Smaczne krokiety z cukinią, podane z warzywną sałatką.
©noirchocolate/stock.adobe.com
Styl życia

Pomysł na obiad: przepis na krokiety z farszem z cukinii i twarogu

Chrupiące krokiety z nadzieniem na bazie cukinii i twarogu to pomysł na obiad lub kolację. Smak farszu podkreśli podsmażona cebula i czosnek, z kolei ciasto na naleśniki będzie bardziej puszyste, gdy do jego składników doda się wodę gazowaną.

Chrupiące krokiety z nadzieniem na bazie cukinii i twarogu to pomysł na obiad lub kolację. Smak farszu podkreśli podsmażona cebula i czosnek, z kolei ciasto na naleśniki będzie bardziej puszyste, gdy do jego składników doda się wodę gazowaną.

 

Krokiety będą miały lepszy i bardziej delikatny smak, jeżeli zostaną przygotowane na bazie masła klarowanego (ghee). Klarowanie to proces oczyszczania masła z białka, czego efektem jest czysty tłuszcz, które idealnie sprawdza się, nie tylko do smażenia naleśników, ale pączków, omletów, a także tworzenia różnego rodzaju sosów.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jogurtu greckiego

 

Nadziewane krokiety - przepis, krok po kroku

 

Ciasto naleśnikowe z farszem twarogowym to odmiana tradycyjnego przepisu na krokiety z mięsem. Danie to idealny pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli część domowników jest wegetarianami.

 

Potrzebujesz:

  • patelni do smażenia naleśników,
  • miksera,
  • tarki o grubych oczkach.

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej),
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • ⅓ łyżeczki soli.

 

Składniki na krokiety:

  • 3 cukinie,
  • 250 g twarogu (najlepiej tłustego),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • masło klarowane,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj ciasto na naleśniki: ubij całe jajka z odrobiną soli.
  • Dodaj mąkę, wodę oraz mleko i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto naleśnikowe powinno mieć lekką konsystencję (po podniesieniu łyżki pionowo, powinno lekko spływać, ale jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki).
  • Smaż naleśniki na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem.
  • Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę i podgrzej na patelni, aż cebula się zeszkli.
  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli.
  • Na patelnię przełóż twaróg, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku i delikatnie mieszaj, aż składniki dokładnie połączą się ze sobą.
  • Faszeruj naleśniki przygotowanym nadzieniem, a gotowe krokiety podgrzej przed podaniem na klarowanym maśle, aż ich skórka będzie miała złocisty, zarumieniony kolor.

 

Smacznego!

 

Krokiety z farszem najlepiej smakują podane na ciepło, np. na liściu świeżej sałaty bądź posypane posiekaną natką pietruszki.

 

Zwinięte naleśniki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nadzienie do naleśników z warzywami i pieczarkami
Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Farsz do 4 naleśników Składniki: 500 gramów pieczarek, 1 papryka, 1 cebula, 1 marchew, 3 łyżki masła, 150 gramów tartego sera żółtego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokrój w kostkę. 2. Obierz marchwie i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 3. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. 4. Czosnek przeciśnij przez praskę. 5. Podgrzej masło na patelni. 6. Wrzuć na patelnię pieczarki i wszystkie warzywa. 7. Składniki duś na patelni 8-10 minut. 8. Tuż przed końcem duszenia dodaj szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy. 9. Nałóż farsz na naleśniki. 10. Zawiń ciasto w rulon. 11. Naleśniki posyp tartym serem. 12. Ustaw piekarnik na 180°C. 13. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wstaw naczynie żaroodporne. 14. Włóż naleśniki do piekarnika. 15. Piecz 20 minut.   Smacznego!   Wypróbuj nasz przepis na obiad z karkówką. Dowiedz się, jak smakuje  karkówka z pieczarkami - przepis na wykwintny obiad . Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź  3 najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami . Lubisz pieczarki? Sprawdź  dietetyczny przepis na sos pieczarkowy .

Naleśniki Dosa podane na talerzu z 3 różnymi sosami.
©vm2002/stock.adobe.com
Kuchnia indyjska: przepis na naleśniki indyjskie Dosa
Dosa to naleśnik, który przygotowuje się z ryżu i białej soczewicy urid dal. Ciasto naleśnikowe jest kruche i bardzo delikatne. Naleśniki Dosa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, jakie najczęściej podaje się jako ciepły posiłek na śniadanie.

Dosa to naleśnik, który przygotowuje się z ryżu i białej soczewicy urid dal. Ciasto naleśnikowe jest kruche i bardzo delikatne. Naleśniki Dosa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, jakie najczęściej podaje się jako ciepły posiłek na śniadanie.   Kuchnia indyjska charakteryzuje się mocno doprawionymi daniami. Potrawy posypuje się zwykle dużą ilością cynamonu, kolendry, kurkumy czy imbiru. Jednym z jej tradycyjnych dań indyjskiej kuchni (w szczególności południowych Indii) są naleśniki Dosa , które najczęściej podawane są na śniadanie. Tradycyjną potrawę przygotowuje się z białej soczewicy urid dal , jednak z powodzeniem można ją zastąpić czerwoną soczewicą bądź cieciorką.   Indyjskie naleśniki - przepis, krok po kroku   Przepis na naleśniki indyjskie Dosa nie jest skomplikowany, jednak wymaga czasu. Ciasto naleśnikowe musi bowiem sfermentować, zanim przejdzie się do etapu smażenia, co zajmuje około 12 godzin.   Potrzebujesz: patelni do smażenia naleśników, 2 misek, czystej ściereczki kuchennej, blendera.   Składniki: 3 szklanki białego ryżu, 1 szklanka soczewicy urid dal, woda gazowana, olej bądź masło klarowane do smażenia, szczypta soli.   Czas przygotowania: około 12 h Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Soczewicę oraz ryż wsyp do dwóch oddzielnych misek i zalej wodą mineralną. Odstaw naczynia na 4 godziny. Odsącz z wody ryż oraz soczewicę, połącz je ze sobą a następnie zblenduj na gładką masę. Składniki przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Ciasto na naleśniki zwiększy swoją objętość a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Do sfermentowanych...

tort z naleśników, z serkiem mascarpone, truskawkami i sosem owocowym
© nadianb/Adobe Stock
Styl życia
Jak zrobić tort naleśnikowy z owocowym sosem? Przepis na ciasto na bazie naleśników
Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.

Tort naleśnikowy to idealny deser dla wszystkich miłośników klasycznych naleśników. Doskonale smakuje przełożony śmietankowym kremem na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz cukru. Tort z naleśników można podawać z bitą śmietaną oraz słodkim sosem truskawkowym.   Naleśniki będą wyjątkowo puszyste, gdy doda się do nich mineralną wodę gazowaną (w proporcji z mlekiem 1:1). Zastąpienie zwykłego oleju masłem klarowanym spowoduje, że smak naleśników będzie wyjątkowo delikatny i lekko orzechowy.   Ciasto na naleśniki Składniki: 1,5 szklanki mleka,     1,5 szklanki wody gazowanej, 3 jajka,      2 szklanki mąki,          łyżeczka masła klarowanego,     szczypta soli.   Sposób przygotowania: Ubij mikserem jajka z odrobiną soli.     Dodaj     przesianą przez sito mąkę, wodę oraz mleko.      Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby ciasto miało gładką konsystencję. Aby sprawdzić czy ciasto na naleśniki jest odpowiednie do smażenia, wystarczy zamoczyć w nim łyżkę. Jeżeli masa będzie swobodnie spływać po łyżce, ale jednocześnie pokrywać w całości jej powierzchnię, to konsystencja ciasta jest odpowiednia.     Naleśniki smaż na płaskiej patelni, z dodatkiem masła klarowanego.        Tort naleśnikowy Sos owocowy użyty w przepisie można kupić gotowy w sklepie lub wykonać go własnoręcznie. Wystarczy zmiksować blenderem cukier (ilość cukru wedle uznania) i kilka ulubionych owoców, np. truskawek (umytych i obranych z szypułek).   Składniki: kilkanaście usmażonych naleśników, serek mascarpone (1 opakowanie),...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik