Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Źródła witaminy D
© bit24/Fotolia.com
Styl życia

Jakie są właściwości i źródła witaminy D? Poznaj skutki nadmiaru i niedoboru tej witaminy

Witamina D jest niezbędna do budowy mocnych zębów i kości. Ma też swój udział w profilaktyce wielu chorób. Niedobór witaminy D wywołuje m.in. bezsenność i bóle kości. Najlepszym źródłem tej witaminy są ryby morskie.

Witamina D jest niezbędna do budowy mocnych zębów i kości. Ma też swój udział w profilaktyce wielu chorób. Niedobór witaminy D wywołuje m.in. bezsenność i bóle kości. Najlepszym źródłem tej witaminy są ryby morskie.

 

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, tzn. że jest magazynowana w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Jest lepiej wchłanialna, kiedy przyjmuje się ją łącząc z potrawami zawierającymi tłuszcz. Organizm wytwarza witaminę D pod wpływem słońca, ale można ją także przyjmować z pokarmem lub suplementować.

Właściwości witaminy D

  • Witamina D pomaga we wchłanianiu oraz wykorzystaniu fosforu i wapnia: pierwiastków odpowiadających za funkcjonowanie układu kostnego oraz zębów.

 

  • Witamina D utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi. Wapń odpowiada za działania układu mięśniowego i nerwowego.

 

  • Witamina D3 chroni przed chorobami układu nerwowego: depresją, chorobą Alzheimera, otępieniem. Odpowiada za nasze samopoczucie. Jej niski poziom jest przyczyną przygnębienia i ospałości.

 

  • Właściwy poziom witaminy D3 zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane.

 

  • Witamina D razem z wapniem bierze udział w profilaktyce nadciśnienia tętniczego oraz innych chorób układu krwionośnego.

 

  • „Słoneczna” witamina odpowiada za utrzymanie właściwego poziomu białka wchodzącego w skład cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Im wyższy poziom witaminy D we krwi, tym wyższy poziom dobrego cholesterolu. To może zapobiec powstaniu miażdżycy i chorób serca.

 

  • Witamina D zapobiega rozwojowi nowotworów sutka, prostaty, płuc, jajnika, jelita grubego oraz skóry. Hamuje mnożenie się komórek rakowych oraz przyspiesza ich śmierć.

 

  • Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny dla układu immunologicznego. U cierpiących na alergię zwiększa produkcję cytokin, które działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

 

  • W czasie ciąży suplementacja witaminy D jest niezbędna. Badania wykazały, że im wyższy poziom witaminy D u matki, tym dziecko jest silniejsze.

 

  • Witamina D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki, w tym utrzymanie stężenia glukozy na odpowiednim poziomie. Może to zapobiec pojawieniu się cukrzycy typu 2.

 

  • Osoby mające właściwe (w normie) stężenie witaminy D, szybciej pozbywają się tkanki tłuszczowej.

Źródła witaminy D

Największą ilość witaminy D zawierają ryby morskie, np. węgorz (zawiera najwięcej „słonecznej” witaminy), śledź w oleju i łosoś, a także ser żółty, mleko i jego przetwory. Dodaje się ją również do mleka modyfikowanego i następnego - dla niemowląt i małych dzieci.

Nadmiar witaminy D

Przedawkowanie witaminy D to zażycie cztery razy większej niż zalecana dawki suplementu.

 

Nadmiar witaminy D może się objawiać:

  • pojawieniem się nudności,
  • utratą apetytu,
  • większym pragnieniem,
  • zwiększonym oddawaniem moczu,
  • nadmiernym poceniem się,
  • wymiotami,
  • biegunką,
  • swędzeniem skóry,
  • bólem głowy oraz oczu.

 

Zwiększona ilość witaminy D skutkuje gromadzeniem się wapnia w organizmie, szczególnie w nerkach i tętnicach. Zaburza to pracę serca oraz ośrodkowego układu nerwowego. Przedawkowanie witaminy D w ciąży jest niebezpieczne: może powodować deformacje ciała dziecka i choroby kości.

Niedobór witaminy D

Objawy niedoboru witaminy D to:

  • bóle mięśni i kości,
  • choroby przyzębia,
  • biegunka,
  • mniejszy apetyt,
  • bezsenność,
  • pieczenie w gardle i jamie ustnej,
  • problemy z widzeniem,
  • opóźnienie zrośnięcia ciemiączka, pojawienie się guzów czołowych, nazbyt płaski tył główki, pojawienie się tzw. żabiego brzuszka (rozlewanie się brzuszka na boki podczas leżenia) u niemowląt.

 

Niedobór „słonecznej” witaminy w życiu płodowym może skutkować zaburzeniem rozwoju mózgu. Możliwe jest także trwałe uszkodzenie funkcji mózgowych, co może mieć wpływ na wystąpienie autyzmu lub schizofrenii. Zbyt niski poziom witaminy D skutkuje u małych dzieci rozwojem krzywicy. U dorosłych pojawia się osteoporoza i osteomalacja (rozmiękanie kości). Dodatkowo obniża się siła mięśni i pojawiają się skurcze.

 

Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy, chorób autoimmunologicznych, a także nowotworów. Zbyt niski poziom tej witaminy przyspiesza również procesy starzenia się.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©bit24/Fotolia
Styl życia
Niedobór witaminy D3 w organizmie i jego skutki: słabsza odporność, ryzyko pojawienia się cukrzycy i chorób serca
Witamina D wpływa m.in. na procesy kostne i odporność. Brak witaminy D3 objawia się np. bólami kostno-mięśniowymi i bezsennością. Niedobór witaminy D3 u dorosłych zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca i zaburzeń metabolicznych.

Witamina D wpływa m.in. na procesy kostne i odporność. Brak witaminy D3 objawia się np. bólami kostno-mięśniowymi i bezsennością. Niedobór witaminy D3 u dorosłych zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca i zaburzeń metabolicznych.   Witamina D jest pochodną cholesterolu. Może przekształcić się w substancję aktywną hormonalnie – kalcytriol. Kalcytriol to inaczej witamina D3, jedna z dwóch postaci witaminy D . Synteza tej witaminy zachodzi w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.  Właściwości witaminy D3 Witamina D wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu i prawidłowy ich poziom w organizmie. Wapń jest składnikiem kości. Ma też duży udział w procesach metabolicznych. Niedobór wapnia wpływa głównie na gęstość kości , ponieważ organizm w pierwszej kolejności wykorzystuje dostępny wapń do metabolizmu.  Witamina D3 stymuluje wydzielanie parathormonu (PTH), który wpływa na działanie przytarczyc.  Normy witaminy D3  Nie ma jednolitych norm dotyczących zapotrzebowania dziennego na witaminę D .  Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca przyjmowanie 400 IU (zachowawczo 200 IU) witaminy D dziennie. Zalecenia Unii Europejskiej również obejmują 200 IU. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) podaje 400 IU witaminy D. Międzynarodowa Fundacja Osteoporetyczna proponuje 800-1000 IU. Ludzie mający ograniczoną możliwość wyjścia na zewnątrz np. obłożnie chorzy, a także otyli i osoby z zespołami złego wchłaniania powinni przyjmować 2000 IU dziennie.  Witaminę D3 można przyjmować profilaktycznie . Zalecana dawka to nawet 1000 IU od października do kwietnia u tych, którzy mało przebywają na słońcu. Tyle samo witaminy D3 przez cały rok powinny brać osoby powyżej 65. roku życia. Produkcja witaminy D jest mniejsza u osób starszych .  Przed i po miesiącu od rozpoczęcia suplementacji dobrze jest wykonać badania...

Brak witaminy D
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Skutki niedoboru witaminy D: bezsenność, rozdrażnienie, bóle kości
Brak witaminy D oznacza zaburzenie gospodarki wapniowej organizmu. Długotrwałe niedobory skutkują krzywicą, osteoporozą, uszkodzeniami dziecięcego mózgu, chorobami autoimmunologicznymi i nowotworowymi. Brak witaminy D ma też wpływ na nerwy: wywołuje rozdrażnienie, bezsenność, sprzyja stanom depresyjnym.

Brak witaminy D oznacza zaburzenie gospodarki wapniowej organizmu. Długotrwałe niedobory skutkują krzywicą, osteoporozą, uszkodzeniami dziecięcego mózgu, chorobami autoimmunologicznymi i nowotworowymi. Brak witaminy D ma też wpływ na nerwy: wywołuje rozdrażnienie, bezsenność, sprzyja stanom depresyjnym. Przyczyny braku witaminy D Zjawisko niedoboru witaminy D (witaminy słońca) w organizmie może dotyczyć w okresie jesienno-zimowym każdej dorosłej osoby zamieszkującej naszą strefę klimatyczną. Nie magazynujemy jej w tkankach wystarczająco dużo, aby przetrwać miesiące ze zbyt niewielkim kątem padania promieni słonecznych, uniemożliwiającym produkcję witaminy D w skórze. Jak uzupełnić witaminę D? Zalecana jest codzienna półgodzinna ekspozycja na słońce i chłonięcie go jak największą powierzchnią ciała bez ochronnych filtrów. Skutkuje ona produkcją witaminy w skórze pod wpływem promieniowania UV i jej aktywacją w nerkach i wątrobie, gdzie jest metabolizowana. Suplementacja witaminy D3 jest wskazana u osób bez niedoborów od października do kwietnia, gdy zazwyczaj unika się ekspozycji na promienie słoneczne oraz u osób, które przekroczyły 65. rok życia. W naturalnej diecie występuje jedynie w tłustych rybach, żółtkach jaj i bardzo rzadkich grzybach i trzeba by jeść je prawie codziennie w bardzo dużych ilościach. Jej nadmiar (chociażby w wyniku przyjmowania czterokrotnie wyższej niż zalecana dawki w preparatach) także może być szkodliwy i powodować zaburzenia pracy ośrodkowego układu nerwowego i pracy serca, zwiększenie zapadalności na kamicę nerek i pęcherzyka żółciowego, deformacje u płodu czy choroby kości u noworodków. Jakie konsekwencje ma niedobór witaminy D Niedobór witaminy D objawia się: bólami kości i mięśni; zaburzonym widzeniem; chorobami przyzębia; bezsennością; biegunką; utratą apetytu;...

z buteleczki na witaminę c wysypują się pomarańcze i cytryny
©destina/Fotolia
Styl życia
Przedawkowanie witaminy C. Objawy i skutki uboczne
Zbyt duża dawka witaminy C nie jest toksyczna, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Jednak badania szwedzkich naukowców dowiodły, że zbyt duża ilość tej witaminy może niekorzystnie wpływać na układ moczowy.

Zbyt duża dawka witaminy C nie jest toksyczna, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Jednak badania szwedzkich naukowców dowiodły, że zbyt duża ilość tej witaminy może niekorzystnie wpływać na układ moczowy.   Zastanawiasz się, czy można przedawkować witaminę C i czym to może grozić? Jej nadmiar nie wywołuje tak niepokojących objawów jak przedawkowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. A , E czy D, jednak nie należy przesadzać z przekraczaniem dziennego zapotrzebowania na nią. Znaczenie witaminy C dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu Witamina C bierze udział w wielu zachodzących w organizmie procesach metabolicznych, m.in. w przemianie tłuszczów, węglowodanów i białek. Jednym z białek, którego syntezę stymuluje witamina C, jest kolagen – ważny składnik budulcowy naczyń krwionośnych oraz skóry. Witamina C jest również antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami, uszkadzającymi komórki. Ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworów, cukrzycy typu II oraz miażdżycy. Wzmacnia też odporność i wspomaga organizm w walce z gorączką.   To wszystko sprawia, że witamina C jest bardzo ważna dla ogólnego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jej niedobór, szczególnie długotrwały, może doprowadzić do szeregu chorób, takich jak reumatyzm, stany zapalne błon śluzowych czy wreszcie szkorbut. Dobrymi źródłami witaminy C są orzechy włoskie, surowe i kiszone warzywa oraz owoce: maliny, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, brukselka, kapusta, papryka i pomidory oraz gotowane ziemniaki. Witaminę C często przyjmuje się także w formie suplementów diety szczególnie podczas leczenia przeziębień i grypy. Łatwo wówczas przekroczyć dzienną zalecaną dawkę. Zalecana dobowa dawka witaminy C W diecie dzieci do 6 r. życia nie powinno być więcej niż 40-45 mg witaminy C. Zalecaną dawką witaminy C dla osób od 7. roku życia jest...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner