
Zielony jęczmień stosuje się jako środek wspomagający odchudzanie. Preparat zawiera w sobie aminokwasy a także chlorofil, czyli substancję, która przyspiesza przemianę materii. Rodzaje jęczmienia to wysuszony sok albo wysuszone i zmielone liście trawy jęczmiennej, z których tworzy się proszek do sporządzania napojów, kapsułki albo tabletki.
Młody jęczmień zielony wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, dlatego przydaje się w leczeniu chorób skóry, serca, a także cukrzycy. Wspomaga również przemianę materii a za sprawą błonnika zawartego w zmielonych liściach zmniejsza łaknienie i ułatwia usuwanie złogów z jelit.
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem
Młody jęczmień zielony – właściwości odchudzające
Młody jęczmień zawiera w sobie chlorofil – naturalny zielony barwnik rośliny. Substancja przyspiesza przemianę materii, spalanie tkanki tłuszczowej, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Roślina jest źródłem cennych aminokwasów, takich jak: fenyloalanina i kwas glutaminowy, które tłumią apetyt. Enzymy zawarte w jęczmieniu aktywizują tłuszcz oraz dodatkowo pobudzają enzymy w organizmie człowieka, co powoduje przyspieszenie metabolizmu tłuszczów. Z tego względu preparat jest stosowany jako środek ułatwiający kontrolę wagi. Preparaty ze zmielonych liści jęczmienia zwierają błonnik, który po spożyciu daje uczucie sytości oraz przyspiesza perystaltykę jelit i oczyszczanie ich ze złogów. Młody jęczmień jest również źródłem silnych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki powstające w procesie przemiany materii.
Jęczmień zielony – działanie
Głównym działaniem młodego jęczmienia jest wspomaganie odchudzania poprzez przyspieszanie przemiany materii i utlenianie kwasów tłuszczowych w organizmie. Ekstrakt roślinny pobudza usuwanie toksyn, wolnych rodników, a także substancji rakotwórczych. Środek uzupełnia niedobory składników mineralnych i aminokwasów w organizmie. Jęczmień zielony stanowi także zastrzyk energii, zmniejsza zmęczenie oraz pobudza organizm do aktywności, co sprzyja utrzymaniu właściwej wagi.
Młody jęczmień zielony – jaką formę wybrać?
Rodzaje młodego jęczmienia to suszony sok bądź wysuszone i zmielone liście trawy jęczmiennej. Obie postaci rośliny wykorzystywane są do produkcji tabletek, kapsułek oraz proszku, z którego można zrobić koktajl po zmieszaniu z wodą lub sokiem. Wysuszony sok i zmielona trawa nieco różnią się działaniem.
- Proszek z wysuszonego soku trawy jęczmiennej
Sproszkowana wersja preparatu powstaje poprzez wyciśnięcie soku z młodych pędów jęczmienia i natychmiastowe wysuszenie go. Proszek nie zawiera błonnika oraz włókien trawy jęczmiennej, które mogą ograniczać przyswajalność składników odżywczych w organizmie. Zawiera natomiast wyższe stężenia substancji odżywczych.
- Wysuszone zmielone liście trawy jęczmiennej
Trawę jęczmienną można najpierw wysuszyć, a następnie zmielić. W przeciwieństwie do wysuszonego soku, zmielone liście trawy zawierają w sobie błonnik trawiasty, który przyspiesza usuwanie złogów z jelit. Ta forma jęczmienia zawiera jednak znacznie niższe stężenia cennych substancji odżywczych.
Kapsułki i tabletki wytwarzane na bazie ekstraktu z młodego jęczmienia mogą być dodatkowo wzbogacone o takie składniki, jak: ekstrakt z liści zielonej herbaty czy owoców gorzkiej pomarańczy.