Sproszkowany korzeń maca.
©bigacis/stock.adobe.com
Styl życia

Korzeń maca – działanie i zastosowanie proszku z pieprzycy peruwiańskiej. Przepis na koktajl z maca root powder

Maca to przypominająca rzodkiewkę roślina pochodząca z Peru. Występuje w kilku odmianach, z których najpopularniejsze to maca czarna, żółta i czerwona. Maca stosowana jest przede wszystkim jako naturalny energetyk, środek poprawiający koncentrację, poprawiający płodność, regulujący ciśnienie krwi oraz cykl miesiączkowy. Mieszkańcy Andów od wieków wykorzystują ją w kuchni i medycynie.

Maca to przypominająca rzodkiewkę roślina pochodząca z Peru. Występuje w kilku odmianach, z których najpopularniejsze to maca czarna, żółta i czerwona. Maca stosowana jest przede wszystkim jako naturalny energetyk, środek poprawiający koncentrację, poprawiający płodność, regulujący ciśnienie krwi oraz cykl miesiączkowy. Mieszkańcy Andów od wieków wykorzystują ją w kuchni i medycynie.


Sproszkowany korzeń maca ma lekko orzechowy aromat i słodkawy smak, z tego względu można go dodawać do różnego rodzaju napojów np. owocowych smoothie oraz stosować jako dodatek do ciast.


Właściwości zdrowotne maca root powder


Maca to przede wszystkim bogate źródło wartościowych aminokwasów, witamin i minerałów. Zawiera również wiele substancji bioaktywnych pozytywnie wpływających na organizm.


Działanie korzenia maca:

  • poprawa wydolności fizycznej,
  • zwiększenie energii,
  • poprawa nastroju,
  • obniżenie poziomu stresu,
  • pozytywny wpływ na popęd seksualny mężczyzn i kobiet – wzrost libido,
  • minimalizowanie dolegliwości związanych z menopauzą,
  • zwiększenie efektywności umysłowej – pamięci i koncentracji,
  • regulacja ciśnienia tętniczego krwi,
  • zwiększenie masy mięśniowej,
  • przyspieszenie funkcji regeneracyjnych organizmu w okresie rekonwalescencji,
  • wspomaganie układu immunologicznego.


Przeciwwskazania do stosowania korzenia maca


Dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych w wyniku nawet nadmiernego spożywania maca root powder. Maca jest rośliną z rodziny krzyżowych, dlatego osoby na nie uczulone powinny monitorować swój stan zdrowia w trakcie stosowania maca. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej konieczne jest niezwłoczne skonsultowanie się z lekarzem i zaprzestanie spożywania korzenia maca.


Badania dotyczące wpływu maca na rozwój płodu oraz zdrowia dzieci i niemowląt do tej pory nie zostały przeprowadzone, dlatego nie zaleca się podawania maca kobietom w ciąży oraz dzieciom i niemowlętom.
Maca wykazuje właściwości pobudzające w związku z tym nie należy stosować jej przed snem.


Przepis na pożywny i energetyzujący koktajl bananowo-orzechowy z maca root powder

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 dojrzały banan,
  •  1 czubata łyżka proszku z korzenia maca,
  • 5 kostek lodu.


Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim naczyniu i zmiskuj. Wypij od razu po przygotowaniu.

Właściwości i zastosowanie maca root powder
© Eskymaks/Adobe Stock
Styl życia
Korzeń maca – działanie i zastosowanie proszku z pieprzycy peruwiańskiej. Przepis na koktajl z maca root powder
Maca to przypominająca rzodkiewkę roślina pochodząca z Peru. Występuje w kilku odmianach, z których najpopularniejsze to maca czarna, żółta i czerwona. Maca stosowana jest przede wszystkim jako naturalny energetyk, środek poprawiający koncentrację, poprawiający płodność, regulujący ciśnienie krwi oraz cykl miesiączkowy. Mieszkańcy Andów od wieków wykorzystują ją w kuchni i medycynie.

Maca to przypominająca rzodkiewkę roślina pochodząca z Peru. Występuje w kilku odmianach, z których najpopularniejsze to maca czarna, żółta i czerwona. Maca stosowana jest przede wszystkim jako naturalny energetyk, środek poprawiający koncentrację, poprawiający płodność, regulujący ciśnienie krwi oraz cykl miesiączkowy. Mieszkańcy Andów od wieków wykorzystują ją w kuchni i medycynie.   Sproszkowany korzeń maca ma lekko orzechowy aromat i słodkawy smak, z tego względu można go dodawać do różnego rodzaju napojów, np. owocowych smoothie oraz stosować jako dodatek do ciast. Właściwości zdrowotne maca root powder Maca to przede wszystkim bogate źródło wartościowych aminokwasów, witamin i minerałów. Zawiera również wiele substancji bioaktywnych pozytywnie wpływających na organizm.   Działanie korzenia maca: poprawa wydolności fizycznej, zwiększenie energii , poprawa nastroju, obniżenie poziomu stresu, pozytywny wpływ na popęd seksualny mężczyzn i kobiet – wzrost libido, minimalizowanie dolegliwości związanych z menopauzą, zwiększenie efektywności umysłowej – pamięci i koncentracji, regulacja ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenie masy mięśniowej, przyspieszenie funkcji regeneracyjnych organizmu w okresie rekonwalescencji, wspomaganie układu immunologicznego. Przeciwwskazania do stosowania korzenia maca Dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych w wyniku nawet nadmiernego spożywania maca root powder. Maca jest rośliną z rodziny krzyżowych, dlatego osoby na nie uczulone powinny monitorować swój stan zdrowia w trakcie stosowania maca. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej konieczne jest niezwłoczne skonsultowanie się z lekarzem i zaprzestanie spożywania korzenia maca.   Badania...

Maca root powder rozsypany na stole.
©vainillaychile/stock.adobe.com
Styl życia
Korzeń maca – co to jest? Wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni korzenia maca
Maca (Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum, znana także jako Pieprzyca peruwiańska) to roślina korzeniowa pochodząca z Peru. Mieszkańcy Andów wykorzystują przygotowany z niej proszek do przyrządzania energetycznego napoju o nazwie „maca-chicha”.

Maca (Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum, znana także jako Pieprzyca peruwiańska) to roślina korzeniowa pochodząca z Peru. Mieszkańcy Andów wykorzystują przygotowany z niej proszek do przyrządzania energetycznego napoju o nazwie „maca-chicha”. Korzeń maca otrzymał miano „superfood”, to oznacza, że został zaliczony do tzw. super żywności, czyli takiej, która w składzie zawiera szczególnie bogatą ilość wartościowych dla organizmu ludzkiego składników odżywczych. Maca stosowana jest m. in. jako specyfik na poprawę koncentracji , płodności, regulację ciśnienia krwi oraz przyspieszenie procesów regeneracyjnych w rekonwalescencji i naturalny energetyki. Jak wygląda i jak smakuje maca? Maca jest korzeniowym warzywem z rodziny kapustowatych. Wyglądem przypomina dużą rzodkiewkę. Istnieje wiele odmian kolorystycznych maca, a najpopularniejsze z nich to: żółta, czerwona oraz czarna. Peruwiańczycy stosują ją zarówno jako lekarstwo, jak i produkt spożywczy codziennego użytku. Maca jest konsumowana w wersji pieczonej, gotowanej często jako zamiennik ziemniaków . Suszone i sproszkowane bulwy maca są składnikiem słodkich puddingów , różnego rodzaju wypieków oraz fermentowanego napoju o nazwie „maca-chichi”. Proszek z korzenia maca ma słodkawy orzechowy smak . Korzeń maca - wartości odżywcze 100 gramów sproszkowanego korzenia maca dostarcza 373 kcal (1584kJ) i zawiera: około 14 % białka, z czego 8 kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów, około 76 % węglowodanów, około 1,5 % tłuszczu, około 8,5% błonnika. Jest bogaty w magnez, sód, potas, mangan, witaminy z grupy B, witaminę A , C i E oraz wapń, miedź, fosfor, żelazo. Ponadto zawiera również czynne związki biologiczne,...

Liście kobylaka leżą na stole.
©mizina/Fotolia.com
Styl życia
Szczaw koński, czyli korzeń kobylaka – sposób na zatrucie i anemię
Kobylak to bliski krewny szczawiu zwyczajnego – składnika zup i chłodników. Nie ma jednak zastosowania kulinarnego, a lecznicze. Zawiera garbniki i żelazo, dzięki którym zapobiega biegunkom, stanom zapalnym oraz anemii. Bardzo dobrze działa też na skórę.

Kobylak to bliski krewny szczawiu zwyczajnego – składnika zup i chłodników. Nie ma jednak zastosowania kulinarnego, a lecznicze. Zawiera garbniki i żelazo, dzięki którym zapobiega biegunkom, stanom zapalnym oraz anemii. Bardzo dobrze działa też na skórę.   Korzeń kobylaka, znany jako szczaw koński , szczaw lancetowaty i szczaw kędzierzawy , jest byliną, która rośnie dziko w Europie i poza nią (pochodzi z Azji). Roślinę tę można spotkać zwłaszcza na terenach podmokłych (np. przy oczkach wodnych). Medycyna naturalna: zastosowanie korzenia kobylaka Szczaw koński sprawdza się w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza , słabej krzepliwości krwi, a także dolegliwości kobiecych: upławów, infekcji pochwy , zbyt obfitego miesiączkowania (jako składnik wywaru do nasiadówek). Korzeń kobylaka słynie jednak przede wszystkim z dobroczynnego działania na układ trawienny – leczy biegunki (nawet przewlekłe), a dzięki dużej zawartości żelaza pozwala szybko wzmocnić organizm po zatruciu oraz grypie żołądkowej . Suszony kobylak można kupić w aptekach. Gotuje się z niego odwar (1 łyżka suszu na 1 szklankę wody), który po 5–7 minutach gotowania należy zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na około pół godziny. Najlepiej go pić 2 razy dziennie po pół szklanki . Kurację można prowadzić nie dłużej niż 3 tygodnie, bo kobylak zawiera dużą ilość szczawianu wapnia. Przeciwwskazania Korzeń kobylaka na biegunkę pomaga zarówno dorosłym, jak i dzieciom (choć maluchom zamiast odwaru z korzenia lepiej podawać napar z nasion, które wykazują nieco słabsze działanie). Nie nadaje się natomiast dla kobiet w ciąży ani karmiących piersią (może powodować skurcze). Jego stosowania powinny unikać także osoby zagrożone kamicą nerkową . Kosmetyka: właściwości...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner