Soki w różnych szklankach i kolorach, warzywne i owocowe
©topotishika/Fotolia
Styl życia

Sokoterapia: detoksykacja, odchudzanie, leczenie, przepisy

Świeże i ekologiczne owoce i warzywa stanowią podstawę sokoterapii. Przepisy na soki są bardzo proste, ale do ich wykonania lepiej używać wyciskarki niż sokowirówki. Podczas kuracji Gersona konieczne jest też robienie lewatywy z kawy, co ma oczyszczać organizm z toksyn i złogów.

Świeże i ekologiczne owoce i warzywa stanowią podstawę sokoterapii. Przepisy na soki są bardzo proste, ale do ich wykonania lepiej używać wyciskarki niż sokowirówki. Podczas kuracji Gersona konieczne jest też robienie lewatywy z kawy, co ma oczyszczać organizm z toksyn i złogów.

Oczyszczanie i odtruwanie – główne zasady sokoterapii

Sokoterapię stosuje się dla zwiększenia efektów odchudzania oraz w dietach oczyszczających. Dzięki ograniczeniu innych składników i wykluczeniu produktów zakwaszających organizm można uzyskać efekty detoksykacji i znaczną poprawę funkcjonowania poszczególnych układów. Picie dużej ilości soków dostarcza mnóstwa witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała, m.in. witaminy C, beta-karotenu czy witaminy E. Sokoterapia pozytywnie wpływa na wydalanie toksyn nagromadzonych w tkankach. Przy okazji pobudza do pracy nerki i wątrobę, które są naturalnym filtrem w organizmie człowieka. Sokoterapia może być stosowana podczas odchudzania, ponieważ oczyszczanie organizmu sprzyja zmniejszaniu masy ciała, przyspieszając spalanie tłuszczu.

Sokoterapia Gersona – intensywna detoksykacja

Sokoterapia Gersona opiera się na ekologicznych owocach i warzywach oraz lewatywie z kawy. Głównym celem tej kuracji jest oczyszczenie i odtrucie organizmu, a także odbudowa naturalnych systemów obronnych. W sokoterapii odchudzanie jest skutkiem ubocznym – możliwy jest spadek wagi nawet o kilka kilogramów. Aby kuracja była skuteczna, konieczne jest picie świeżych soków z ekologicznych warzyw i owoców. Standardowy zestaw to: sok marchwiowy, marchwiowo-jabłkowy, pomarańczowy i zielony – łącznie 13 porcji dziennie. Oprócz tego osoba poddająca się sokoterapii spożywa trzy posiłki wegetariańskie. Ta część kuracji nie tylko oczyszcza organizm, ale także uzupełnia witaminy i minerały, odbudowuje zdolność organizmu do samoleczenia i poprawia jego funkcjonowanie. Ważny element terapii stanowią lewatywy z kawy, które oczyszczają ze złogów i przyspieszają detoksykację. Nie można ich pominąć, ponieważ organizm mógłby sobie inaczej nie poradzić z usuwaniem wypłukiwanych toksyn i mogłoby dojść do zatrucia lub nawet uszkodzenia wątroby. Dziennie powinno się wykonać od 3 do 6 lewatyw.

Przepisy na soki do sokoterapii

Owoce i warzywa wykorzystane do zrobienia soków do picia w sokoterapii muszą być ekologiczne, bo tylko tak organizm będzie się odtruwał, a nie dodatkowo zanieczyszczał sztucznymi nawozami i pestycydami. Ważne jest też to, czym soki się wyciska. Lepiej zamiast sokowirówki używać specjalnej wyciskarki.

Sokoterapia: przepis 1 – sok marchwiowo-jabłkowy

Składniki: tyle samo marchwi i jabłek

Sposób przygotowania: Marchew i jabłka dokładnie umyj, pozbądź się gniazd nasiennych z jabłek, ale zostaw skórkę. Jest to słodki sok, nadają się do niego soczyste jabłka, np. jonatan czy makintosz.

Sokoterapia: przepis 2 – sok warzywny

Składniki: liście różnych warzyw, np. czerwonej kapusty, młode liście buraków, nasturcji, sałat takich jak endywia, rzymska, czerwona czy inne dostępne, ¼ zielonej papryki, 1 jabłko.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie umyć, umieścić w wyciskarce i wycisnąć. Przygotowanego soku nie wolno solić.

Soki z poszczególnych warzyw wystarczy po prostu wycisnąć. Podstawą oprócz marchwiowo-jabłkowego i wielowarzywnego są soki z marchwi i pomarańczowy, ale można pić także soki z innych produktów. W czasie sokoterapii dopuszczalne jest jedzenie ponadto cebuli, karczochów, szparagów, fasolki szparagowej, czerwonej kapusty, zielonej papryki, pietruszki białej i zielonej, kalafiora, rzodkiewki, ziemniaków i pomidorów, a także ziół – kolendry, majeranku, rozmarynu, tymianku, cząbru oraz kopru i kopru włoskiego, a także czosnku. Można jeść także brązowy ryż, suszone owoce, owsiankę, tarty chrzan, lniany olej czy brązowy cukier oraz miód. Zalecane świeże owoce to przede wszystkim jabłka, a także morele, brzoskwinie, winogrona, gruszki, śliwki oraz melony i mango.

 

Dziewczyna z owocami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy detoks sokami jest skuteczna metodą na oczyszczanie organizmu?
Detoks sokami jest jedną z najbardziej popularnych metod odtruwania organizmu. Aby go przeprowadzić potrzebujemy jedynie owoców i warzyw oraz sokowirówki lub blendera. Oczyszczannie sokami powinno trwać najdłużej 3 dni, a najbardziej ortodoksyjni miłośnicy takich technik odżywczych namawiają, aby soki przygotowywać tylko z surowych produktów.

Detoks sokami jest jedną z najbardziej popularnych metod odtruwania organizmu. Aby go przeprowadzić potrzebujemy jedynie owoców i warzyw oraz sokowirówki lub blendera. Oczyszczannie sokami powinno trwać najdłużej 3 dni, a najbardziej ortodoksyjni miłośnicy takich technik odżywczych namawiają, aby soki przygotowywać tylko z surowych produktów.   Detoks sokami wywodzi się z kuchni raw, która opiera się na jedzeniu i przygotowywaniu posiłków z surowych produktów. Miłośnicy tego stylu uważają, że gotowane warzywa, owoce czy mięso tracą swoje właściwości odżywcze. Detoksykacja sokami powinna trwać od jednego dnia do trzech dni maksymalnie i opierać się na piciu do 5-6 razy dziennie gęstych soków. Podczas detoksu powinno się zrezygnować z kawy, używek, alkoholu, słodyczy i palenia papierosów.   Oczyszczanie sokami: przepisy Oczyszczanie sokami pomoże pozbyć się toksyn z organizmu, stanie się podporą dla funkcjonowania wątroby, żołądka i jelit. Detoks sokami poprawia samopoczucie , daje poczucie „lekkości” i poprawia stan włosów, skóry i paznokci.   Sok marchwiowo-jabłkowy Składniki: 1/2 kg marchwi, 1/2 kg jabłek. Sposób wykonania: 1. Umyj marchewki, obierz i pokrój na małe kawałki. Jabłka umyj i również pokrój. 2. Wyciśnij sok z marchwi i jabłka za pomocą sokowirówki. 3. Połącz je i włóż do lodówki na pół godziny, a smak jabłka i marchwi się połączyły. Możesz też pić sok od razu.   Sok pomidorowy Składniki: 1/2 kg pomidorów, chilli (opcjonalnie w postaci przyprawy lub małej papryczki). Sposób wykonania: 1. Umyj pomidory, pokrój je na kawałki i wrzuć do sokowirówki. 2. Jeżeli chcesz otrzymać ostrzejszy smak, dodaj do wyciśniętego soku szczyptę przyprawy chilli lub pokrój drobno papryczkę i dodaj do soku. Wersja z papryczką...

Główka kapusty
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Warzywny detoks – przepisy na soki oczyszczające
Soki oczyszczające mają za zadanie wspomóc naturalne procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie. Zawarte w ogórku, rzodkiewce, marchewce i białej kapuście bogactwo składników odżywczych, błonnika oraz witamin przyspiesza wydalanie zbędnych procesów przemiany materii, oczyszcza krew, jelita oraz usprawnia pracę układu trawiennego. Ważne jest, aby kurację oczyszczania sokami prowadzić przez określony czas ściśle przestrzegając zaleceń, wówczas z pewnością odczujemy korzyści, których oczekujemy.

Soki oczyszczające mają za zadanie wspomóc naturalne procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie. Zawarte w ogórku, rzodkiewce, marchewce i białej kapuście bogactwo składników odżywczych, błonnika oraz witamin przyspiesza wydalanie zbędnych procesów przemiany materii, oczyszcza krew, jelita oraz usprawnia pracę układu trawiennego. Ważne jest, aby kurację oczyszczania sokami prowadzić przez określony czas ściśle przestrzegając zaleceń, wówczas z pewnością odczujemy korzyści, których oczekujemy. Pamiętaj – przeprowadzając kurację detoksykującą najlepiej jednocześnie stosować lekkostrawną dietę, wyeliminować używki, nie przyjmować suplementów diety, dokładnie szczotkować pod prysznicem całe ciało i przynajmniej przez 30 minut dziennie spacerować na świeżym powietrzu. Oczyszczanie sokiem z kapusty - przepis Sok z białej kapusty pij 2 razy dziennie – przed posiłkami, przez 7 dni. Sok ten jest doskonały na detoksykację wątroby oraz jelita grubego.   Czas przygotowania: około 30 minut (wraz z myciem sokowirówki) Stopień trudności: łatwy   Składniki: 1 mała główka białej kapusty, Przygotowanie: 1. Umyj dokładnie kapustę pod bieżącą wodą, zdejmij i wyrzuć wierzchnie, zwiędnięte liście. 2. Poćwiartuj ją w taki sposób, aby zmieściła się do podajnika sokowirówki. 3. Wyciśnij sok z kapusty. Pamiętaj, aby przelać go do szczelnego – najlepiej szklanego, ciemnego naczynia i przechowywać w lodówce. Jeżeli smak jest zbyt ostry możesz rozcieńczać sok pół na pół z wodą. Ogórkowy detoks – przepis Sok z ogórka, rzodkiewki i marchewki zawiera potas oraz fosfor , które szczególnie korzystnie działają na proces oczyszczania nerek. Zawarte w rzodkiewce składniki odżywcze dodatkowo eliminują problemy skórne . Ogórkowy detoks można stosować przez tydzień wypijając zawsze...

Wiosenny detoks organizmu - dieta i ruch
© Alena Ozerova/Adobe Stock
Styl życia
Wiosenne oczyszczanie organizmu - dieta oczyszczająca organizm i aktywność fizyczna
Wiosenny detoks organizmu można przeprowadzić, stosując jedną z popularnych diet oczyszczających, np. dietę dr Dąbrowskiej. Skuteczny detoks może opierać się również na racjonalnej diecie z wdrożeniem kilku podstawowych zasad, m.in. jedzenie dużej ilości świeżych warzyw i owoców oraz wypijanie 1,5 litra wody dziennie.

Wiosenny detoks organizmu można przeprowadzić, stosując jedną z popularnych diet oczyszczających, np. dietę dr Dąbrowskiej. Skuteczny detoks może opierać się również na racjonalnej diecie z wdrożeniem kilku podstawowych zasad, m.in. jedzenie dużej ilości świeżych warzyw i owoców oraz wypijanie 1,5 litra wody dziennie.   Nadejście wiosny wielu osobom kojarzy się z czasem, który należy przeznaczyć na zadbanie o siebie. Po okresie jesienno-zimowym nierzadko odczuwa się zmęczenie oraz brak energii . Skutecznym sposobem na poprawę swojej kondycji fizycznej i psychicznej jest zastosowanie diety oczyszczającej połączonej z prostymi ćwiczeniami. Wiosenny detoks organizmu - popularne diety oczyszczające Wiosenna dieta oczyszczająca organizm jest doskonałym pomysłem na przywrócenie sił witalnych i energii. Istnieje wiele rodzajów żywieniowych kuracji detoksykacyjnych. Jedną z popularniejszych jest dieta dr Dąbrowskiej , znana również pod nazwą diety owocowo-warzywnej. Ma ona charakter głodówki leczniczej , która opiera się na jedzeniu warzyw o niskiej zawartości skrobi (np. marchew, rzodkiew, seler, buraki, kapusta, kalafior, brokuły, dynia, ogórki, kabaczek, papryka, pomidory, szpinak, sałata) oraz niskocukrowych owoców (np. jabłka, grejpfruty, jagody, cytryny). Z produktów tych można przygotowywać smaczne i pożywne koktajle oczyszczające. Warzywa i owoce w każdej diecie detoksykacyjnej najlepiej jest spożywać w postaci surowej i nieobranej, gdyż w skórce znajduje się najwięcej cennych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Związek ten usprawnia procesy trawienne, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, a tym samym pobudza metabolizm , ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. Inną popularną dietą oczyszczającą organizm jest dieta jabłkowa. Najczęściej stosuje się ją przez 1-2...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner