Karp wigilijny
© teressa/Fotolia.com

Potrawy wigilijne: Przepis na karpia pieczonego w miodzie lub z ziołami

Karp wigilijny
© teressa/Fotolia.com

Karp to ryba, która najczęściej pojawia się na wigilijnym stole. Najczęściej ryba jest obtaczana w mące i smażona na patelni. Jeśli jednak poszukujesz nowych smaków i chcesz zaskoczyć gości, koniecznie postaw na karpia w zupełnie innej odsłonie. Poniżej znajdziesz przepisy na karpia pieczonego w miodzie lub w ziołach. Taka wersja jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdecydowanie zdrowsza.

Przepis na karpia pieczonego w miodzie

Składniki

  • 1 kg sprawionego karpia
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz

 

 Jak zrobić karpia w miodzie?

  1. Karpia oczyścić z łusek, umyć, osuszyć i pokroić w dzwonki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Dzwonki obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju roślinnym przez około 2 minuty z każdej strony.
  3. Do małej miseczki wrzucamy 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Karpia układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą miodową.
  5. Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

 

Przepis na karpia pieczonego z ziołami

Składniki

  • jeden duży sprawiony karp
  • 2 łyżki masła
  • 2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

 

Jak zrobić karpia z ziołami?

  1. Karpia oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy. Nacinamy w poprzek aż do głębokości kręgosłupa ryby. Nacięcia powinny się znajdować co 5-7 centymetrów.
  2. Przygotuj marynatę na rybę. W małej miseczce zmieszaj 2 łyżki rozpuszczonego masła, sok z cytryny, pieprz, sól, tymianek, rozmaryn, rozgnieciony czosnek.
  3. Karpia umieść w naczyniu żaroodporny i dokładnie natrzyj marynatą z obu stron. Ułóż na nim plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Resztę marynaty wlej na dno naczynia.
  4. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut. 

 

 

Więcej na temat przepisy potrawy wigilijne ryby
Przeładuj

Eurowizja 2020: Kto pojedzie z Polski? Oto wszyscy kandydaci!

zobacz 00:50