Zadbana cera, ładna skóra - z tego musisz zrezygnować
© Pormezz/Adobe Stock
Styl życia

Zadbana cera, ładna skóra - z tego musisz zrezygnować

Dbasz o odpowiednie nawilżenie skóry, pijesz wymagane dwa litry wody dziennie, starasz się wysypiać i dbać o siebie, a mimo to nie wyglądasz najlepiej. W czym tkwi sekret ładnej, zadbanej cery? Sprawdź z czego zrezygnować, by cieszyć się promiennym wyglądem.

Dbasz o odpowiednie nawilżenie skóry, pijesz wymagane dwa litry wody dziennie, starasz się wysypiać i dbać o siebie, a mimo to nie wyglądasz najlepiej. W czym tkwi sekret ładnej, zadbanej cery? Sprawdź z czego zrezygnować, by cieszyć się promiennym wyglądem.

 

Nie ma rady - by cieszyć się piękną i zadbaną skórą musimy do jej pielęgnacji podejść holistycznie, dbając o nią od wewnątrz i na zewnątrz. Atestowane dermokosmetyki, kremy nawilżające, odżywcze peelingi i maski, fluidy chroniące przed słońcem - żaden z tych cudownych specyfików nie jest w stanie zadbać o naszą skórę w taki sposób jak… zawartość naszego talerza.

Dieta na zadbaną skórę

Odpowiednia ilość białka wysokiej jakości, czyli takiego znajdującego się w chudym mięsie, roślinach strączkowych i nabiale, zapewnia naszej skórze jędrność i elastyczność. Wypijana szklankami woda (minimum 1,5 litra dziennie!) gwarantuje jej odpowiednie nawilżenie, spłyca zmarszczki i nadaje promienny wygląd. Z kolei kwasy omega 3 przyspieszają regenerację skóry i spowalniają procesy starzenia. By dostarczyć ich odpowiednią ilość do organizmu warto chrupać orzeszki, dodawać do skropionej olejem roślinnym sałatki różnego rodzaju pestki, a także delektować się smakiem tłustych ryb morskich. Istnieją niestety substancje, które spożywane w nadmiernych ilościach sabotują nasze działania.

Czego unikać, by cieszyć się ładną i zadbaną cerą?

Aby cieszyć się zadbaną cerą, najlepiej wyeliminować z diety następujące składniki:

  • Cukier, słodycze i czekolada: niestety, to co tak dobrze smakuje nie ma pozytywnego wpływu na naszą cerę. Dieta bogata w cukry proste przyczynia się do zaburzanie gospodarki hormonalnej, w czego efekcie na naszej twarzy pojawiają się wypryski.

 

  • Produkty wysoko przetworzone: produkty spożywcze charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym (IG) powodują zwiększanie wydzielania przez organizm insuliny i hormonu wzrostu, który jest odpowiedzialny za nieestetyczne zmiany trądzikowe.

 

  • Alkohol i wyroby tytoniowe: nie można tutaj wskazać gorszego zabójcy naszej urody - zarówno alkohol jak i wyroby tytoniowe w równym stopniu wpływają na degenerację skóry, wysuszają ją i powodując jej przedwczesne starzenie.

 

  • Pikantne przyprawy: choć dobre dla naszego układu odpornościowego, skóra nieszczególnie za nimi przepada, zwłaszcza ta, która ma problem z różnego rodzaju wypryskami i trądzikiem.

landrynki i cukierki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakich produktów nie jeść na diecie redukcyjnej, żeby schudnąć?
Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej powinna być bogata we wszelkie składniki i minerały, ale są produkty, z których należy zrezygnować i sprzyjać to będzie zarówno chudnięciu, jak i ogólnej kondycji organizmu. Produkty, które nie będą sprzyjały chudnięciu na diecie redukcyjnej, to zarówno te zawierające cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, jak i utwardzone tłuszcze roślinne.

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej powinna być bogata we wszelkie składniki i minerały, ale są produkty, z których należy zrezygnować i sprzyjać to będzie zarówno chudnięciu, jak i ogólnej kondycji organizmu. Produkty, które nie będą sprzyjały chudnięciu na diecie redukcyjnej, to zarówno te zawierające cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, jak i utwardzone tłuszcze roślinne. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy O tym, że cukier sprzyja tyciu, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Ma również niekorzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Szybko podnosząc poziom glukozy we krwi powoduje, że trzustka wydziela dużą ilość insuliny, aby zredukować stężenie glukozy . Jeśli cukier nie zostanie wykorzystany na bieżące wydatki energetyczne, zmagazynowany zostanie w wątrobie (w postaci glikogenu), ale gdy będzie go ponad limit – odłożony zostanie w tkance tłuszczowej. Syrop glukozowo-fruktozowy, tak chętnie wykorzystywany przez producentów żywności jako zamiennik cukru , również przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej i zmian miażdżycowych.   Wszelkiego rodzaju słodycze, ale również dosładzane sztucznie soki, jogurty czy płatki śniadaniowe powinny być wykluczone z jadłospisu podczas diety redukcyjnej. Alkohol a dieta redukcyjna Osoby chcące zredukować ilość tkanki tłuszczowej, powinny również uwzględnić fakt, że alkohol nie sprzyja odchudzaniu. Po pierwsze jest to produkt wysokokaloryczny – kieliszek wina może zawierać od 107 do 275 kcal (w zależności od tego, czy jest to wino białe, czerwone, słodkie czy wytrawne), kieliszek wódki to 110 kcal, 330 ml jasnego piwa z kolei ma 150 kcal. Są to tzw. puste kalorie, które nie dostarczają składników odżywczych. Trawienie spożytych podczas picia alkoholu cukrów i tłuszczów (pochodzących z jedzenia) jest znaczenie spowolnione , gdyż organizm poświęca energię na trawienie alkoholu, a...

