Kobieta smaruje nogi olejkiem do ciała
©Robert Przybysz/Fotolia

Olej rącznikowy, zwany też rycynowym, jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Płyn świetnie nawilża skórę i włosy, zmniejsza przebarwienia, odkaża i goi rany. Olej rycynowy ma też działanie przeczyszczające oraz przeciwbólowe.

 

Olej rycynowy, spożywany doustnie w nadmiernych ilościach, powoduje bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, gorączkę i bóle mięśni. Picie płynu stanowiło formę represji we Włoszech w XX wieku.

Skąd się pozyskuje olej rycynowy?

Olej rycynowy jest tłoczony na zimno z nasion rącznika pospolitego. Roślina ta jest rodzajem byliny. Płyn zawdzięcza wyjątkowe właściwości rycynie, czyli białku znajdującemu się w nasionach rącznika. Olej z rącznika jest gęstym płynem o białym lub żółtawym kolorze. Specyfik ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, na przykład w maściach przeciwgrzybicznych, lekach antynowotworowych i na HIV. Rycyna w czystej postaci jest toksyczna, jednak w formie oleju nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Olej można kupić bez recepty w każdej aptece, a jego cena waha się od kilku lub kilkunastu złotych za 100 g.

Olej rącznikowy zmiękcza i nawilża skórę oraz włosy

Olej z nasion rącznika ma działanie nabłyszczające, odżywcze, regenerujące i nawilżające. Poza tym wzmaga porost włosów. Olej warto stosować w pielęgnacji:

  • włosów – kilka kropel rozmasowuje się w dłoniach i wciera w końcówki kosmyków. Można również rozprowadzić olej na całej długości włosów, pozostawić na pół godziny, a następnie umyć głowę szamponem;
  • skóry twarzy, ciała i paznokci – olej wmasowuje się w suche partie skóry oraz paznokcie;
  • blizn i przebarwień – niewielką ilość specyfiku należy wylać na płatek kosmetyczny, a następnie pocierać nim blizny (na przykład po trądziku) lub przebarwienia (powstałe w wyniku działania słońca);
  • brwi i rzęs – płyn nakłada się za pomocą czystej szczoteczki po tuszu do rzęs.

 

Codzienne stosowanie oleju rycynowego przyniesie rezultaty już po kilku tygodniach. Należy uważać, by płyn nie dostał się do oczu, gdyż może je podrażnić.

Rycyna pomoże odkazić rany

Białka zawarte w oleju rycynowym mają działanie odkażające i przeciwzapalne. Ponadto płyn łagodzi podrażnienia, zabezpiecza zranioną skórę i wspiera proces jej gojenia. Z tego powodu warto przecierać olejem rącznikowym:

  • owrzodzenia,
  • oparzenia,
  • otwarte rany (z których nie sączy się krew ani ropa),
  • drobne skaleczenia,
  • otarcia,
  • odparzenia,
  • inne zmiany skórne (na przykład pryszcze).

 

Przed zastosowaniem oleju rycynowego na rany należy skonsultować się z lekarzem.

Olej z nasion rącznika działa przeczyszczająco i przeciwbólowo

Olej z rącznika pospolitego wpływa również korzystnie na wnętrze organizmu. Rycynowy specyfik jest pomocny w przypadku: