Krzew rokitnika zwyczajnego
©rootstocks/Fotolia

Piękna skóra i mocne włosy dzięki olejkowi z rokitnika zwyczajnego

Krzew rokitnika zwyczajnego
©rootstocks/Fotolia

Rokitnik zwyczajny to roślina, której owoce zawierają dużą ilość antyoksydantów, substancji, które chronią komórki ciała przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu stosowanie rokitnika opóźnia starzenie się organizmu, a stosowany do pielęgnacji skóry, na dłużej zapewnia jej zdrowie i młody wygląd. Do celów kosmetycznych stosuje się olejek z rokitnika zwyczajnego.

Olej z rokitnika leczy odleżyny, przyspiesza gojenie się ran

Olej rokitnikowy ma właściwości gojące. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-7 przyspiesza regenerację naskórka, sprawia, że blizny są mniejsze. Można nim leczyć skaleczenia, ale też odmrożenia, poparzenia i odleżyny.

Olej z rokitnika działa przeciwzmarszczkowo

Olej z rokitnika dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni komórki skóry przed szkodliwym wpływem docierających z otoczenia toksyn, np. zanieczyszczonego powietrza, promieniowania UV i dymu papierosowego. Polifenole i beta-karoteny opóźniają starzenie się skóry. Regularne stosowanie oleju z rokitnika pomoże w zachowaniu młodego wyglądu i sprężystej, dobrze nawilżonej, gładkiej skóry.

Olej z rokitnika leczy objawy trądziku i innych chorób skóry

Zawarty w owocach rokitnika beta-karoten hamuje rozwój zmian trądzikowych, a także tych związanych z egzemą i atopowym zapaleniem skóry. Ponadto olej z rokitnika przyspiesza gojenie się blizn trądzikowych, odżywia skórę i wyrównuje jej koloryt.

Olej z rokitnika korzystnie wpływa na skórę głowy

Olej rokitnika można wcierać w skórę głowy, aby pozbyć się łupieżu, unormować wydzielanie łoju, odżywić cebulki włosów. Dzięki regularnemu olejowaniu włosów i skóry głowy olejkiem z rokitnika włosy nabiorą zdrowego wyglądu i nie będą wypadać.

Jak stosować olej z owoców rokitnika?

Olej z owoców rokitnika należy stosować na skórę po rozcieńczeniu. W naturalnym stężeniu może zabarwić skórę na żółto. 2 ml oleju (ok. 1/2 łyżeczki) należy rozmieszać w 100 ml ciepłej (ok. 40 stopni Celsjusza) wody, takim roztworem nasączyć wacik kosmetyczny i przecierać nim skórę. Roztwór należy pozostawić do wchłonięcia na ok. 20 minut i przemyć skórę ciepłą wodą.

 

Olej rokitnika może też stanowić składnik naturalnych mieszanek kosmetycznych. Kilka kropli oleju rokitnikowego można zmieszać np. z olejem kokosowym, dodać do kremu do twarzy lub balsamu do ciała.


Więcej na temat pielęgnacja ciała zioła
Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30