przeciwciała.

Właśnie w taki sposób organizm broni się przed alergenem. Najwięcej ataków alergii pokarmowej występuje po spożyciu orzechów, czekolady, mleka i produktów zawierających pszenicę.

Nietolerancja pokarmowa – nadwrażliwość na produkt

Natomiast nietolerancją pokarmową nazywa się nadwrażliwość na określoną żywność bądź jej składnik. Objawy nietolerancji pokarmowej nie są tak oczywiste jak w przypadku alergii pokarmowej. Może pojawić się biegunka, uczucie wzdęcia, zaparcia, bóle reumatyczne, infekcje, cukrzyca i problemy skórne.

Zobacz także

Nietolerancja pokarmowa ma wiele przyczyn, mogą nimi być uwarunkowania genetyczne czy pojawienie się w diecie nowych produktów. Czasem powodem powstania nietolerancji pokarmowej jest higiena. Zbyt rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny od najmłodszych lat uniemożliwia wytworzenie się odporności. Podobnie jest z przyjmowaniem antybiotyków, które są powodem spadku odporności, co manifestuje się nietolerancją pokarmową. Oprócz tego na nietolerancję pokarmową mają wpływ sztuczne aromaty, konserwanty, chemizacja i wykorzystywanie modyfikacji genetycznej.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama