świeża roślina - pięciornik gęsi
© An-T/Fotolia
Styl życia

Pięciornik gęsi - do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego

Złotnik, czyli pięciornik gęsi, zawiera dużo witaminy C, flawonoidy (uszczelniają naczynia krwionośne), garbniki (łagodzą stany zapalne błon śluzowych i hamują krwawienia z naczyń krwionośnych), sterole (obniżają poziom złego cholesterolu), sole mineralne. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, działa przeciwskurczowo, hamuje biegunki.

Złotnik, czyli pięciornik gęsi, zawiera dużo witaminy C, flawonoidy (uszczelniają naczynia krwionośne), garbniki (łagodzą stany zapalne błon śluzowych i hamują krwawienia z naczyń krwionośnych), sterole (obniżają poziom złego cholesterolu), sole mineralne. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, działa przeciwskurczowo, hamuje biegunki.

 

Pięciornik gęsi (nazywany również srebrnikiem pospolitym, złotnikiem i drabinką) to roślina wieloletnia, kwitnąca na żółto (od maja do września), o liściach zielonych z wierzchu i srebrzystych pod spodem. Rośnie dziko na terenach wilgotnych, łąkach, pastwiskach, brzegach rzek i stawów, czasami nawet na podwórkach. Na leczniczą wartość pięciornika gęsiego mają wpływ łodygi. Srebrnik pospolity należy suszyć w miejscu zaciemnionym i suchym.

Pięciornik gęsi – właściwości zdrowotne

Pięciornik gęsi pomaga leczyć schorzenia wątroby, kamicę żółciową, zapalenie pęcherzyka żółciowego i trzustki. Napar ze srebrnika łagodzi zmiany trądzikowe, przyspiesza gojenie się ran. Płukanki na bazie pięciornika gęsiego warto stosować przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Napar ze srebrnika pospolitego złagodzi bóle menstruacyjne.

Zastosowanie srebrnika pospolitego

Srebrnik stosuje się wewnętrznie i zewnętrznie. Aby sporządzić napar z pięciornika gęsiego, łyżkę ziela należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć 15 minut pod przykryciem. Zaleca się picie naparu z drabinki trzy razy dziennie po pół szklanki. Żeby przygotować odwar z pięciornika gęsiego, łyżkę zioła należy zalać szklanką gorącej wody, przykryć i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie, należy odstawić odwar na 15 minut i odcedzić. Nie należy pić częściej niż 3 razy na dobę po pół szklanki. Srebrnik pospolity można zastosować także jako kompres – wtedy nie jest konieczne odcedzanie odwaru. Jałowy materiał moczy się, a następnie przykłada w zmienione i/lub bolące miejsce.

 

Kobiety w ciąży i matki karmiące stosowanie pięciornika gęsiego powinny skonsultować z lekarzem.


ziarna gorczycy białej
©Diana Taliun/Fotolia
Styl życia
Biała gorczyca w kuchni. Przepisy na napary z gorczycy
Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.

Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie. Gorczyca w musztardzie i mieszankach przypraw Gorczyca gości w polskiej kuchni od kilku tysiącleci. W wieku XVII używano gorczycy jako przyprawy rozgrzewającej i wspomagającej leczenie przeziębienia. Dzisiaj gorczyca jest kojarzona przede wszystkim z musztardą – jest jej nieodzownym składnikiem . Początkowo musztardą nazywano papkę ze zmielonych ziaren gorczycy oraz octu . Po jakimś czasie do tych dwóch składników doszły jeszcze przyprawy i woda, i w takiej postaci musztarda istnieje do dziś.   Gorczyca jest także jednym z głównych składników mieszanek przypraw, dodawanych m.in. do ogórków konserwowych, wchodzi także w skład mieszanki curry. Jest również nieodzownym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera . Przepisy na przetwory z białej gorczycy Napar z gorczycy na żołądek – połową szklanki gorącej wody zalać łyżeczkę ziaren gorczycy. Pić wieczorem, razem z ziarnami.   Napar moczopędny wspomagający pracę nerek – należy przygotować 1 litr wody oraz łyżkę rozgniecionych nasion gorczycy. Rozgniecione nasiona należy zalać przegotowana wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować wywar i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić gorczycę i pić ćwierć szklanki wywaru kilka razy dziennie między posiłkami.   Napar wspomagający trawienie – dwie łyżeczki gorczycy zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc w ciepłym miejscu. Napar należy pić trzy razy dziennie po ćwierć szklanki.   Miód z...

Nasiona lnu
© HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia
Na wrzody i wykrztuśnie – zastosowania naparu z siemienia lnianego
Nasiona lnu są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu pomagają walczyć z miażdżycą poprzez zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi. Śluz zawarty w siemieniu lnianym działa ochronnie na żołądek i jelita, dlatego zaleca się jego spożywanie osobom z chorobą wrzodową.

Nasiona lnu są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu pomagają walczyć z miażdżycą poprzez zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi. Śluz zawarty w siemieniu lnianym działa ochronnie na żołądek i jelita, dlatego zaleca się jego spożywanie osobom z chorobą wrzodową.   Poza pozytywnym działaniem na układ pokarmowy napar z siemienia lnianego pomaga również w odkrztuszaniu wydzieliny w chorobie dolnych dróg oddechowych. Odwar z siemienia lnianego ochrania żołądek Len to roślina oleista, ale wykorzystuje się jego nasiona też bez tłoczenia. Napar z siemienia lnianego stosuje się w chorobie wrzodowej i jako remedium na zaparcia . Ziarna lnu pod wpływem wody wytwarzają śluz. Działa on ochronnie na śluzówkę i łagodzi ból spowodowany przez wrzody, osłania je przed kwasem żołądkowym. By wykorzystać siemię lniane w tym celu, sporządza się z niego odwar. 1 łyżkę nasion lnu należy zalać 1 szklanką letniej wody, a następnie gotować przez kwadrans na małym ogniu. Po ostygnięciu i przefiltrowaniu odwar nadaje się do picia. Dolegliwości, jakie powoduje uszkodzony żołądek, łagodzi picie dwa razy dziennie po pół szklanki przygotowanego odwaru. Gęsty napój usunie ból, zgagę i pieczenie na długo, dzięki lepkiej konsystencji. Napar z nasion lnu na zaparcia i w leczeniu oskrzeli Aby przygotować napar z nasion lnu, wystarczy 1 łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez kwadrans. Taki napój stosowany rano i wieczorem pomaga uniknąć zaparć. Napar z siemienia lnianego działa też wykrztuśnie , ponadto leczy suchy kaszel. Można go używać również jako płukanki do ust – odkazi jamę ustną i przyspieszy gojenie się ewentualnych zmian śluzówki. Przeciwzapalnie i gojąco napar z siemienia lnianego działa też w formie okładów. Sprawdza się jako środek do przemywania czyraków, w półpaścu i do pielęgnacji...

Świeże liście perzu.
©TinyOaks/Fotolia
Styl życia
Lecznicze właściwości i działanie kłączy perzu właściwego
Perz właściwy najczęściej stosowany jest w postaci naparu. Napar z kłączy perzu właściwego ma działanie przeczyszczające, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Perz zalecany jest diabetykom. Łagodzi wzdęcia, oczyszcza krew i działa odtruwająco.

Perz właściwy najczęściej stosowany jest w postaci naparu. Napar z kłączy perzu właściwego ma działanie przeczyszczające, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Perz zalecany jest diabetykom. Łagodzi wzdęcia, oczyszcza krew i działa odtruwająco.   Perz właściwy zawiera krzemionkę , węglowodany, saponiny, sole mineralne (m.in. jest cennym źródłem potasu i żelaza), witaminę C, inulinę, śluzy, olejek eteryczny, substancje gumowe i kwasy organiczne. Perz właściwy – działanie przeczyszczające, bakteriobójcze i moczopędne Kłącza perzu właściwego mają działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Działają odtruwająco i żółciopędnie. Odwar z kłączy perzu stosowany jest w chorobach nerek i chorobach układu moczowego. Perz działa moczopędne i oczyszcza organizm z toksyn. Łagodzi objawy chorób wątroby i kamicy nerkowej . Zalecany jest w problemach z niewłaściwą przemianą materii, np. przy wzdęciach lub zaparciach. Napar z kłączy perzu właściwego oczyszcza krew. Zapobiega odkładaniu się cholesterolu i poprawia zdrowotność tkanki tłuszczowej . Łagodzi stany zapalne i przyspiesza regenerację błon śluzowych. Picie naparu pomaga przy objawach dny moczanowej , chorobie reumatycznej i zatruciach. W kłączach perzu znajdują się związki pochodne fruktozy, dlatego jest on odpowiednim środkiem dla diabetyków. Odwar z kłączy perzu właściwego Perz właściwy najczęściej wykorzystywany jest w postaci naparu. Do przygotowania naparu z perzu należy wsypać do garnka łyżkę rozdrobnionych kłączy i zalać je szklanką wody. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Napar należy pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki. 

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner