buteleczka z olejem sojowym, drewniana łyżka z soją na brązowym blacie
© ritablue/Adobe Stock

Olej sojowy dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje cenne właściwości zdrowotne, na przykład wspiera układ immunologiczny czy prawidłową pracę serca, ale także pozytywnie wpływa na skórę. Substancja, która powstaje z nasion soi, przyspiesza regenerację skóry, działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.

 

Olej sojowy to rodzaj roślinnego oleju, który wytwarza się poprzez tłoczenie nasion soi zwyczajnej. Produkt wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym, zwykle jako składnik kremów, balsamów oraz mydeł.

Olej sojowy – właściwości lecznicze

Olej z nasion soi jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, np. omega-3, dlatego też wykazuje cenne dla zdrowia właściwości. Substancja roślinna obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Olej sojowy tłoczony na zimno pozytywnie wpływa również na odporność organizmu, pracę mózgu, przewodu pokarmowego, układu oddechowego oraz nerek. Dzięki zawartości lecytyny jest polecany przy bezsenności, zaburzeniach pamięci oraz osłabieniu koncentracji. Olej sojowy zawiera także cholinę, która poprawia pracę wątroby, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych czy odkładaniu się cholesterolu. Swoje prozdrowotne właściwości olej zawdzięcza również zawartości kwasu linolowego, który hamuje proces powstawania nowotworów, a także zapobiega przerzutom.

Olej z nasion soi – właściwości kosmetyczne

Olej sojowy zawiera witaminę E, nazywaną witaminą młodości, ponieważ chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za jej starzenie się, a także działa nawilżająco i regeneracyjnie. Poprawia również wygląd cery, ponieważ jest źródłem witaminy K, która zapewnia jej zdrowy koloryt, łagodzi podrażnienia oraz skutecznie pomaga w walce z pękającymi naczynkami.

Olej sojowy – zastosowanie w kosmetyce

Olej sojowy bywa składnikiem różnego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak balsamy, kremy, mydła czy olejki do masażu. Dzięki zdolności łagodzenia stanów zapalnych oraz regulowania wydzielania sebum sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej, z łojotokiem. Zawartość witaminy E w oleju powoduje również, że jest on cennym składnikiem kosmetyków do skóry dojrzałej lub z pierwszymi oznakami starzenia.