
Zdrowe migdałki rozpoznają i wychwytują zarazki, jakie próbują dostać się do organizmu wraz z wdychanym powietrze lub zjadanymi posiłkami. W trakcie infekcji migdałki zwiększają swoją objętość, a po ustąpieniu choroby wracają do stanu pierwotnego.
Migdałki podniebienne, językowe, trąbkowe i gardłowe
Migdałki to element układu chłonnego gardła, czyli pierwszej bariery, która chroni organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Migdałki to skupisko tkanki limfatycznej. Rozróżniamy migdałek gardłowy, językowy, trąbkowy i migdałki podniebienne. Migdałek gardłowy, nazywany „trzecim migdałem” lub adenoidem znajduje się na tylnej ścianie nosowej części gardła. Nie można go dostrzec bez specjalnych narzędzi lekarskich. Z wiekiem migdał gardłowy stopniowo się zmniejsza, aż w pewnym momencie całkowicie znika. Migdałki podniebienne są symetrycznie ulokowane w ustnej części gardła, pomiędzy podniebiennym łukiem przednim i tylnym. Mają około 2 cm długości i około 1 cm szerokości. Migdałki podniebienne sięgają od podniebienia miękkiego aż do podstawy języka. Zdrowe migdałki przypominają jasnoróżowe orzeszki. Można je dostrzec gołym okiem. Migdałek językowy znajduje się w okolicy korzenia języka, a parzysty migdałek trąbkowy przy ujściu trąbki słuchowej. Migdałki tworzą w gardle człowieka tzw. pierścień Waldeyera.
Rola i wygląd zdrowych migdałków
Podstawowym zadaniem migdałków jest powstrzymywanie zarazków. Dzięki migdałkom układ odpornościowy jest silniejszy, a organizm pracuje stabilniej. W migdałkach dochodzi do namnażania komórek układu odpornościowego, które eliminują chorobotwórcze drobnoustroje pochodzące z pokarmów lub wdychanego powietrza. W trakcie infekcji migdałki zwiększają się, ponieważ produkują większą ilość antygenów (substancji służących do produkcji przeciwciał odpornościowych), a po jej przeminięciu kurczą się i wracają do pierwotnej postaci.
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński