olej amla z dodatkami z ajurwedy
©espies/Fotolia.com
Styl życia

Agrest indyjski (amla) – zdrowotne i kosmetyczne właściwości i zastosowanie

Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.

Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.

 

Amla, nazywana również liściokwiatem garbnikowym, to roślina, która rośnie w Indiach. Jej owoce mają kwaśny i cierpki smak. W medycynie indyjskiej uważane są za środek na długowieczność. Olejek amla ma delikatnie owocowy i świeży zapach.

Agrest indyjski w lecznictwie

Agrest indyjski jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i wspomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami. Surowiec wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe.

Naturalna amla powstaje przez namaczanie jej suszonych owoców w oleju mineralnym. Wyciąg z agrestu indyjskiego stosuje się, np. na:

Kwas askorbinowy zawarty w oleju amla wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Agrest indyjski wspomaga również proces odchudzania, ponieważ normalizuje poziom cukru w organizmie.

Amla w kosmetyce

Wyciąg z agrestu indyjskiego działa korzystnie na skórę: rozświetla ją, likwiduje przebarwienia i drobne plamy skórne. Dzięki dużej zawartości witaminy C, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Olej amla ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów, zwłaszcza skłonnych do łupieżu i podrażnień skóry głowy.

Amla – olejek na włosy

Olejek do włosów amla rewelacyjnie wpływa na kondycję kosmyków. Zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają cebulki, dzięki czemu pobudzają porost włosów. Naturalny kosmetyk zapobiega rozdwajaniu się końcówek, wzmacnia je i odżywia. Olej amla stosowany na skórę głowy oczyszcza ją, łagodzi podrażnienia oraz wspiera zwalczanie łupieżu. Agrest indyjski stosowany jest również jako składnik farb do włosów opartych na naturalnych składnikach. Olej amla zapobiega zapobiega siwieniu oraz dodatkowo odbudowuje zniszczoną strukturę włosów.

Naturalny olejek z agrestu indyjskiego można stosować jak odżywkę do włosów skłonnych od nawracającego łupieżu. Wystarczy odrobinę kosmetyku wmasować w skórę głowy lub połączyć z szamponem. Olej amla dokładnie oczyści naskórek z zanieczyszczeń i bakterii i pozostawi na nim delikatną, ochronną warstwę przeciwłupieżową. Naturalny kosmetyk stosowany na kręcone włosy podkreśla skręt loków, dzięki czemu kosmyki lepiej się układają.

Indyjski agrest – gdzie kupić?

Olejek do włosów amla można kupić w każdej aptece lub drogerii. Preparat najczęściej dostępny jest w formie oleju, szamponu bądź serum. Sproszkowanych owoców agrestu można szukać na aukcjach internetowych lub sklepach z naturalnymi kosmetykami bądź ziołami.

nogi kobiece i olejek
©yuriyzhuravov/Fotolia.com
Fleszstyle
Kosmetyczne właściwości miodli indyjskiej i jej zastosowanie na trądzik, przetłuszczające się włosy i suchą skórę
Neem, czyli miodla indyjska, to gatunek drzewa o wysokiej odporności na wysoką temperaturę oraz suszę. Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Z nasion drzewa tłoczy się olej neem o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych i antybakteryjnych, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Neem, czyli miodla indyjska, to gatunek drzewa o wysokiej odporności na wysoką temperaturę oraz suszę. Naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Z nasion drzewa tłoczy się olej neem o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych i antybakteryjnych, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.   Miodla indyjska stosowana jest także w medycynie, jako naturalne lekarstwo, np. na gorączkę, choroby płuc czy pasożyty w organizmie . Roślina podnosi odporność, pobudza trawienie oraz łagodzi stany zapalne stawów . Olej neem – właściwości Olej neem pozyskiwany jest z nasion miodli indyjskiej tłoczonych na zimno. Substancja ma żółto-brązowe, a czasem oliwkowe zabarwienie. Olej zawiera w sobie naturalne przeciwutleniacze , np. witaminę E i barwniki roślinne, jak karotenoidy. Hamują one rozwój wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia się skóry. Olej z miodli indyjskiej ma w sobie cenne kwasy tłuszczowe: kwas linolenowy – reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza przebarwienia, pielęgnuje popękaną i szorstką skórę oraz przyspiesza jej regenerację, kwas oleinowy – zapobiega przed utratą wody, regeneruje, wygładza i nawilża skórę. Zastosowanie miodli indyjskiej w kosmetyce Olej neem jest składnikiem kosmetyków do pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. Wyciąg z nasion miodli indyjskiej znajduje się, np. w piankach do mycia twarzy, peelingach do ciała , maseczek, mydłach, olejkach do masażu, a także odżywkach i szamponach do włosów. Miodla indyjska – zastosowanie w leczeniu trądziku Kosmetyki z olejem neem zalecane są osobom, które mają problem z trądzikiem. Miodla indyjska skutecznie usuwa bakterie, łój i zanieczyszczenia z powierzchni skóry. Jej...

Plasterki cytryny w kubku
Pixabay/Unsplash/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Fleszstyle
Cytrynowe sposoby na piękne włosy: maseczki, płukanki i wcierki
Sok z cytryny zawiera witaminę C, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, potas, luminofory, cynk i wiele, wiele innych cennych składników. Cytryna na włosy nadaje blask, wzmacnia i wspomaga porost włosów.

Sok z cytryny zawiera witaminę C, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, potas, luminofory, cynk i wiele, wiele innych cennych składników. Cytryna na włosy nadaje blask, wzmacnia i wspomaga porost włosów.   Sok z cytryny opóźnia siwienie włosów i wzmacnia ich wzrost. Dodatkowo ogranicza przetłuszczanie, odświeża i dotlenia, likwiduje także łupież i swędzenie. Cytrynę można wykorzystać jako wcierkę, maseczkę i płukankę do włosów. Wcierka z cytryny Wcierki wmasowujemy w skórę głowy, nigdy we włosy! Wyciśnij sok z połówki cytryny, wetrzyj w skórę głowy i owiń ją folią. Po 30 minutach umyj łagodnym szamponem. Kiedy stosować: Włosy przetłuszczające się, wypadanie włosów, łupież. Efekt: Oczyszcza skórę głowy, zmniejsza wydzielanie sebum, wzmacnia włosy, działa antybakteryjnie.   Wariacją na temat wcierki z cytryny jest nacieranie głowy kawałkami cytryny przez 10 dni. Po tym czasie łupież powinien minąć, a włosy nabiorą blasku. Cytrynowa płukanka do włosów Przygotuj wodę do płukania i dodaj do niej sok z cytryny w proporcji – na pół litra wody łyżka soku. Zastosuj do płukania włosów po ich umyciu. Kiedy: Włosy matowe. Efekt: Usunięcie pozostałości szamponu, domknięte łuski włosów. Uwaga! Porowate końcówki (czyli np. kręcone włosy) nie tolerują produktów o kwaśnym pH. Niestety w takim przypadku musisz zrezygnować z płukanek z cytryny. Maseczki cytrynowe 1. Do soku z połowy cytryny dodaj 3-4 łyżki oleju kokosowego. Możesz lekko podgrzać mieszankę. Nakładaj na skórę głowy i włosy, owiń folią i ręcznikiem. Po maksymalnie godzinie umyj włosy. 2. Do łyżki olejku rycynowego dodaj żółtko i tyle soku z cytryny, by konsystencja można utrzymać...

kobieta na stole do masażu ma wylewany olej na plecu
©llhedgehogll/Fotolia.com
Fleszstyle
Naturalny olej monoi do pielęgnacji włosów i skóry suchej i wrażliwej. Monoi – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Z oleju kokosowego i egzotycznych kwiatów tahitańskich powstał olej monoi. Naturalny kosmetyk jest wykorzystywany w kosmetyce do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry, a także zniszczonych włosów z rozdwojonymi końcówkami. Olej można stosować jako np.: balsam do ciała, krem do twarzy, serum lub maskę na włosy czy olejek do masażu.

Z oleju kokosowego i egzotycznych kwiatów tahitańskich powstał olej monoi. Naturalny kosmetyk jest wykorzystywany w kosmetyce do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry, a także zniszczonych włosów z rozdwojonymi końcówkami. Olej można stosować jako np.: balsam do ciała, krem do twarzy, serum lub maskę na włosy czy olejek do masażu.   Olej monoi to naturalny surowiec pochodzący z Polinezji Francuskiej, z malowniczej wyspy Tahiti leżącej w południowej części Oceanu Spokojnego. W języku tahitańskim jego nazwa oznacza „pachnący olej”. Gardenie (składnik oleju) to małe, białe kwiaty, którymi polinezyjskie kobiety ozdabiają sobie włosy. Naturalny olej monoi – co to jest? Wyspa Tahiti to bogactwo przepięknie pachnących kwiatów – gardenii tahitańskiej oraz porastających piaszczyste plaże palm kokosowych. Z tych dwóch roślin postał naturalny kosmetyk – olej monoi . Za sprawą licznych właściwości pielęgnacyjnych i nawilżających, produkt ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyk to połączenie egzotycznych kwiatów gardenii i oleju kokosowego . Połączenie dwóch delikatnych i naturalnych składników czyni z niego odpowiedni preparat do pielęgnacji suchej skóry i bardzo wrażliwej cery, a także włosów. Olej monoi na skórę – właściwości Najcenniejszym składnikiem monoi jest olej kokosowy, który słynie z silnie nawilżających właściwości . Egzotyczny surowiec jest także bogaty w witaminę E, która działa jak przeciwutleniacz, dzięki czemu chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a także osłania włókna kolagenowe, które odpowiadają za jędrność i elastyczność skóry. Olej monoi wykazuje również inne właściwości pielęgnacyjne , np.: ochrania skórę przed działaniem...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik