Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
kosmetyki naturalne
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Olejek tatarakowy: właściwości i działanie

Olejek tatarakowy może być wykorzystywany zarówno zewnętrznie w postaci wcierek i olejku do masażu, jak i wewnętrznie jako doustny środek na przeziębienie i kaszel.

Olejek tatarakowy może być wykorzystywany zarówno zewnętrznie w postaci wcierek i olejku do masażu, jak i wewnętrznie jako doustny środek na przeziębienie i kaszel.

Właściwości oleju tatarakowego

Olej tatarakowy ma silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Można go stosować do płukania jamy ustnej, by złagodzić stany zapalne dziąseł, afty i ropnie. Przy zastosowaniu miejscowym, łagodzi bóle mięśni, stawów, bóle towarzyszące stanom pourazowym – ma zastosowanie także w leczeniu nerwobólów. Działa również rozgrzewająco i przeciwreumatycznie. Jako środek uspokajający ma silniejsze działanie niż melisa czy lawenda. Pozytywnie wpływa również na przemianę materii – pobudza pracę układu pokarmowego, co wykorzystuje się w przypadku braku apetytu, wzdęciach i kolce.

Kąpiel z olejkiem tatarakowym

Zastosowany do kąpieli olejek tatarakowy wywołuje przekrwienie skóry i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, dodatkowo ma działanie uspokajające i relaksujące. Działa przeciwświądowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie przy problemach skórnych.

 

Przygotowanie: Dodaj 4 łyżeczki oleju tatarakowego do wanny napełnionej wodą do połowy. Woda powinna mieć temperaturę 37 stopni. Kąpiel powinna trwać do 20 minut.

Olejek tatarakowy do masażu

Zastosowanie: Bóle mięśni, stawów, reumatoidalne zapalenie stawów.

 

Przygotowanie: Wymieszaj olejek tatarakowy z olejem migdałowym w proporcji 1:1. Weź gorącą kąpiel, a następnie wcieraj olejek w bolące miejsca.

Miód z olejem tatarakowym na przemęczenie

Zastosowanie: Osłabiona odporność, przemęczenie, okres jesiennej słoty.

 

Przygotowanie: Jedz dwa-trzy razy dziennie łyżkę miodu z 3 kroplami olejku tatarakowego. Sam olejek tatarakowy ma specyficzny korzenno-gorzki smak.

Zastosowanie olejku tatarakowego w kosmetyce

Olejek tatarakowy jest wykorzystywany jako utrwalacz zapachu. Już od XVI wieku jest środkiem wykorzystywanym do wytwarzania perfum. Jego wyciąg stosuje się również w celu perfumowania mydła.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Buteleczka z olekiem z mięty polnej na tle gałązki mięty.
© Madeleine Steinbach/Adobe Stock
Fleszstyle
Olejek z mięty pieprzowej – lecznicze zastosowanie miętowego olejku eterycznego
Mięta pieprzowa to surowiec leczniczy, z którego liści wytwarza się olejek eteryczny. Substancja pozytywnie wpływa na zdrowie, zwłaszcza w przeziębieniu i grypie, przy bólach głowy oraz menstruacyjnych czy stanach napięcia nerwowego. Olejek z mięty pieprzowej działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antyseptycznie.

Mięta pieprzowa to surowiec leczniczy, z którego liści wytwarza się olejek eteryczny. Substancja pozytywnie wpływa na zdrowie, zwłaszcza w przeziębieniu i grypie, przy bólach głowy oraz menstruacyjnych czy stanach napięcia nerwowego. Olejek z mięty pieprzowej działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antyseptycznie.   Olejek miętowy ma swoje zastosowanie również w kosmetyce, jednak nie należy go stosować bezpośrednio na skórę, zwłaszcza, gdy jest ona silnie podrażniona. Naturalny kosmetyk najlepiej używać jako dodatek do kremu, szamponu do włosów czy balsamu do ciała, w ilości maksymalnie kilku kropel. Olejek najlepiej sprawdzi się do pielęgnacji cery z trądzikiem czy włosów przetłuszczających się. Olejek z mięty pieprzowej – właściwości Naturalny olejek eteryczny z mięty wykazuje silne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, oczyszczające i odświeżające. Łagodzi stany napięcia nerwowego, działa antyreumatycznie, rozgrzewająco i relaksacyjnie. Olejek z mięty pieprzowej pomaga przy bólach głowy, mięśni i menstruacyjnych, skutecznie udrażnia zatkany nos, hamuje nudności, odświeża oddech i reguluje procesy trawienne. Olejek z mięty polnej do inhalacji Olejek miętowy najczęściej stosuje się do domowych inhalacji, zwłaszcza w stanach przeziębienia i grypy, ponieważ skutecznie oczyszcza drogi oddechowe . Można go stosować w połączeniu z innym olejkiem eterycznym, np. lawendowym , a także jako odświeżacz i środek deznyfekujący powietrze, dodając kilka kropli, np. do nawilżacza powietrza, odkurzacza, kominka armoaterapeutycznego. Olejek miętowy do masażu i kąpieli Masaż ciała lub kąpiel z dodatkiem olejku miętowego rozgrzeje, odpręży, poprawi krążenie i złagodzi bóle mięśni. Należy jednk pamiętać, aby wymieszać go wcześniej z olejem bazowym, w roli...

olejek herbaciany w małych butelkach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie w leczeniu grzybicy
Olejek herbaciany ma bardzo szerokie zastosowanie. Sprawdza się przy problemach skórnych, infekcjach, a także w walce z grzybicą.

Olejek herbaciany ma bardzo szerokie zastosowanie. Sprawdza się przy problemach skórnych, infekcjach, a także w walce z grzybicą. Olejek herbaciany działa grzybobójczo Olejek herbaciany najbardziej znany jest jednak z tego, że skutecznie wspomaga walkę z grzybicą. Ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Przyspiesza także gojenie się powstałych w wyniku choroby ran. Zastosowanie olejku herbacianego w grzybicy Grzybica międzypalcowa: Rozcieńcz olejek herbaciany z wodą 1:1. Nakładaj roztwór na zmienione chorobowo miejsce dwa razy dziennie. Powtarzaj przez kilka tygodni. Grzybica stóp: Rozcieńcz olejek herbaciany z innym olejkiem, na przykład lawendowym. Nasmaruj nimi stopy. Grzybica paznokcia: Nierozcieńczony olejek herbaciany wsmaruj w paznokieć dwa razy dziennie. Stosuj przez minimum trzy miesiące Olejek herbaciany stosowany regularnie zapobiega nawrotowi grzybicy. Inne zastosowania olejku herbacianego Z powodzeniem można stosować olejek także w innych dolegliwościach, takich jak: problemy skórne ( łupież , trądzik) – dodaj kilka kropli do ulubionego szamponu lub zastosuj po umyciu włosów jako dodatek do płukanki do włosów; parodontoza i zapalenie dziąseł – dodaj kilka kropli olejku herbacianego do połowy szklanki wody i stosuj jako płyn do płukania ust. Łagodzi stany zapalne i pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust; infekcje dróg oddechowych i przeziębienie – rozcieńczony olejek zastosuj do inhalacji lub dodaj do kominka zapachowego. Pomoże złagodzić katar i ból zatok ; bóle mięśni i stawów – kilka kropli olejku herbacianego wymieszaj z oliwką do ciała i wymasuj bolące miejsce. nieprzyjemny zapach i nadpotliwość stóp . Jak stosować olejek herbaciany? Olejek herbaciany można stosować: bezpośrednio na skórę, w aromaterapii, po rozcieńczeniu z...

Olej z kwiatu marakui
©JPC-PROD/Fotolia
Fleszstyle
Jakie właściwości ma olej z marakui?
Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami.

Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami. Właściwości oleju z marakui Wyciskany z nasion owoców marakui naturalny olejek ma dwa razy silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż faworyt w przeciwzmarszczkowej i odżywczej pielęgnacji, olejek arganowy. Zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 , witaminy A, C (rozświetla cerę), K (stymuluje krzepnięcie krwi – polecana osobom z cerą naczynkową i skłonnością do przebarwień), E (witamina młodości), wapń, fosfor, potas. Regularnie stosowany do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i włosów wykazuje działanie: oczyszczające: usuwa martwe komórki i przyspiesza odnowę skóry, przeciwzmarszczkowe i odmładzające, regenerujące i odżywiające, bez przetłuszczania przywraca naturalną warstwę lipidową skóry, regulujące krwioobieg skóry, poprawiające nawilżenie, napięcie i nasycenie skóry witaminami i substancjami odżywczymi, przeciwzapalne i kojące (świetny do wykonywania masażu sportowego – łagodzi bóle mięśni, zmniejsza obrzęki), antycellulitowe – wmasowywany z olejkiem pomarańczowym ułatwia usuwanie niedoskonałości skóry. Zastosowanie oleju z marakui Do pielęgnacji twarzy. Czystą postać oleju rozsmarowujemy w niewielkiej ilości na opuszkach palców i rozprowadzamy po skórze twarzy, lekko wklepując, aż do całkowitego wchłonięcia. W celu dodatkowego nawilżenia można go także rozmieszać (2 krople wystarczą) w dłoni z wodą kwiatową albo odrobiną ulubionego kremu, co wygładzi twarz. Olejek wchłania się dość szybko, jest lekki, na długo pozostawia delikatną powłoczkę ochronną, wyrównuje koloryt...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner