Karp wigilijny
© teressa/Fotolia.com

Potrawy wigilijne: Przepis na karpia pieczonego w miodzie lub z ziołami

Karp wigilijny
© teressa/Fotolia.com

Karp to ryba, która najczęściej pojawia się na wigilijnym stole. Najczęściej ryba jest obtaczana w mące i smażona na patelni. Jeśli jednak poszukujesz nowych smaków i chcesz zaskoczyć gości, koniecznie postaw na karpia w zupełnie innej odsłonie. Poniżej znajdziesz przepisy na karpia pieczonego w miodzie lub w ziołach. Taka wersja jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdecydowanie zdrowsza.

Przepis na karpia pieczonego w miodzie

Składniki

  • 1 kg sprawionego karpia
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz

 

 Jak zrobić karpia w miodzie?

  1. Karpia oczyścić z łusek, umyć, osuszyć i pokroić w dzwonki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Dzwonki obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju roślinnym przez około 2 minuty z każdej strony.
  3. Do małej miseczki wrzucamy 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Karpia układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą miodową.
  5. Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

 

Tutaj znajdziesz idealne naczynia żaroodporne do pieczenia oraz duszenia ryb i mięs:

Przepis na karpia pieczonego z ziołami

Składniki

  • jeden duży sprawiony karp
  • 2 łyżki masła
  • 2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

 

Jak zrobić karpia z ziołami?

  1. Karpia oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy. Nacinamy w poprzek aż do głębokości kręgosłupa ryby. Nacięcia powinny się znajdować co 5-7 centymetrów.
  2. Przygotuj marynatę na rybę. W małej miseczce zmieszaj 2 łyżki rozpuszczonego masła, sok z cytryny, pieprz, sól, tymianek, rozmaryn, rozgnieciony czosnek.
  3. Karpia umieść w naczyniu żaroodporny i dokładnie natrzyj marynatą z obu stron. Ułóż na nim plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Resztę marynaty wlej na dno naczynia.
  4. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut. 

 

 

Więcej na temat przepisy potrawy wigilijne ryby
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43