Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia

Gołąbki z młodej kapusty przygotowuje się łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Młode, delikatne liście praktycznie same się zawijają, więc nie ma problemu z nadaniem im idealnego kształtu. Klasycznie faszerujemy je ugotowanym ryżem i mięsem mielonym z dodatkami. Młoda kapusta jest bardzo mięciutka i subtelna w smaku, dzięki czemu danie rozpływa się w ustach. Poniżej znajdziecie prosty przepis na gołąbki z młodą kapustą. Pamiętajcie, że najlepszą młodą kapustę można kupić w maju, czerwcu i lipcu.

 

Przepis na gołąbki z młodą kapustą

 

Składniki na gołąbki z młodą kapustą

  • główka młodej kapusty
  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku

 

Składniki na sos do gołąbków

  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

 

Jak przygotować gołąbki z młodą kapustą?

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i włożyć do dużej miski wraz z mięsem.
  2. Cebule drobniutko posiekaj i dorzuć do miski. Dopraw, dolej odrobinę ciepłej wody i dokładnie wymieszaj.
  3. Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do gotującej się, posolonej wody na 10 minut. Najpierw przez 7 minut wyciętą częścią do dołu, następnie przekręcić w drugą stronę.
  4. Wyjmij kapustę i ostudź. Trzeba odciąć zgrubiałe części liści.
  5. Na każdy liść układać porcje mięsa. Zwijać według schematu - najpierw najgrubsza część liścia od dołu, potem boki i następnie bardzo ciasno zawinąć resztę liścia.
  6. Pozostałą kapustę wkładamy na dno garnka. Na niej ścisło układamy gołąbki.
  7. Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.
  8. Wywar odlać do innego garnka, dodać resztę składników na sos do gołąbków.
  9. Zalać ponownie gołąbki i gotować jeszcze 10 minut.
  10. Można posypać koperkiem.

 

 

Więcej na temat zdrowe produkty przepisy obiady