Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
kompot z truskawek
©ilietus/Fotolia.com
Styl życia

Przepis krok po kroku na domowy kompot z truskawek na zimę

Kompot z truskawek można zrobić w około pół godziny. Smakuje znakomicie z dodatkiem jagód lub rumu (tylko dla dorosłych).

Kompot z truskawek można zrobić w około pół godziny. Smakuje znakomicie z dodatkiem jagód lub rumu (tylko dla dorosłych).

 

Kompot to napój z gotowanych owoców – zarówno świeżych, jak i suszonych. Przygotowywane są z dodatkiem cukru, słodzików i przypraw np. cynamonu i goździków. Kompot można przyrządzić m.in. z czereśni, truskawek, rabarbaru, jabłek, wiśni czy gruszek.

Wartości odżywcze i właściwości truskawek

Jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu i utrudnia wchłanianie przez organizm tłuszczu. Dodatkowo owoce te bogate są w wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk, witaminy grupy C, A, E, oraz B (B1, B2, B3, B6). Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają prace jelit i regulują trawienie.

Kompot z truskawek idealny na zimowe wieczory

Kompot z truskawek z dodatkiem rozgrzewającego rumu ociepli każdy mroźny, jesienno-zimowy wieczór. Można go przygotować także z dodatkiem pysznych jagód.

Kompot wersja z rumem

Składniki na jeden dzbanek kompotu:

  • pół kilograma truskawek (jesienią/zimą mogą być mrożone),
  • 50 ml rumu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 l wody,
  • sok z jednej cytryny.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Truskawki rozmróź, jeśli masz mrożone.
  • Obierz je z szypułek i pokrój w kawałki.
  • Pokrojone owoce wrzuć do miski i zalej dużym kieliszkiem rumu.
  • W rondelku zagotuj cukier z wodą na syrop.
  • Gdy syrop będzie gotowy, dodaj truskawki.
  • Doprowadź ponownie do wrzenia zawartości rondelka.
  • Kompot ostudź lub podawaj na gorąco. Gotowe.

Kompot wersja z jagodami

Składniki na jeden dzbanek kompotu:

  • 1 kg truskawek,
  • 300 g jagód,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 l wody.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej wodę.
  • Truskawki i jagody umyj dokładnie, obierz ze szypułek, przepłucz i wrzuć do garnka.
  • Palnik z owocami włącz na średni ogień.
  • Dodaj do garnka cukier.
  • Gdy zawartość zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i poczekaj jeszcze pół godziny.
  • Kompot podawaj na gorąco lub zimno. Gotowe.

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Truskawkowe koktajle
© matka_Wariatka/Fotolia.com
Styl życia
Kolorowe koktajle z truskawek i bananów - tradycyjne i nietypowe przepisy z dodatkiem sałaty i nasion goji
Koktajle z truskawek można przyrządzać na wiele sposobów, np. dodając liście zielonej sałaty. Do przygotowania takiego napoju potrzebne są: truskawki, blender, jogurt naturalny oraz warzywa i owoce, które najbardziej lubisz.

Koktajle z truskawek można przyrządzać na wiele sposobów, np. dodając liście zielonej sałaty. Do przygotowania takiego napoju potrzebne są: truskawki, blender, jogurt naturalny oraz warzywa i owoce, które najbardziej lubisz.   Owocowe koktajle przygotowane z lekkich i zdrowych produktów, takich jak jogurty naturalne i truskawki, stanowią ciekawą odmianę dla słodkich przekąsek. Koktajle truskawkowe czy bananowe są syte, a ich delikatna konsystencja nie obciąża żołądka. Owoce mają w sobie wiele witamin, np. truskawka to bogactwo witaminy C, której odpowiednia ilość w organizmie naturalnie pobudza metabolizm. Koktajl z mrożonych truskawek i jagód goji Jagody goji to naturalne źródło witaminy C – w 100 g tych owoców znajduje się 2500 mg witaminy C.   Składniki: schłodzony jogurt naturalny (lub maślanka) - 1 litr, mrożone truskawki - 400-500 g, suszone jagody goi - 1 szklanka, miód (do smaku).   Sposób przygotowania: Jogurt naturalny, mrożone truskawki oraz jagody goi zmiksuj na jednolity płyn . Truskawki, aby nie były bardzo twarde, warto wyjąć z zamrażalnika 15 min wcześniej. Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny możesz dodać odrobinę miodu. Koktajl truskawkowy można dodatkowo ozdobić posypując go jagodami goji. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Koktajle z truskawek i bananów Do tradycyjnego koktajlu z truskawek i bananów potrzebne są: świeże owoce, jogurt naturalny oraz odrobina mleka . Jeśli chcesz, żeby smoothie było bardziej słodkie, dodaj więcej bananów, jeśli zaś bardziej kwaśne – więcej truskawek.   Składniki: świeże truskawki - około 10 sztuk, duży dojrzały banan, jogurt naturalny - 250 g, odrobina mleka.   Sposób przygotowania: Truskawki, banana, jogurt oraz mleko wrzuć do jednego naczynia i zmiksuj. Jeżeli chcesz, aby koktajl...

Słoiki z kompotem z malin
© bychykhin/Fotolia.com
Styl życia
Kompot z malin na zimę i na lato – przepisy
Kompot z malin jest dobry i zimą, i latem. Maliny mają właściwości lecznicze, w tym napotne, dlatego pomagają w okresie przeziębień. Do malinowego kompotu można dodać także inne owoce, np. jabłka lub gruszki.

Kompot z malin jest dobry i zimą, i latem. Maliny mają właściwości lecznicze, w tym napotne, dlatego pomagają w okresie przeziębień. Do malinowego kompotu można dodać także inne owoce, np. jabłka lub gruszki. Przepis na kompot z malin do słoików Składniki: 1 kg malin, ½ kg cukru. Sposób przygotowania: 1. Słoiki oraz zakrętki umyj, wyparz i wysusz. 2. Maliny umyj, ale nie mocz ich zbyt długo w wodzie. 3. Owoce zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok. 4. Nałóż maliny z cukrem do słoików. 5. Pasteryzuj na gorąco w garnku z pokrywką przez 20 do 25 minut. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoików. 6. Zestaw garnek z ognia i zostaw słoiki w środku aż do wystygnięcia. 7. Kompot z malin przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Inna wersja kompotu z malin na zimę Składniki: 2 kg malin, 1 kg cukru, 1 litr wody. Sposób przygotowania: 1. Umyj i przelej wrzątkiem słoiki i zakrętki. 2. Opłucz maliny. 3. Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. 4. Maliny włóż do słoików i zalej przygotowanym syropem . 5. Pasteryzuj 10 minut w garnku z wodą. 6. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Przepis na kompot z malin na lato Składniki: ½ kg malin, 2 litry wody, 5 łyżek cukru. Sposób przygotowania: 1. Maliny umyj i włóż do garnka, zalej wodą. 2. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. 3. Zdejmij z ognia, ostudź kompot , dodaj cukier i dobrze wymieszaj. 4. Podawaj zimny. Koktajle mleczne są świetnym pomysłem dla dzieciaków. Można przygotować je z warzyw lub owoców .  Smoothie jabłkowe jest idealnym pomysłem na upalne lato. Oto przepis na koktajl jabłkowy .   

Kompot wiśniowy
©ddsign/Fotolia
Styl życia
Kompoty z czereśni, z jabłek i śliwek oraz z dyni: najlepsze przepisy
Kompoty to ulubione napoje z dzieciństwa, które możesz zrobić ze świeżych owoców z małą ilością cukru. Kompot z czereśni lub jabłek i śliwek odśwież listkami mięty i sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Warto przygotować również korzenny kompot dyniowy – aby nie ściemniał, po ugotowaniu usuń z niego goździki.

Kompoty to ulubione napoje z dzieciństwa, które możesz zrobić ze świeżych owoców z małą ilością cukru. Kompot z czereśni lub jabłek i śliwek odśwież listkami mięty i sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Warto przygotować również korzenny kompot dyniowy – aby nie ściemniał, po ugotowaniu usuń z niego goździki.   Kompoty możesz przyrządzać przez cały rok z dostępnych sezonowo owoców lub warzyw, takich jak np. słodka dynia. Przepis na orzeźwiający kompot z czereśni Kompot z czereśni smakuje jak latem w dzieciństwie w trakcie obiadu u babci. Odśwież go nieco, dorzucając do szklanki kostki lodu , listki świeżych ziół lub wlewając sok z cytryny.   Składniki (na 8 średnich słoików): 2 kilogramy czereśni , nie więcej niż ćwierć kilograma drobnego cukru, 2 litry chłodnej wody, plasterki cytryny, listki mięty i kostki lodu do podania.   Czas wykonania: 90 minut + 25 minut pasteryzowania Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umieść czereśnie w misce z woda z dodatkiem 2 łyżek octu. Po 7 minutach wypłucz owoce w czystej wodzie. Wydryluj czereśnie. Przełóż je do dużego garnka z 2 litrami wody, wsyp połowę cukru i zagotuj. Gotuj kompot pół godziny. Spróbuj i oceń, czy jest wystarczająco słodki – w razie potrzeby dosyp resztę cukru i gotuj jeszcze 5 minut. Część kompotu wystudź, przelej do szklanego dzbanka i podawaj z plasterkami cytryny, świeżą miętą i kostkami lodu. Resztę kompotu razem z owocami przelej do słoików, zakręć je i studź do góry dnem. Duży gar wyłóż ściereczką. Poustawiaj nim rozdzielone ściereczkami słoiki i prawie całe zalej gorącą wodą. Zagotuj wodę i zostaw garnek na ogniu na 20 minut. Studź słoiki z kompotem na ręczniku, przykryte ściereczką. Przepis na miętowy kompot owocowy...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner