Wąkrota azjatycka w kosmetyce
© areeya_ann/Adobe Stock

Wąkrota azjatycka w kosmetyce - właściwości i zastosowanie

Wąkrota azjatycka w kosmetyce
© areeya_ann/Adobe Stock

Wąkrota azjatycka to roślina, która wykazuje działanie odmładzające, przeciwzapalne, łagodzące i przeciwstarzeniowe. Cenne składniki zioła wykorzystuje się w kosmetyce do produkcji kremów i maści do walki z trądzikiem, bliznami, cellulitem oraz zmarszczkami.

 

Wąkrota azjatycka dostępna jest również jako suplement diety, który pomaga uszczelnić naczynia krwionośne, pobudza krążenie krwi. Zioło można stosować doustnie na takie problemy, jak: bóle mięśni, nadciśnienie czy kontuzje sportowe.

Wąkrota azjatycka - właściwości

Cenne właściwości leczniczo-kosmetyczne wąkrota azjatycka zawdzięcza zawartości, takich substancji aktywnych, jak:

  • madekasozyd - pobudza syntezę kolagenu oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i regeneracyjne,
  • kwas azjatykowy - działa terapeutycznie w chorobach skórnych i trądziku,
  • kwas madekasowy - zmniejsza stany zapalne,
  • braminozyd - stymuluje gojenie się ran,
  • kwas bramikowy - wpływa na syntezę syntezę fibroblastów, przez co pobudza wytwarzanie kolagenu i elastyny.

 

Zioło wykazuje silne właściwości przeciwzmarszczkowe i odmładzające. Wąkrota azjatycka przyspiesza gojenie się drobnych ran i pęknięć na skórze, a preparaty z jej zawartością mogą być bezpiecznie stosowane do pielęgnacji cery naczynkowej. Roślina wykazuje również działanie przeciwrodnikowe, pomaga w walce z cellulitem a także pobudza produkcję włókien kolagenowych, dzięki czemu poprawia wygląd skóry, napinając ją i ujędrniając.

Wąkrota azjatycka - w jakich kosmetykach występuje?

Wąkrota azjatycka to najczęstszy dodatek do kremów i serum o właściwościach odmładzających, przeciwzmarszczkowych, regeneracyjnych i łagodzących. Zioło występuje również w tonikach do twarzy przeznaczonych do cery wrażliwej, suchej oraz ze skłonnością do podrażnień. Maść z wąkroty azjatyckiej polecany jest do stosowania na blizny, a także problemy z trądzikiem, obrzęki czy cienie pod oczami.

Wąkrota azjatycka w kosmetykach - działanie

Kosmetyki na bazie wąkroty azjatyckiej pomagają na wiele dolegliwości skórnych, przede wszystkim, trądzik, blizny, cellulit, zmarszczki. Zioło ma zdolność stymulowania produkcji kolagenu, dlatego stosowanie preparatów pielęgnacyjnych z jego dodatkiem wygładza i ujędrnia cerę. Wąkrota azjatycka działa również przeciwzapalnie i antyseptycznie, dlatego jest skuteczna w walce z trądzikiem i wypryskami.

Przeładuj

Czy Klaudia El Dursi sama wzięłaby udział w "Hotel Paradise" jako uczestniczka?

zobacz 00:52