Łopatka ziaren czarnuszki.
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia

„Złoto faraonów”, czyli właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki egipskiej

Olej z czarnuszki egipskiej nazywany jest także „złotem faraonów”, ponieważ został doceniony już przez władców starożytnego Egiptu. Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie lecznicze i znaczny potencjał terapeutyczny. Łagodzi bóle wrzodowe oraz objawy alergii.

Olej z czarnuszki egipskiej nazywany jest także „złotem faraonów”, ponieważ został doceniony już przez władców starożytnego Egiptu. Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie lecznicze i znaczny potencjał terapeutyczny. Łagodzi bóle wrzodowe oraz objawy alergii.

 

Czarnuszka egipska to jednoroczna roślina siewna. Jest zaliczana do roślin miododajnych, a jej okres kwitnienia to letnie miesiące pomiędzy czerwcem a wrześniem.

Lecznicze działanie oleju z czarnuszki egipskiej

Olej z czarnuszki egipskiej wykorzystywany jest jako środek wzmacniający system odpornościowy. Pomaga w leczeniu zaburzeń górnych dróg oddechowych takich jak: kaszel lub katar. Olej z czarnuszki wykorzystywany jest także w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i antybakteryjnie. Wykazuje dodatni wpływ w leczeniu reumatyzmu i tocznia rumieniowatego. Powoduje zmniejszenie zmian trądzikowych i przyspiesza proces gojenia ran. Łagodzi zapalenia skóry. Nawilża i pielęgnuje miejsca zmian skórnych, spowodowane grzybicą, atopowym zapaleniem skóry lub alergią. Ma pozytywny wpływ na leczenie zapaleń stawów, okrężnicy i otrzewnej. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, szczególnie gruczolaka trzustki. Olej z czarnuszki egipskiej zabezpiecza i odtruwa wątrobę. Poprawia krążenie.

Zastosowanie oleju z czarnuszki egipskiej – kosmetyki i potrawy

Olej z czarnuszki egipskiej wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków, które łagodzą podrażniania słoneczne i chronią skórę wrażliwą. Olej z czarnuszki może być bezpośrednio stosowany na każdy rodzaj skóry. Olej ma efektywne działanie pielęgnujące i ochronne. Po nałożeniu oleju, skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna. Na rynku dostępne są produkty, które w 100% składają się z oleju z czarnuszki egipskiej.

 

W kuchni olej z czarnuszki egipskiej wykorzystywany jest jako dodatek do sałatek, sosów, twarogów lub zup. Ma intensywny muszkatołowo-korzenny zapach o pieprzno-kawowym smaku. Oleju z czarnuszki egipskiej nie należy poddawać obróbce termicznej, ponieważ zniszczy to jego lecznicze właściwości.

 

Dzienne spożycie oleju z czarnuszki przez osobę dorosłą wynosi 1 łyżeczkę dwa razy dziennie przed posiłkiem. W przypadku dzieci zalecana dawka to ¼ łyżeczki dwa razy dziennie. Koszt 250 ml oleju z czarnuszki egipskiej to około 60 zł.

 

Oleju z czarnuszki egipskiej nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ może on spowolnić lub zatrzymać skurcze macicy. 


Olej z kwiatu marakui
©JPC-PROD/Fotolia
Fleszstyle
Jakie właściwości ma olej z marakui?
Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami.

Olej z marakui działa oczyszczająco, przeciwzmarszczkowo, regenerująco, nawilżająco, odżywiająco, przeciwzapalnie. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi bóle mięśni, redukuje obrzęki, służy do masażu antycellulitowego czy regeneracyjnej maski do ciała z owocami. Właściwości oleju z marakui Wyciskany z nasion owoców marakui naturalny olejek ma dwa razy silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż faworyt w przeciwzmarszczkowej i odżywczej pielęgnacji, olejek arganowy. Zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 , witaminy A, C (rozświetla cerę), K (stymuluje krzepnięcie krwi – polecana osobom z cerą naczynkową i skłonnością do przebarwień), E (witamina młodości), wapń, fosfor, potas. Regularnie stosowany do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i włosów wykazuje działanie: oczyszczające: usuwa martwe komórki i przyspiesza odnowę skóry, przeciwzmarszczkowe i odmładzające, regenerujące i odżywiające, bez przetłuszczania przywraca naturalną warstwę lipidową skóry, regulujące krwioobieg skóry, poprawiające nawilżenie, napięcie i nasycenie skóry witaminami i substancjami odżywczymi, przeciwzapalne i kojące (świetny do wykonywania masażu sportowego – łagodzi bóle mięśni, zmniejsza obrzęki), antycellulitowe – wmasowywany z olejkiem pomarańczowym ułatwia usuwanie niedoskonałości skóry. Zastosowanie oleju z marakui Do pielęgnacji twarzy. Czystą postać oleju rozsmarowujemy w niewielkiej ilości na opuszkach palców i rozprowadzamy po skórze twarzy, lekko wklepując, aż do całkowitego wchłonięcia. W celu dodatkowego nawilżenia można go także rozmieszać (2 krople wystarczą) w dłoni z wodą kwiatową albo odrobiną ulubionego kremu, co wygładzi twarz. Olejek wchłania się dość szybko, jest lekki, na długo pozostawia delikatną powłoczkę ochronną, wyrównuje koloryt...

Olej z czarnuszki
©geografika/Fotolia
Styl życia
Olej z czarnuszki – czym jest i jak go stosować?
Olej z czarnuszki stosowany jest w chorobach skóry – grzybicy, łuszczycy, trądziku. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność organizmu, pomaga przy grypie żołądkowej.

Olej z czarnuszki stosowany jest w chorobach skóry – grzybicy, łuszczycy, trądziku. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność organizmu, pomaga przy grypie żołądkowej.   Olej z czarnuszki znany jest od starożytności i już wtedy był bardzo ceniony przez samych władców Egiptu. Nie bez przyczyny nazywany był złotem faraonów – radził sobie między innymi z łuszczycą, grzybicą czy z ciężko gojącymi się ranami. Właściwości oleju z czarnuszki Olej z czarnuszki najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Tłoczony na zimno olej pomaga na wiele dolegliwości, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Olej z czarnuszki składa się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Dodatkowo w oleju obecne są sterole, witamina E, biotyna, beta-karoten oraz mikroelementy. Ważnym składnikiem oleju są olejki eteryczne, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu oskrzeli. Olej z czarnuszki wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga zwalczyć przeziębienie czy katar. Poprawia stan włosów i paznokci, a także bardzo dobrze wpływa na samopoczucie. Olej jest także odpowiedni dla osób zmagających się z bólami żołądka, niestrawnością czy grypą żołądkową, Olej z czarnuszki – zastosowanie Oleju można użyć przy przygotowywaniu potraw – dodanie oleju z czarnuszki do dań nada im korzenny smak. Należy jednak pamiętać o tym, że olej może być stosowany wyłącznie na zimno, inaczej straci swoje właściwości. Olej z czarnuszki może być także stosowany jako preparat dla osób zmagających się z wszelkiego rodzaju zmianami skórnymi – z egzemą, trądzikiem czy grzybicą, ale także z łupieżem czy z liszajami. Wtedy należy go stosować bezpośrednio na skórę. Olej łagodzi objawy i zmniejsza wszelkie podrażnienia. Warto użyć go również do pielęgnacji włosów. Co ciekawe, olej z...

oliwa w butelkach
Pixabay/neufal54/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Pestki winogron – małe kapsułki zdrowia
Olej z pestek winogron powstaje najczęściej z pestek owoców, które zostały użyte do produkcji soków i wina. Jest to olej, który oprócz walorów smakowych posiada składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na nasz organizm.

Olej z pestek winogron powstaje najczęściej z pestek owoców, które zostały użyte do produkcji soków i wina. Jest to olej, który oprócz walorów smakowych posiada składniki odżywcze mające zbawienny wpływ na nasz organizm. Olej z pestek winogron - składniki odżywcze i działanie Olej z pestek winogron zawiera: nienasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, palmitynowy, oleinowy oraz największe wśród wszystkich tłuszczy stężenie – aż 65% kwasu linolowego (omega-6). Kwas linolowy ma działanie antyoksydacyjne (czyli walczy z wolnymi rodnikami) oraz przyspiesza przemianę materii, ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) oraz utrzymuje na właściwym poziomie stężenie cholesterolu dobrego czyli HDL, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób serca oraz miażdżycy; lecytynę – która ułatwia wchłanianie oleju z pestek winogron przez naskórek; witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, które wzmacniają włosy, paznokcie, chronią przed wolnymi rodnikami, wpływają na kondycję narządu wzroku oraz procesy krwiotwórcze w organizmie. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kuchni Olej z pestek winogron jest używany w kuchni nie tylko ze względu na swoje działanie zdrowotne. Posiada wysoki stopień dymienia i zapłonu – około 250 stopni Celsjusza. Można go stosować zarówno na zimno jak i na ciepło. Wykorzystywanie go do gotowania, sałatek czy smażenia wiąże się z jego niezwykłymi właściwościami wydobywania naturalnego smaku potraw. Ponadto potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie tracą swojego aromatu i nie mają tłustego smaku, ponieważ olej ten w minimalnym stopniu jest absorbowany w czasie smażenia. Można na nim smażyć do temperatury 180 stopni. Olej z pestek winogron – zastosowanie w kosmetyce Olej z pestek winogron w...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner