

Regenerująca maseczka na twarz, szyję i dekolt – moc ukryta pod zieloną skórką awokado
Maseczka z awokado z dodatkiem miodu i cynamonu to aromatyczny domowy sposób na walkę z problemami skórnymi. Maseczka najlepiej sprawdza się w przypadku skóry wrażliwej, suchej i zmęczonej. Działa regenerująco i chroni skórę przed działaniem wolnych rodników.
Maseczka z awokado aktywizuje syntezę kolagenu i chroni cerę przed utratą wody
W miąższu awokado znajdują się cenne dla zdrowa składniki, takie jak witaminy (A, E, K, D, C i witaminy z grupy B) i minerały (żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń). Maseczka z awokado zawiera kwas foliowy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Regeneruje skórę, spowalnia procesy starzenia. Reguluje gospodarkę wodno-lipidową i chroni skórę przed utratą wody. Delikatnie natłuszcza. Aktywizuje syntezę kolagenu. W maseczce oprócz awokado znajduje się również miód, który sprawia, że skóra staje się aksamitna i miękka. Cynamon poprawia napięcie skóry i ma pozytywny wpływ na mikrokrążenie. Maseczka redukuje stany zapalne i przyspiesza proces gojenia blizn. Najlepsze efekty maseczki z awokado zauważalne są na skórze suchej, wrażliwej i zmęczonej.
Przygotowanie maseczki z awokado krok po kroku
Do przygotowania domowej maseczki z awokado potrzebujesz jednego awokado, trzech łyżek kakao, dwóch łyżek miodu i jednej łyżeczki cynamonu. Należy zadbać o to, aby cynamon, kakao i miód były składnikami naturalnego pochodzenia i nie zawierały sztucznych konserwantów, które mogą podrażniać skórę.
Awokado obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Miąższ zmiksuj i przełóż do ceramicznej lub szklanej miseczki. Dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Kosmetyk nakładaj pędzlem lub dłonią na dekolt, szyję i twarz. Po 10 minutach zmyj maseczkę letnią wodą. Po wykonanej kuracji twarz przemyj zimną wodą. Maseczkę nakładaj nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
- Awokado znakomicie sprawdza się, zarówno jako deser oraz wytrawna przekąska. Sprawdź nasze przepisy na czekoladowy krem i zielone ciasto.
- Aksamitna konsystencja i neutralny smak powodują, że awokado jest niezastąpione na kanapki. Koniecznie wypróbuj przepisy na kanapkę z awokado w 3 odsłonach.
- Smaczliwka to egzotyczna bomba witaminowa. Dowiedz się, jakie ma właściwości i jak jeść awokado.