
Olej arganowy stosuje się w kuchni, gdzie docenia się jego smak i prozdrowotne właściwości, oraz w kosmetyce jako eliksir młodości o działaniu pielęgnującym. Jest to najtrudniej dostępny olej na świecie, ponieważ pozyskiwany jest z drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. Jego pozyskiwanie jest pracochłonne, wytwarzany jest ręcznie.
Wyróżnia się olej arganowy spożywczy i kosmetyczny. Pierwszy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego, drugi z nieprażonych ziaren. Olej spożywczy ma ciemnozłoty kolor, orzechowy smak i aromat. Kosmetyczny jest jaśniejszy i ma kwaskowy zapach.
Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety z bobu
Właściwości oleju arganowego wykorzystywane w kosmetyce
Olej arganowy zawiera substancje o właściwościach pielęgnacyjnych. Dzięki antyoksydantom, m. in. witaminie E, olej przeciwdziała procesowi starzenia się skóry: zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca te, które już się pojawiły. Olej arganowy rekomendowany jest dla osób o skórze dojrzałej, podrażnionej i zniszczonej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju regenerują płaszcz hydrolipidowy naskórka, ponieważ uzupełniają niedobór składników tłuszczowych w skórze.
Olej arganowy chroni skórę przed działaniem wiatru i słońca. Dlatego też jest polecany kobietom o skórze wrażliwej i skłonnej do wystąpienia podrażnień, a także osobom borykającym się z łuszczycą i egzemą. Można go stosować w przypadku trądziku, gdyż reguluje wydzielanie sebum. Ponadto olej arganowy zmniejsza blizny i poprawia elastyczność skóry, więc może być stosowany na rozstępy.
W celu wyleczenia łupieżu lub wzmocnienia włosów można wcierać olej w skórę głowy. Można też go aplikować na rozdwojone końcówki włosów – będą odbudowane i lśniące. Olej arganowy sprawdzi się także w pielęgnacji paznokci.
Właściwości prozdrowotne oleju arganowego
Olej arganowy jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (dominują wśród nich jednonienasycone, których przedstawicielem jest kwas omega-9). Kwasy przeciwdziałają kamicy żółciowej i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej. Obniżają poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom tego dobrego. W związku z tym niwelują ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej i zakrzepicy.
W oleju arganowym znajdują się też kwasy wielonienasycone omega-3 i omega-6. Mają działanie przeciwzapalne. Kwasy omega-6 wpływają korzystnie na prace układu nerwowego i nerek, wątroby, zaś omega-3 oddziałują na pracę mózgu.
W oleju arganowym znajdują się też karotenoidy, związki fenolowe i witamina E o działaniu antyoksydacyjnym. Witamina E chroni przed działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji przed chorobami nowotworowymi.
Wykorzystanie oleju arganowego w kuchni
Olej arganowy nadaje potrawom orientalnego smaku i aromatu. Dodaje się go do sosów i marynat. Stanowi dodatek do potraw mięsnych i z ryb. By nie stracił właściwości, powinno się go dodawać do dań tuż przed ich podaniem. Nie zaleca się używania oleju arganowego do smażenia.
Nie należy przesadzać ze spożywaniem oleju arganowego. Nadmiar niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych może zaszkodzić, a ponadto warto pamiętać, że olej jest kaloryczny (800 kcal w 100 g).
- Olejek cedrowy pobierany jest z orzecha cedru. Poznaj właściwości olejku cedrowego.