
Melisa lekarska znana jest także pod nazwami rojownik, cytrynowe ziele lub pszczelnik. To roślina o leczniczych właściwościach. Jej smak zbliżony jest do cytryny. Melisa pomaga przy problemach z bezsennością, wzdęciach i bólach brzucha. Pobudza trawienie i łagodzi bóle głowy. Oczyszcza organizm i działa moczopędnie.
Olejki eteryczne, witamina C i garbniki w melisie lekarskiej
Melisa lekarska jest wieloletnią rośliną, która sięga ok. 60 cm. W składzie melisy znajdują się cukry, sole mineralne, garbniki, karoten, linalol i cytronelol – olejki eteryczne, witamina C, żywice i kwasy organiczne.
Właściwości melisy lekarskiej
Melisa nadaje się do stosowania zewnętrznego, np. jako okład na bóle reumatyczne lub migrenowe oraz do stosowania wewnętrznego w postaci naparu. Cytrynowe ziele ma swoje zastosowanie także w kosmetyce, gdzie stanowi dodatek do maseczek, płukanek do włosów, kąpieli i toników.
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z awokado i boczkiem
Najważniejsze właściwości:
- działa uspokajająco,
- łagodzi wymioty,
- zmniejsza bezsenność,
- pomaga w depresji i nerwicach,
- wpływa na obniżenie stanów lękowych,
- stosowana jest w bólach głowy i zespole przewlekłego zmęczenia,
- pomaga przy bólach menstruacyjnych,
- pobudza trawienie,
- działa moczopędnie i wiatropędnie,
- przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie,
- rozluźnia i relaksuje,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- schładza organizm przy podwyższonej temperaturze,
- inhalacje z melisy leczniczej pomagają przy kaszlu i katarze,
- działa rozkurczowo,
- regeneruje system nerwowy.
Napar z melisy lekarskiej
Dwie łyżki świeżej lub suszonej melisy wsyp do szklanki. Zioła zalej wrzątkiem (ok. 150 ml) i parz pod przykryciem około 10-15 minut. Szklankę naparu w ciągu dnia należy pić stopniowo po 3-4 łyki. Zaleca się picie jednej szklanki naparu z melisy lekarskiej w ciągu dnia.
Melisa w kuchni
Liście melisy lekarskiej sprawdzą się jako przyprawa do dań, np. do zup i sałatek. Melisa dobrze komponuje się także z rybami i mięsem. Podkreśla ich smak i łagodzi intensywny aromat (szczególnie zapach ryb). Melisa nadaje się także jako dodatek do zimnych drinków, lodów i koktajli.