ziewająca kobieta o bladej cerze
© Jeanette Dietl/Fotolia.com

Jak dbać o bladą cerę

ziewająca kobieta o bladej cerze
© Jeanette Dietl/Fotolia.com

Blada cera może oznaczać niedobory witamin i minerałów, a niekiedy anemię. Koloryt poprawiają produkty bogate w żelazo i kwas foliowy, a także jabłka, marchew, siemię lniane, oleje.

 

Alabastrowa skóra wymaga stosowania wysokich filtrów ochronnych na co dzień, a zwłaszcza latem. Odpowiednio pielęgnowana może być atutem. Warto wziąć przykład z gwiazd, które nie ulegają modzie na opalanie i cieszyć się rozświetloną, jasną skórą, tak jak Cate Blanchett, Julianne Moore czy Emma Stone.

Cechy bladej cery

Naturalnie jasna cera jest uwarunkowana genetycznie. Jest to typ urody, określany jako wiosna. Jasnej karnacji towarzyszą często włosy w odcieniach blondu.

 

Blada cera charakteryzuje się bardzo jasnym, jednolitym kolorytem, bez przebarwień, z wyjątkiem piegów. Wygląda szlachetnie, niebanalnie i dobrze komponuje się z każdym kolorem włosów. Określa się ją także mianem porcelanowej lub alabastrowej. Wygląda o wiele młodziej i znacznie zdrowiej niż skóra opalona na słońcu lub w solarium.

Dlaczego cera jest blada: przyczyny

Porcelanowa cera, uznawana powszechnie za piękną i nieskazitelną, dłużej zachowuje młodość. Nie zawsze jednak jest to wynik typu urody. Bladość może być także wynikiem dolegliwości, takich jak:

  • niedożywienie,
  • niedokrwistość,
  • przemęczenie, silna reakcja emocjonalna,
  • napady migreny, bóle głowy,
  • przeziębienie,
  • choroba lokomocyjna,
  • hipoglikemia,
  • przemarznięcie, odmrożenie,
  • utrata krwi,
  • zawał,
  • zaburzenia odżywiania,
  • niedobór witaminy D,
  • szkorbut,
  • niedoczynność tarczycy,
  • wada serca,
  • białaczka, nowotwory, leczenie przeciwnowotworowe,
  • zatrucie ołowiem,
  • deprywacja snu,
  • albinizm,
  • palenie marihuany.

Dieta na bladą cerę

Bardzo blada skóra może sygnalizować niedobory witamin, minerałów, a nawet anemię. Niedobory żelaza w diecie można wyrównać, włączając do menu mięso, melasę, pełne ziarna, rośliny strączkowe, czerwone buraki, pietruszkę. Warto łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C, co zwiększy wchłanianie żelaza. Idealnym dodatkiem do kanapek z pieczywa pełnoziarnistego czy obiadu na bazie kasz będzie surówka z kiszonej kapusty. Koloryt cery poprawiają jabłka i marchew. Można je miksować na pyszne soki lub kupować te gotowe, bez zbędnych dodatków. Pomoże także siemię lniane, a także oleje. Niedobory kwasu foliowego uzupełnią kapusta, szpinak, szparagi, fasolka szparagowa, krowie mleko, jajka, wątróbka.

Jak wykonać makijaż na bladej cerze – porady

Przy malowaniu jasnej cery najważniejszy jest taki dobór kosmetyków, aby jej nie przytłoczyć, ale podkreślić świetlistość. Delikatna, nieco przezroczysta blada cera wymaga dobrego, lekko kryjącego podkładu z filtrem UV. Prześwitujące naczynka i widoczne cienie pod oczami można zamaskować beżowym korektorem. Zaróżowione policzki pań o jasnej karnacji rozświetlą twarz. Najlepsze będą odcienie różowe i koralowe, zdecydowanie nie poleca się wyrazistych, ciemnych kolorów, które wywołają sztuczny efekt. Makijaż oczu i ust może być mocniejszy, warto wybrać zdecydowane barwy, np. śliwkowe cienie do smoky eyes (albo chłodne odcienie: szarości, grafity, granaty) czy krwistoczerwoną pomadkę. Wielozadaniowe, czarne maskary powiększą i otworzą oczy, naturalnie je eksponując.


Więcej na temat anemia
Przeładuj

Życie serialowej babci z "rodzinki.pl" Haliny Skoczyńskiej było pełne dramatów: "W wieku 30 lat uciekłam grabarzowi spod łopaty"

zobacz 02:05