samotny mężczyzna
©Photographee.eu/Fotolia
Styl życia

Przyczyny stwardnienia rozsianego: czynniki środowiskowe, genetyczne, autoimmunologiczne

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą, zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która polega na postępującym niszczeniu warstwy białek otaczających włókna nerwowe. W efekcie tych zmian dochodzi do demielinizacji, czyli rozpadu otoczki mielinowej, która stanowi warstwę ochronną i izolacyjną włókien nerwowych. Przypuszcza się, że ten proces może następować na skutek szkodliwych wpływów środowiskowych, predyspozycji genetycznych oraz nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą, zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która polega na postępującym niszczeniu warstwy białek otaczających włókna nerwowe. W efekcie tych zmian dochodzi do demielinizacji, czyli rozpadu otoczki mielinowej, która stanowi warstwę ochronną i izolacyjną włókien nerwowych. Przypuszcza się, że ten proces może następować na skutek szkodliwych wpływów środowiskowych, predyspozycji genetycznych oraz nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Czynniki środowiskowe jako przyczyna stwardnienia rozsianego

Do zewnętrznych czynników łączonych z patogenezą SM należą infekcje wirusowe i grzybicze oraz niedobór witaminy D.

 

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa

Naukowcy badający rolę grzybów w rozwoju stwardnienia rozsianego stwierdzili, że patogenne grzyby, które rozwijają się w tkankach innych niż nerwowa mogą uwalniać toksyny, które niszczą astrocyty i oligodendrocyty ośrodkowego układu nerwowego. Mielina pozbawiona tych komórek glejowych ulega degeneracji.

 

Inne badania wskazują na to, że na wystąpienie objawów SM mogą mieć wpływ wirusy, np. wirus VZV wywołujący ospę wietrzną i półpaśca. Osoby, u których rozwinęło się SM, często wcześniej chorowały na ospę wietrzną i półpaśca.

 

Przyczyn stwardnienia rozsianego upatruje się również w niedoborach witaminy D. Ludzie zamieszkujący tereny, na których promieniowanie słoneczne jest mniejsze, częściej zapadają na SM. Może być to związane z mniejszą intensywnością syntezy witaminy D w organizmie. W surowicy większości pacjentów chorych na SM stwierdza się niedobór tej witaminy.

Genetyczne podłoże stwardnienia rozsianego

Stwardnienie rozsiane często występuje wśród bliskich krewnych osoby chorej. U osób, których rodzeństwo choruje, prawdopodobieństwo zapadnięcia na SM wynosi 47%. U osób, których rodzice lub dzieci chorują, wynosi ono 37%. Stwardnienie rozsiane najczęściej rozwija się u mieszkańców Europy oraz ich potomków zamieszkujących inne kontynenty.

Zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego jako przyczyna stwardnienia rozsianego

Uważa się również, że stwardnienie rozsiane jest chorobą autoimmunologiczną. Według tej koncepcji demielinizacja jest spowodowana tym, że układ odpornościowy atakuje komórki tkanki nerwowej. W rezultacie komórki nerwowe obumierają i przerwany zostaje przepływ informacji w rdzeniu kręgowym oraz mózgu.


tran w tabletkach
Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Tran wzmocni twoją odporność
Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, które zwiększają odporność organizmu.

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, które zwiększają odporność organizmu. Czym jest tran? Tran pozyskiwany jest z wątroby niektórych ryb , najczęściej dorsza, lub tłuszczu innych morskich zwierząt, np. wielorybów. Początkowo stosowano go w leczeniu krzywicy i reumatyzmu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy D. Późniejsze badania dowiodły, że zawarte w tranie witaminy i substancje odżywcze mają także pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, układu nerwowego oraz odpornościowego. W przybliżeniu jedna łyżeczka tranu (ok. 5 ml) w 17% pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę A, w 100% na witaminę D, w 33% na witaminę E. Dostarcza też dużych ilości kwasów omega-3 . Tran dostępny jest nie tylko w płynie, ale też w kapsułkach, w zależności od rodzaju różnią się one proporcjami wyżej wymienionych składników. Wpływ witamin A i D na odporność organizmu Witaminy A i D uczestniczą m.in. w namnażaniu się limfocytów T, czyli komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową organizmu. Niedobór tych witamin jest związany z infekcjami, większą podatnością na grypę i przeziębienia, chorobami autoimmunologicznymi, np. stwardnieniem rozsianym, oraz nowotworowymi, np. nowotworem jelita grubego czy piersi. Picie tranu zwiększa więc odporność organizmu. Wpływ witaminy E na odporność organizmu Witamina E natomiast zmniejsza skutki tzw. stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzonej równowagi pomiędzy prooksydantami (np. metalami ciężkimi) i antyoksydantami (m.in. witaminą A, E, C, selenem i cynkiem). Do takiego stanu mogą doprowadzić promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów i picie alkoholu. Stres...

Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Tran wzmocni twoją odporność
Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E. Badania udowodniły pozytywny wpływ tych substancji na odporność organizmu.

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E. Badania udowodniły pozytywny wpływ tych substancji na odporność organizmu. Czym jest tran Tran pozyskiwany jest z wątroby niektórych ryb, najczęściej dorsza, lub tłuszczu innych morskich zwierząt, np. wielorybów. Początkowo stosowano go w leczeniu krzywicy i reumatyzmu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy D. Późniejsze badania dowiodły, że zawarte w tranie witaminy i substancje odżywcze mają także pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, układu nerwowego oraz odpornościowego . W przybliżeniu jedna łyżeczka tranu (ok. 5 ml) w 17% pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę A, w 100% na witaminę D, w 33% na witaminę E. Dostarcza też dużych ilości kwasów omega-3. Tran dostępny jest nie tylko w płynie, ale też w kapsułkach, w zależności od rodzaju różnią się one proporcjami wyżej wymienionych składników. Wpływ witamin A i D na odporność organizmu Witaminy A i D uczestniczą m.in. w namnażaniu się limfocytów T, komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową organizmu. Udowodniono, że niedobór tych witamin jest związany z infekcjami, większą podatnością na grypę i przeziębienia, chorobami autoimmunologicznymi, np. stwardnieniem rozsianym, oraz nowotworowymi, np. nowotworem jelita grubego czy piersi. Wpływ witaminy E na odporność organizmu Witamina E natomiast zmniejsza skutki tzw. stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzonej równowagi pomiędzy prooksydantami (np. metalami ciężkimi) i antyoksydantami (m.in. witaminą A, E, C, selenem i cynkiem). Do takiego stanu mogą doprowadzić promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów i picie alkoholu. Stres oksydacyjny osłabia...

Dieta w stwardnieniu rozsianym
© Daniel Vincek/Fotolia.com
Styl życia
Rola witamin, składników odżywczych i sposób żywienia w stwardnieniu rozsianym
Stwardnienie rozsiane (SM - sclerosis multiplex) to neurologiczna choroba przewlekła o podłożu autoimmunologicznym. Istnieje wiele mitów dotyczących specjalnego żywienia, które rzekomo ma polepszać stan zdrowia osób cierpiących na to schorzenie. Do tej pory jednak nie przeprowadzono żadnych badań, które by jednoznacznie świadczyły o tym, że istnieje dieta lecząca stwardnienie rozsiane.

Stwardnienie rozsiane (SM - sclerosis multiplex) to neurologiczna choroba przewlekła o podłożu autoimmunologicznym. Istnieje wiele mitów dotyczących specjalnego żywienia, które rzekomo ma polepszać stan zdrowia osób cierpiących na to schorzenie. Do tej pory jednak nie przeprowadzono żadnych badań, które by jednoznacznie świadczyły o tym, że istnieje dieta lecząca stwardnienie rozsiane.   W SM, tak samo jak w innych chorobach, bardzo ważne jest, aby codzienny jadłospis dostarczał organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych . Istotne jest również utrzymanie prawidłowej masy ciała i rezygnacja ze złych nawyków żywieniowych. Rola witaminy B12 w leczeniu stwardnienia rozsianego Witamina B12 jest składnikiem, który uczestniczy w procesie tworzenia osłonek mielinowych komórek nerwowych. Jej znaczące niedobory mogą dawać objawy przypominające symptomy charakterystyczne dla SM, dlatego popularny jest pogląd, że jej suplementacja może być skuteczną profilaktyką stwardnienia rozsianego . Nie istnieją jednak żadne badania potwierdzające tę tezę. Najczęściej chorzy na SM mają prawidłowy poziom tej witaminy w organizmie.  Kwasy tłuszczowe a dieta w stwardnieniu rozsianym Nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9) pochodzące z roślin oraz ryb są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego. Mają działanie przeciwzapalne i ograniczające wytwarzanie przeciwciał, co w przypadku osób chorych na SM jest szczególnie ważne, ponieważ łagodzi agresywne reakcje układu odpornościowego.  Witamina D i antyoksydanty w żywieniu chorych na SM Witamina D dostarczana jest z pożywieniem a aktywowana przez promienie słoneczne. Łączono występowanie stwardnienia rozsianego z zamieszkiwaniem na terenach o mniejszym nasłonecznieniu, co ostatecznie nie zostało jednak...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik