Nasiona i liście jojoba
©vainillaychile/Fotolia

Jak stosować olejek jojoba?

Nasiona i liście jojoba
©vainillaychile/Fotolia

Uniwersalny olejek jojoba znajduje zastosowanie w nawilżaniu, oczyszczaniu i demakijażu skóry, odżywianiu i łatwiejszym rozczesywaniu splątanych włosów, zmiękczaniu suchej skóry pięt i skórek paznokci, walce z oparzeniami słonecznymi, zmarszczkami, trądzikiem, rozstępami czy bliznami.

Właściwości olejku jojoba

Olejek jojoba to płynny, złoty, bezzapachowy, idealnie czysty wosk, bardzo trwały, łatwy w aplikacji, łagodny i nieuczulający, pozyskiwany z nasion krzewu jojoba.

 

Jest złożony głównie z alkoholi, kwasów tłuszczowych, witamin A, E i F, aminokwasów, cukrów, błonnika pokarmowego, wody, wosków.

 

Jego skład przypomina sebum wydzielane przez skórę człowieka, dlatego olejek świetnie pielęgnuje skórę: przy skórze suchej odpowiednio ją nawilża, a przy tłustej – reguluje wydzielanie łoju i łagodzi stany zapalne. Przyspiesza to regenerację komórek skóry, uelastycznia ją i wygładza. Jest również pomocny w leczeniu trądziku, łuszczycy, egzemy, łupieżu. Olejek jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (faktor 4), który zapewnia ładny kolor opalenizny.

Zastosowanie olejku jojoba

Oprócz właściwości kosmetycznych olejek jojoba nadaje się również do gotowania i smażenia, dodatkowo hamuje apetyt i obniża poziom cholesterolu. Bywa nośnikiem do perfum, a nawet smarem. Jego właściwości wykorzystuje się również do ochrony metali przed korozją czy skrajnymi temperaturami, a także do pielęgnacji skóry i drewna., produkuje się z niego substancje zwalczające szkodniki.

 

O ogromnej uniwersalności olejku jojoba świadczy jego zastosowanie do:

  • nawilżania skóry twarzy, ciała i ust – po użyciu olejku można dodatkowo zabezpieczyć skórę warstwą masła kakaowego lub shea;
  • oczyszczania twarzy – w oczyszczoną skórę wmasowujemy kilka kropli olejku, po czym zmywamy go wodą wraz z zanieczyszczeniami;
  • skóry z trądzikiem;
  • redukowania blizn i rozstępów;
  • odżywiania włosów. Olejek używany jest jako serum do skóry głowy na porost włosów;
  • ułatwiania rozczesywania włosów – nakładamy kilka kropel na końcówki osuszonych włosów;
  • zmiękczania skórek paznokci i suchych pięt;
  • demakijażu – także wodoodpornego;
  • walki ze zmarszczkami – nałożonym na wacik olejkiem smarujemy okolice oczu i ust;
  • oparzeń słonecznych;
  • kremów przeciwgrzybicznych – do smarowania chorej skóry;
  • żelów do golenia – smarujemy olejkiem powierzchnię skóry, którą golimy.

Olejek jojoba jest łatwo dostępny w sklepach zielarskich, aptekach i lepiej zaopatrzonych sklepach internetowych. Cena olejku to kilkanaście złotych za opakowanie 50 ml.

 

Przeładuj

Doda o karierze Viki Gabor i Roksany Węgiel. Która z młodych artystek ma szansę na karierę zagraniczną?

zobacz 01:31