Miks owoców w miseczce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Co jeść, aby jak najdłużej zachować młodość?
Dieta odmładzająca, która pozwoli na opóźnienie procesów starzenia, powinna być przede wszystkim urozmaicona, bogata w produkty zwalczające wolne rodniki, witaminy, mikro i makroelementy, zdrowe tłuszcze i białka.

Dieta odmładzająca, która pozwoli na opóźnienie procesów starzenia, powinna być przede wszystkim urozmaicona, bogata w produkty zwalczające wolne rodniki, witaminy, mikro i makroelementy, zdrowe tłuszcze i białka. Dieta odmładzająca – produkty pomagające zachować młodość Wolne rodniki są winowajcą przyspieszonych procesów starzenia organizmu oraz powstawania wielu chorób, w tym nowotworów. Są to cząsteczki, które w poszukiwaniu „pary” przyłączają się do komórek niszcząc je. Niestety nie da się całkowicie wyeliminować ich z otoczenia, jednak są sposoby, aby znacznie ograniczyć ich niszczycielski wpływ.   Dieta jest jednym ze sposobów na dostarczanie organizmowi tzw. antyoksydantów, których zadaniem jest niszczenie wolnych rodników. Dlatego w jadłospisie nie może zabraknąć świeżych i najlepiej surowych malin, czarnych porzeczek, truskawek, borówek, cytrusów, czy czerwonych winogron, które zawierają najwięcej antyoksydantów. Produkty z antyoksydantami Działanie antyoksydacyjne ma też zielona herbata , czerwone wino, yerba mate oraz herbata Rooibos. Nie zapominajmy również o produktach, które wzbogacają jadłospis w cenne składniki odżywcze i pomagają zachować cały organizm w dobrej kondycji. Są to przede wszystkim: warzywa, owoce, pestki, nasiona, kasze, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe i chude ryby. Dobrze zbilansowana dieta i aktywność fizyczna pozwolą dłużej cieszyć się młodą skórą i świetną kondycją. Dotlenianie organizmu oraz jego odpowiednie nawadnianie jest bardzo ważne. Skóra nawilżona jest bardziej jędrna, a pijąc wodę nawilżamy ją od wewnątrz. Przebywanie na świeżym powietrzu i ruch pobudzają mikrokrążenie podskórne, dzięki czemu cera jest dotleniona i szybciej zachodzą w niej procesy regeneracyjne. Nadwaga dodaje lat, dlatego warto pomyśleć o zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Dieta...

Mężczyzna z bólem nerek trzyma się za plecy
©staras/Fotolia
Styl życia
Rodzaje kamicy nerkowej. Zalecenia dietetyczne dla każdego rodzaju kamicy.
Dieta przy kamicy nerkowej jest zależna od tego, z czego są tworzą się kamienie nerkowe. W kamicy fosforanowej unika się żółtych serów i jaj, w szczawianowej – buraków i szpinaku. W kamicy moczanowej i cystynowej najważniejsze jest niejedzenie mięsa.

Dieta przy kamicy nerkowej jest zależna od tego, z czego są tworzą się kamienie nerkowe. W kamicy fosforanowej unika się żółtych serów i jaj, w szczawianowej – buraków i szpinaku. W kamicy moczanowej i cystynowej najważniejsze jest niejedzenie mięsa. Kamica nerkowa jest chorobą, przy której niezbędna jest odpowiednia dieta lecznicza. Sposób żywienia chorych na kamicę zależy od tego, z jakich substancji składają się kamienie powstające w nerkach . Podstawowym zaleceniem dla każdego rodzaju rozpoznanej kamicy jest picie dużej ilości czystej wody – powyżej 2 litrów na dobę. Czym jest kamica nerkowa? Kamica nerkowa jest chorobą układu moczowego, która polega na tworzeniu się i gromadzeniu w jego obrębie kamieni nerkowych. Wyróżnia się cztery rodzaje kamicy , które powstają z różnych przyczyn. Pierwszą z nich jest kamica cystynowa, która jest chorobą wrodzoną. Pozostałe trzy typy choroby to kamica moczanowa, szczawianowo-wapniowa oraz fosforanowo-wapniowa, które są warunkowane błędami dietetycznymi . Zasady żywienia przy kamicy nerkowej Precyzyjne zalecenia żywieniowe do kamicy nerkowej są zależne od postaci choroby, czyli od tego, z czego są złożone kamienie nerkowe. Obowiązującą zasadą przy każdym rodzaju kamicy nerkowej jest dzienne wypijanie od 2,5 do 5 litrów płynów. Aby nie dopuścić do nadmiernego zagęszczenia moczu w nocy (sprzyja to wytrącaniu kamieni nerkowych), chory powinien wypić przynajmniej szklankę wody przed snem . Dieta przy kamicy nerkowej moczanowej Kamienie nerkowe w kamicy moczanowej składają się z kwasu moczowego. Z tego powodu w diecie osób cierpiących na ten rodzaj kamicy wyklucza się produkty zawierające dużą ilość puryn. Związki te w końcowych przemianach zostają bowiem przekształcone w kwas moczowy. Skutkuje to wzrostem jego ilości w organizmie. Dieta polega na niejedzeniu: mięsa, tłustych i wędzonych...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner