damskie dłonie
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0

Zadbane paznokcie to nie tylko efekt zabiegów pielęgnacyjnych. Istotną rolę odgrywa również zapobieganie uszkodzeniom płytki paznokcia oraz dobrze zbilansowana dieta.

Jak chronić paznokcie przed zniszczeniem?

Pielęgnacja paznokci polega przede wszystkim na ich ochronie. Do wszelkich prac wykonywanych z użyciem detergentów należy koniecznie zakładać lateksowe lub gumowe rękawiczki. Dzięki temu unikniemy nieestetycznych przebarwień na skórkach i płytce paznokci. Przy okazji można zastosować kurację wzmacniającą – przed założeniem rękawiczek wcieramy w dłonie i paznokcie maskę lub olejek.

Jak myć ręce, by dbać o paznokcie

Myjmy dłonie delikatnym mydłem, pamiętając, aby dokładnie je potem osuszyć – szczególnie w zimie (wyjście na mróz z mokrymi dłońmi może skutkować zaczerwienieniem i pieczeniem), poza tym do suchych dłoni przykleja się mniej bakterii. Najlepiej unikać suszarek do rąk, gorący strumień powietrza przesusza skórę i paznokcie. Bardzo ważne jest nawilżanie skóry rąk i paznokci kremem – warto go mieć zawsze przy sobie.

Ochrona paznokci przed mechanicznym uszkodzeniem

Pisanie na komputerze, zdrapywanie lakieru czy używanie paznokci do podważania zawleczek puszek lub zdrapywania czegokolwiek powoduje, że paznokcie stają się kruche i słabe. Dlatego piszmy opuszkami palców, lakier usuwajmy zmywaczem do paznokci, a do otwierania puszek warto użyć np. łyżeczki. Obgryzanie to nawyk bardzo szkodliwy – zarówno dla zdrowia jak i paznokci. Pod paznokciami często znajduje się wiele zanieczyszczeń i drobnoustrojów, które wprowadzamy do organizmu wkładając palce do ust. W zimie i podczas chłodniejszych dni pamiętajmy o rękawiczkach i smarowaniu dłoni kremem ochronnym – należy to zrobić odpowiednio wcześniej przed wyjściem na zewnątrz, ponieważ warstwa kremu pozostała na dłoniach zmarznie i drastycznie ochłodzi skórę, co może skutkować podrażnieniem. Latem zarówno paznokcie, jak i skórę dłoni chrońmy kremami z filtrem.

Dieta na piękne paznokcie

Przy układaniu codziennego jadłospisu nie można zapomnieć o produktach bogatych w składniki, które stanowią budulec paznokci. Białko i wapń, to m. in. nabiał, rośliny strączkowe, orzechy; żelazo znajdziemy głównie w szpinaku, pomidorach i czerwonym mięsie, cynk i krzem jest obecny np. w ostrygach, produktach zbożowych, rybach. Picie naparu ze skrzypu polnego, który jest bogaty w krzem również zadziała wzmacniająco na paznokcie. Te produkty wpływają też korzystnie na kości, cerę i włosy. Jeżeli na paznokciach pojawiają się niepokojące nierówności (nie wynikające ze zbyt intensywnego odsuwania lub wycinania skórek lub polerowania) i przebarwienia warto udać się do dermatologa.