Gałązka owoców dzikiej róży.
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia

Nalewka z owoców dzikiej róży

Przetwory z dzikiej róży do źródło wielu witamin (E, K, C, B1 i B2). Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwgorączkowo.

Przetwory z dzikiej róży do źródło wielu witamin (E, K, C, B1 i B2). Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwgorączkowo.

 

Rada:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Do przygotowania nalewki z dzikiej róży najlepiej zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Jeżeli owoce nie są przemrożone, możesz włożyć świeże owoce na jedną noc do lodówki.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Potrzebujesz:

  • dużego słoja,
  • szklanych butelek,
  • małego ostrego nożyka,
  • małej łyżeczki,
  • drobnego sitka,
  • miski.

 

Składniki:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych owoców dzikiej róży,
  • ¼ litra spirytusu,
  • ½ litra wódki,
  • ½ kg cukru

 

Sposób wykonania:

1. Przemrożone owoce dzikiej róży wsyp do miski i dokładnie opłucz.

2. Ostrym nożykiem odetnij końcówki owoców z obydwu stron.

3. Każdy owoc przekrój na pół i małą łyżeczką usuń pestki i włoski, tak aby w żadnym owocu nie została pestka.

4. Oczyszczone owoce wrzuć do miski i zalej zimną wodą. Usuń pozostałe nieczystości, odlej wodę i jeszcze raz dokładnie wypłucz.

5. Owoce dzikiej róży wrzuć do dużego słoja i zasyp cukrem. Całość zakręć i postaw w ciepłym miejscu, aby owoce puściły sok. Potrząsaj słojem co 2-3 dni.

6. Po 14 dniach do słoja wlej spirytus i wódkę. Owoce, sok i alkohol wymieszaj, szczelnie zakręć i pozostaw na kolejne 14 dni. Wstrząsaj słojem z nalewką co 2-3 dni.

7. Nalewkę odcedź, przelej do butelek i postaw w chłodnym miejscu na dwa miesiące.

 

Smacznego!

 

Kromka chleba i słoik dżemu.
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Konfitura z ucieranych płatków dzikiej róży
Przetwory z dzikiej róży mają intensywny aromat. Konfitura z dzikiej róży jest doskonałym dodatkiem do pączków, ciast, naleśników i gofrów.

Przetwory z dzikiej róży mają intensywny aromat. Konfitura z dzikiej róży jest doskonałym dodatkiem do pączków, ciast, naleśników i gofrów.   Rada: Do konfitury z ucieranych płatków dzikiej róży najlepiej używać płatków zerwanych z dala od miejsc zanieczyszczonych, np. ruchliwych dróg. Najlepiej szukać krzewów dzikiej róży rosnących przy łąkach lub w lasach. Takie płatki są zdrowsze, smaczniejsze i mają intensywniejszy aromat.   Poziom trudności: łatwy Czas przygotowania: ok. 1 godziny   Potrzebujesz: papierowego ręcznika, małego ostrego noża, łyżki, makutry i drewnianego tłuczka lub blendera, 2-3 niedużych szklanych słoików z zakrętkami.   Składniki: 250 g płatków dzikiej róży, 450 g cukru, 6-7 łyżek stołowych soku z cytryny (względnie łyżkę lub dwie więcej zależnie od upodobań).   Sposób przygotowania: 1. Płatki dzikiej róży dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. 2. Ostrym nożykiem odetnij wszystkie białe końcówki płatków (sprawiają one, że konfitura z dzikiej róży ma gorzki smak). 3. Odważ 250 g płatków dopiero po odcięciu końcówek. 4. Płatki dzikiej róży wsyp do makutry (glinianej misy o porowatej nawierzchni) i dodaj cukier. Całość wymieszaj łyżką i ucieraj drewnianym tłuczkiem dotąd aż cukier będzie dobrze rozbity. Czynność tę można wykonać także w blenderze. 5. Gdy płatki są dobrze utarte dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. 6. Słoiki umyj, wyparz i osusz. 7. Konfiturę z dzikiej róży przełóż do słoików i szczelnie zakręć. 8. Pasteryzuj na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut od chwili, gdy woda zacznie się gotować. Konfitury można nie pasteryzować i od razu po przełożeniu do słoików wstawić do lodówki. Jednak dzięki pasteryzacji konfitura z...

©elmowski/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić rozgrzewającą nalewkę i wzmacniający odporność sok z jarzębiny w domu
Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.

Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.   Jarzębinę do nalewki lub soku najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach , na przełomie października i listopada. Przed przyrządzeniem owoce mrozi się w zamrażarce. Owoce jarzębiny wzmacniają odporność organizmu Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie , przez co powstrzymują proces powstawania wolnych rodników . Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu, dlatego sok z jarzębiny warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko przeziębienia i grypy . Sok z jarzębiny, krok po kroku Potrzebujesz: sokownika, garnka (jeżeli nie posiadasz w domu sokownika).   Składniki (na 1 litr soku): 2 kilogramy owoców jarzębiny, 1 kilogram cukru.   Czas przygotowania: około 50 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj owoce i włóż do zamrażarki na 30 minut. Zamrożoną jarzębinę przełóż do sokownika i zasyp cukrem . Jeśli nie masz w domu sprzętu do wyciskania soku, owoce włóż do garnka z litrem wody, zasyp cukrem i gotuj 20 minut. Powstały sok przelej do szklanych butelek.   Gotowe! Przepis na nalewkę z jarzębiny Potrzebujesz: dużego słoika (najlepiej 3 litrowego), gazy.   S kładniki (na 2 litry nalewki): 1 kilogram owoców jarzębiny, 1 litr spirytusu, 1 litr wody niegazowanej, 0,5 kilograma cukru drobnoziarnistego, 2 cytryny.   Czas przygotowania:...

Świeżo pocięta pokrzywa i nalewka z pokrzywy w szklance.
©13smile/Fotolia.com
Styl życia
Lecznicza nalewka pokrzywowa – na zatrucia pokarmowe i osłabioną odporność organizmu
Nalewka pokrzywowa pomaga na zatrucia pokarmowe, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza żelaza. Można pić ją zarówno w formie nierozcieńczonej, jak i po wymieszaniu z wodą i miodem.

Nalewka pokrzywowa pomaga na zatrucia pokarmowe, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza żelaza. Można pić ją zarówno w formie nierozcieńczonej, jak i po wymieszaniu z wodą i miodem.   Pokrzywę na nalewkę zbiera się w maju. Warto zerwać jej trochę więcej, aby oprócz nalewki móc przyrządzić z liści także pyszną, sezonową sałatkę. Właściwości lecznicze nalewki z pokrzywy Nalewka z pokrzywy może być stosowana w leczeniu przeziębień, ponieważ lekko rozgrzewa, likwiduje bakterie, wzmacnia organizm i mobilizuje go do walki z chorobą. Mogą stosować ją również osoby chore na anemię, ponieważ dostarcza ona żelaza. Nalewka pokrzywowa działa moczopędnie i oczyszczająco , dzięki czemu wpływa korzystnie na pracę układu moczowego, a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Można nią ponadto leczyć niestrawność oraz zatrucia pokarmowe , np. tzw. grypę jelitową. Przepis na nalewkę pokrzywową Pokrzywę należy zrywać w maju , ponieważ wtedy jej liście są najbardziej soczyste i wartościowe leczniczo. Jeśli nie ma się własnych pokrzyw, np. na działce albo w ogrodzie, należy zbierać je ze stanowisk, co do których można mieć pewność, że nie były poddawane opryskom. Trzeba także wybierać te miejsca, które są oddalone od ulicy. Aby uniknąć poparzenia pokrzywą, należy zbierać roślinę w bluzie z długimi rękawami oraz w spodniach z długimi nogawkami. Dłonie można chronić za pomocą rękawic roboczych.   Składniki: ok. 300 g pokrzywy (liści i łodyg), 0,5 litra wódki .   Sposób przygotowania: Sparz pokrzywę wrzącą wodą. Posiekaj łodygi pokrzyw, żeby puściły sok. Wrzuć pokrzywę do słoja o pojemności ok. 3 l. Zalej pokrzywę wódką i zamknij słój. Zostaw słój na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie przecedź nalewkę, np. przez sito....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik