Kobieta w szlafroku i maseczce na twarzy uśmiecha się.
©bernardbodo/stock.adobe.com

Warzywne maseczki – przepisy na maseczki z dyni, ziemniaka i marchewki

Kobieta w szlafroku i maseczce na twarzy uśmiecha się.
©bernardbodo/stock.adobe.com

Maseczki z warzyw to prosty sposób na domową i ekologiczną pielęgnację cery. Zawarte w warzywach witaminy, mikro- i makroelementy doskonale wpływają na skórę. Maseczkę najlepiej aplikować na noc na oczyszczoną twarz.


Uwaga! Niektóre warzywa mogą uczulać. Jeżeli jesteś alergikiem, przed nałożeniem maseczki przeprowadź próbę uczuleniową.


Do przygotowywania warzywnych maseczek staraj się kupować produkty pochodzące z upraw ekologicznych. Pamiętaj również o dokładnym umyciu i obraniu warzyw. Maseczki warzywne najlepiej zmywać ciepłą (ale nie gorącą) wodą. W przypadku maseczek z tartych warzyw, przed ich zmyciem możesz dodatkowo wykonać opuszkami palców delikatny masaż, dzięki czemu dodatkowo złuszczysz martwy naskórek.


Przepis na oczyszczającą maseczkę z marchwi dla skóry tłustej i mieszanej


Zawarty w marchewce karoten poprawia koloryt cery. Z tego względu trzeba też uważać, aby marchewkowej maseczki nie pozostawiać na skórze dłużej niż 5 minut ponieważ może dojść do powstania tymczasowych nieatrakcyjnych przebarwień. Maseczka z marchewki jest idealna jako kosmetyk utrwalający i podkreślający opaleniznę, ponadto oczyszcza i ściąga skórę, dlatego wskazana jest szczególnie do cery tłustej i mieszanej. Dodatek soku z cytryny działa antyseptycznie i przeciwzapalnie.


Sposób przygotowania: umytą i obraną małą marchewkę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodaj łyżeczkę soku z cytryny, wymieszaj i rozprowadź na oczyszczonej skórze. Po 5 minutach zmyj ciepłą wodą.


Nawilżająca maseczka dyniowa dla skóry delikatnej i odwodnionej – przepis


Maseczka z dyni jest szczególnie polecana osobom o cerze wrażliwej i przesuszonej. Dynia wykazuje działanie nawilżające, ponadto łagodzi podrażnienia i koi. Dodatek miodu wzmacnia nawilżające działanie maseczki.


Sposób przygotowania: kawałek obranej dyni zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach do uzyskania ilości odpowiadającej 1 łyżce. Połącz dyniowe wiórki z 1 łyżeczką miodu i rozprowadź na oczyszczonej skórze. Zmyj po 10 minutach ciepła wodą.


Matująca maseczka z ziemniaka – dla cery trądzikowej ze skłonnością do świecenia


Surowy ziemniak zawiera dużo witaminy C, która działa regenerująco, ponadto obecna w nim skrobia matuje i ściąga, z tego względu maseczka z ziemniaka jest najlepsza dla osób borykających się z problemem przetłuszczającej się skóry.

 

Sposób przygotowania: średniej wielkości ziemniaka umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Powstałą papkę lekko odsącz z nadmiaru wody i nałóż grubą warstwą na twarz. Po 20 minutach zmyj ciepłą wodą wykonując przy tym delikatny masaż.

Przeładuj

Taniec z Gwiazdami. Czy były mąż Kuba Rzeźniczak kibicował Edycie Zając w finale? Odpowiedź modelki wymowna!

zobacz 01:43