masło shea na stole
©vividflowstudio/fotolia

Masło shea to kosmetyczny surowiec o wielu cennych właściwościach. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Redukuje rozstępy i przyspiesza gojenie ran. Masło karité może być stosowane w postaci surowej lub jako składnik produktów kosmetycznych.

Masło shea – fiosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe

Masło shea znane jest także pod nazwą masło karité. Jest to olej roślinny, który wytwarzany jest ze zgniecionych nasion masłosza. W nieprzetworzonej postaci masło shea jest bezwonne, o białawym kolorze i ma konsystencję pasty. W jego składzie znajduje się wiele składników, które mają pozytywny wpływ na skórę. Są to kwasy tłuszczowe (np. kwas arachidonowy – wielonienasycony kwas tłuszczowy) i fitosterole (np. kamesterol, o działaniu przeciwzapalnym i beta-sitosterol, który pomaga przy wypadaniu włosów). Ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, masło karité nawilża i odmładza wygląd skóry. Jest szczególnie zalecany w przypadku skłonnej do zmarszczek i suchej cery. W maśle znajduje się również kwas cynamonowy, który chroni skórę przed promieniowaniem UV, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. W składzie masła znajduje się duża ilość związków niezmydlających się. Decydują one o dermatologicznych właściwościach produktu, m.in. o właściwościach fotoprotekcyjnych anty-UVB.

Wpływ masła shea na kondycję skóry – poprawa elastyczności i nawilżenie

Zaletą masła shea jest szybka wchłanialność i regeneracja skóry. Po nałożeniu na skórę produkt tworzy na jej powierzchni ochronny płaszcz lipidowy. Poprawia elastyczność, nawilża i wzmacnia cement międzykomórkowy. Redukuje zmarszczki i łagodzi stany zapalne. Stosowany w masażu przynosi ukojenie, ulę i rozluźnienie mięśni. Masło karité zalecane jest w przypadku rozstępów i cellulitu. Redukuje łuszczenie się skóry i odbudowuje zniszczone struktury, np. pęknięcia skóry na łokciach i piętach. Jest wykorzystywane także w leczeniu reumatyzmu. Zapobiega przesuszeniu skóry. Wyrównuje koloryt i zmniejsza przebarwienia. Długo utrzymuje się w głębszych strukturach skóry i nie pozostawia tłustej warstwy.

Stosowanie produktów z masłem shea

Masło shea jest produktem, który z powodzeniem może być stosowany przy niskich temperaturach – zimą i w upalne dni – latem. Można go znaleźć w produktach typu: balsamy do ust, włosów i ciała, produkty do masażu, maści, kremy, masła, szampony i szminki. Zalecane użycie w przypadku mleczek i kremów wynosi od 2% do 20%, w balsamach 5%-100%, w mydłach od 3% do 20 %, a w szamponach i odżywkach do włosów od 1% do 5%. Masło shea nadaje się też do pielęgnacji ciała w postaci surowej. Wystarczy nałożyć odrobinę masła na dłonie, rozgrzać produkt, pocierając go w rękach i wklepać go w oczyszczoną i zwilżoną skórę twarzy. Masło lepiej się wchłonie, jeżeli zamiast wcierać będziemy go delikatnie wklepywać w skórę. Przed nałożeniem produktu, twarz należy przemyć tonikiem lub wodą termalną