Olej arganowy
© luisapuccini/Fotolia.com
Styl życia

Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce i kuchni

Olej arganowy stosuje się w kuchni, gdzie docenia się jego smak i prozdrowotne właściwości, oraz w kosmetyce jako eliksir młodości o działaniu pielęgnującym. Jest to najtrudniej dostępny olej na świecie, ponieważ pozyskiwany jest z drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. Jego pozyskiwanie jest pracochłonne, wytwarzany jest ręcznie.

Olej arganowy stosuje się w kuchni, gdzie docenia się jego smak i prozdrowotne właściwości, oraz w kosmetyce jako eliksir młodości o działaniu pielęgnującym. Jest to najtrudniej dostępny olej na świecie, ponieważ pozyskiwany jest z drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. Jego pozyskiwanie jest pracochłonne, wytwarzany jest ręcznie.

 

Wyróżnia się olej arganowy spożywczy i kosmetyczny. Pierwszy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego, drugi z nieprażonych ziaren. Olej spożywczy ma ciemnozłoty kolor, orzechowy smak i aromat. Kosmetyczny jest jaśniejszy i ma kwaskowy zapach.

Właściwości oleju arganowego wykorzystywane w kosmetyce

Olej arganowy zawiera substancje o właściwościach pielęgnacyjnych. Dzięki antyoksydantom, m. in. witaminie E, olej przeciwdziała procesowi starzenia się skóry: zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca te, które już się pojawiły. Olej arganowy rekomendowany jest dla osób o skórze dojrzałej, podrażnionej i zniszczonej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju regenerują płaszcz hydrolipidowy naskórka, ponieważ uzupełniają niedobór składników tłuszczowych w skórze.

 

Olej arganowy chroni skórę przed działaniem wiatru i słońca. Dlatego też jest polecany kobietom o skórze wrażliwej i skłonnej do wystąpienia podrażnień, a także osobom borykającym się z łuszczycą i egzemą. Można go stosować w przypadku trądziku, gdyż reguluje wydzielanie sebum. Ponadto olej arganowy zmniejsza blizny i poprawia elastyczność skóry, więc może być stosowany na rozstępy.

 

W celu wyleczenia łupieżu lub wzmocnienia włosów można wcierać olej w skórę głowy. Można też go aplikować na rozdwojone końcówki włosów – będą odbudowane i lśniące. Olej arganowy sprawdzi się także w pielęgnacji paznokci.

Właściwości prozdrowotne oleju arganowego

Olej arganowy jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (dominują wśród nich jednonienasycone, których przedstawicielem jest kwas omega-9). Kwasy przeciwdziałają kamicy żółciowej i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej. Obniżają poziom złego cholesterolu, podwyższając poziom tego dobrego. W związku z tym niwelują ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej i zakrzepicy.

 

W oleju arganowym znajdują się też kwasy wielonienasycone omega-3 i omega-6. Mają działanie przeciwzapalne. Kwasy omega-6 wpływają korzystnie na prace układu nerwowego i nerek, wątroby, zaś omega-3 oddziałują na pracę mózgu.

 

W oleju arganowym znajdują się też karotenoidy, związki fenolowe i witamina E o działaniu antyoksydacyjnym. Witamina E chroni przed działaniem wolnych rodników, a w konsekwencji przed chorobami nowotworowymi.

Wykorzystanie oleju arganowego w kuchni

Olej arganowy nadaje potrawom orientalnego smaku i aromatu. Dodaje się go do sosów i marynat. Stanowi dodatek do potraw mięsnych i z ryb. By nie stracił właściwości, powinno się go dodawać do dań tuż przed ich podaniem. Nie zaleca się używania oleju arganowego do smażenia.

 

Nie należy przesadzać ze spożywaniem oleju arganowego. Nadmiar niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych może zaszkodzić, a ponadto warto pamiętać, że olej jest kaloryczny (800 kcal w 100 g).


olej arganowy na włosy
©luisapuccini/fotolia
Fleszstyle
Jak stosować olej arganowy na włosy
Olej arganowy zwany jest też płynnym złotem Maroka. Jego pozytywny wpływ na włosy poznano już w starożytności. Olejek zawiera w sobie więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Ma właściwości przeciwzapalne i regenerujące.

Olej arganowy zwany jest też płynnym złotem Maroka. Jego pozytywny wpływ na włosy poznano już w starożytności. Olejek zawiera w sobie więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Ma właściwości przeciwzapalne i regenerujące. Otrzymywanie oleju arganowego Olejek arganowy otrzymywany jest z owoców drzewa arganii żelaznej pochodzącej z południowo-zachodniej części Maroka. Jest to substancja bogata w witaminę E oraz kwasy tłuszczowe . Dzięki swoim właściwościom jest jednym z najpopularniejszych olejków na świecie. Do celów kosmetycznych stosowany jest wyłącznie jasny olejek arganowy. Ciemny nadaje się tylko do gotowania i jest popularnym dodatkiem do ryb, sałatek i sosów. Jego smak jest zbliżony do smaku prażonych orzechów. Olej arganowy regeneruje włosy Olejek arganowy zapewnia włosom szczególną pielęgnację i nawilżenie. Jest przeznaczony szczególnie dla włosów łamliwych, przesuszonych i słabych. Działa regenerująco i przywraca włosom piękny, zdrowy wygląd. Olej arganowy działa naprawczo. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek i nadmiernej suchości włosów . Poprawia ich stan i żywotność. Neutralizuje efekt puszących się włosów. Nakładany bezpośrednio na skórę, wspomaga walkę z łupieżem i utrzymuje właściwe nawilżenie skóry. Jego zaletą jest także łatwe usuwanie. Olejek arganowy bez trudu zmywa się z włosów przy pomocy nawet delikatnego szamponu. Sposoby wykorzystania oleju arganowego na włosy Olejek arganowy może być stosowany jako dodatek do masek, odżywek i szamponów lub bezpośrednio – w postaci czystej. Czysty olejek można nakładać na włosy na całą noc – wówczas zapewnimy włosom głęboką kurację regenerującą. Olejek można aplikować także na kilka minut na świeżo umyte włosy. Wówczas odegra rolę odżywki nawilżającej. Olej arganowy często stosowany jest też na suche włosy, aby wspomóc ich rozczesywanie, nadać...

Olej z kwiatu marakui
©JPC-PROD/Fotolia
Fleszstyle
Jakie właściwości ma olej z marakui?
Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami.

Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami. Właściwości oleju z marakui Wyciskany z nasion owoców marakui naturalny olejek ma dwa razy silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż faworyt w przeciwzmarszczkowej i odżywczej pielęgnacji, olejek arganowy. Zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 , witaminy A, C (rozświetla cerę), K (stymuluje krzepnięcie krwi – polecana osobom z cerą naczynkową i skłonnością do przebarwień), E (witamina młodości), wapń, fosfor, potas. Regularnie stosowany do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i włosów wykazuje działanie: oczyszczające: usuwa martwe komórki i przyspiesza odnowę skóry, przeciwzmarszczkowe i odmładzające, regenerujące i odżywiające, bez przetłuszczania przywraca naturalną warstwę lipidową skóry, regulujące krwioobieg skóry, poprawiające nawilżenie, napięcie i nasycenie skóry witaminami i substancjami odżywczymi, przeciwzapalne i kojące (świetny do wykonywania masażu sportowego – łagodzi bóle mięśni, zmniejsza obrzęki), antycellulitowe – wmasowywany z olejkiem pomarańczowym ułatwia usuwanie niedoskonałości skóry. Zastosowanie oleju z marakui Do pielęgnacji twarzy. Czystą postać oleju rozsmarowujemy w niewielkiej ilości na opuszkach palców i rozprowadzamy po skórze twarzy, lekko wklepując, aż do całkowitego wchłonięcia. W celu dodatkowego nawilżenia można go także rozmieszać (2 krople wystarczą) w dłoni z wodą kwiatową albo odrobiną ulubionego kremu, co wygładzi twarz. Olejek wchłania się dość szybko, jest lekki, na długo pozostawia delikatną powłoczkę ochronną, wyrównuje koloryt...

Kobieta dotyka dłonią swojej twarzy.
©shefkate/Fotolia
Fleszstyle
Jak i czym olejować twarz trądzikową, suchą oraz dojrzałą?
Olejowanie polega na oczyszczaniu i nawilżaniu twarzy za pomocą odpowiednio dobranych olejków. Do cery trądzikowej sprawdzi się olej lniany, natomiast do skóry suchej olej migdałowy. Na cerę dojrzałą warto nakładać oliwę z oliwek.

Olejowanie polega na oczyszczaniu i nawilżaniu twarzy za pomocą odpowiednio dobranych olejków. Do cery trądzikowej sprawdzi się olej lniany, natomiast do skóry suchej olej migdałowy. Na cerę dojrzałą warto nakładać oliwę z oliwek.   Oleje do skóry twarzy mają pochodzenie roślinne i świetnie usuwają makijaż oraz zanieczyszczenia. Niektóre z nich działają przeciwzapalnie. Olejowana cera staje się elastyczna, nawilżona, zregenerowana i wypoczęta. Olejowanie twarzy trądzikowej olejem lnianym Skóra trądzikowa wymaga oleju, który ma działanie przeciwzapalne i regenerujące. W tej sytuacji warto wykorzystać olej lniany. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które odbudowują komórki skóry i łagodzą podrażnienia oraz uszkodzenia (na przykład blizny po wypryskach). Olej lniany jest również bogaty w witaminę E, usuwającą wolne rodniki, bakterie i wirusy oraz działającej odmładzająco. Świetnym połączeniem dla oleju lnianego będzie olej z drzewa herbacianego . Ma on właściwości przeciwbakteryjne. Czym olejować cerę suchą? W przypadku cery suchej warto stosować oleje silnie natłuszczające i nawilżające . Doskonale sprawdzi się olej ze słodkich migdałów, który szybko się wchłania, nadaje skórze blasku, usuwa martwy naskórek i zapobiega starzeniu. Specyfik jest delikatny, więc nie podrażnia, nie wysusza, nie wywołuje alergii oraz nie zatyka porów. Najlepsze efekty nawilżenia można uzyskać poprzez wymieszanie oleju migdałowego (100 mililitrów) z olejem rycynowym (10 mililitrów). Kosmetyki idealne dla skóry dojrzałej, czyli oliwa z oliwek i witamina E Cerę dojrzałą należy olejować oliwą z oliwek . Ten naturalny kosmetyk odbudowuje komórki skóry, uelastycznia ją, nawilża, regeneruje oraz zapobiega utracie wody. Oliwa z oliwek tworzy na twarzy barierę, która hamuje wpływ wolnych rodników, drobnoustrojów, toksyn i...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner