kobieta z ładną cerą
©ZoomTeam/Fotolia

Olej rycynowy – odmładzający kosmetyk dostępny w każdej aptece

kobieta z ładną cerą
©ZoomTeam/Fotolia

Olejek rycynowy oczyszcza i odżywia skórę twarzy, łagodzi podrażnienia oraz leczy jej stany zapalne. Ma działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, pomaga przy wypryskach i trądziku.

 

Olej tłoczony z nasion rącznika pospolitego i wygotowywany z wodą nazywany jest olejem rycynowym. Olej ten ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce.

Lecznicze właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz

Olej rycynowy ma działanie antybakteryjne, likwiduje bakterie i grzyby, odpowiedzialne za choroby skóry. Olejek rycynowy pomaga w pozbyciu się objawów: trądziku, liszaja, zmian drożdżycowych i grzybiczych. Wspomaga też regenerację skóry po poparzeniach (np. poparzeniu słonecznym), skaleczeniach i otarciach. Można stosować go jako środek pierwszej pomocy w takich przypadkach.

 

W celach leczniczych należy zamoczyć wacik kosmetyczny w oleju rycynowym i posmarować nim zmienione chorobowo miejsce. Należy zostawić olejek na skórze przynajmniej na pół godziny, a następnie zmyć wodą. Nie można używać tego samego wacika do smarowania olejkiem rycynowym różnych miejsc skóry, ponieważ może to doprowadzić do przenoszenia się drobnoustrojów i powstawania bardziej rozległych i trudnych do wyleczenia objawów.

Pielęgnacyjne właściwości oleju rycynowego stosowanego na twarz

Olejek rycynowy, dzięki właściwościom antyseptycznym, oczyszcza skórę z zarazków, które mogą powodować powstawanie krost. Nie narusza on przy tym lipidowej warstwy ochronnej skóry, dzięki czemu zachowana zostaje naturalna bariera, chroniąca skórę przed przesuszeniem i szkodliwym wpływem czynników z otoczenia.

 

Dzięki zawartości witamin A, E oraz kwasów tłuszczowych omega-6 olejek rycynowy odżywia skórę twarzy i wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra sprawia wrażenie młodszej i zdrowszej. Olejek zmiękcza też skórę, nawilża i wygładza ją. Rozjaśnia także przebarwienia.

 

Olejek rycynowy nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery: wrażliwej, suchej, trądzikowej, tłustej i dojrzałej. Można stosować go jako dodatek do maseczek pielęgnacyjnych lub zamiast kremu odżywczego na noc. Można używać go też do zmywania makijażu.

 

Dużą zaletą olejku rycynowego jest jego niska cena i dostępność. Można kupić go w każdej aptece oraz w sklepach zielarskich. Buteleczka o pojemności 100 ml kosztuje ok. 8-10 zł.

 

Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30