Party Stories
Styl życia

Najlepsza potrawa na lato? Chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi! Zobacz PRZEPIS i WIDEO

Szukasz lekkiej potrawy na lato? Proponujemy chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi!

 

Chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi
400 ml jogurtu naturalnego
200 ml kefiru
4 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewki
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
100 g orzechów włoskich 
sól, pieprz
oliwa z oliwek
 
Orzechy prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Studzimy i siekamy. 
Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.  Rzodkiewki też kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z kefirem. 
Dodajemy pokrojone ogórki i rzodkiewkę, a potem przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól, pieprz.  Całość dokładnie mieszamy. 
Podajemy z prażonymi orzechami, koperkiem i oliwą z oliwek. 

 

Przepis na chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi

chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi  - zobacz przepis

 
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
 
 
Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
suszone grzyby
© ratmaner/Fotolia.com
Styl życia
3 najlepsze przepisy na dania z grzybów suszonych
Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.

Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.   Suszone grzyby są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże. Dodatkowo są cennym źródłem witaminy C i białka. Flaki z suszonych podgrzybków i boczniaków Jednym z najprostszych dań z suszonych grzybów są aromatyczne flaczki z podgrzybków i boczniaków, z selerem, włoską kapustą i cebulą.   Stopień trudności: łatwe Czas: 150 minut   Składniki: 1,5 l bulionu, sos sojowy, podgrzybki suszone (50 g), boczniaki (500 g), mleko (1 szklanka), seler (50 g), cebula (1 sztuka), czosnek (1 sztuka), kapusta włoska (2 liście), masło, pieprz i majeranek.   Sposób przygotowania: Podgrzybki namocz w wodzie na dwie godziny. Odsącz grzyby i posiekaj w paski. Boczniaki włóż do miski z mlekiem i zostaw na dwie godziny. Odsącz je i pokrój na kawałki. Seler, cebule, czosnek i kapustę potnij w równe paseczki. Całość podsmaż na maśle. Ugotuj 1,5 l bulionu. Wrzuć grzyby i warzywa do bulionu i gotuj przez pół godziny. Dopraw według uznania pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Gotowe. Pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak Najsmaczniejsze danie z suszonych grzybów, które często gości na świątecznych stołach, to pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak.   Stopień trudności: łatwe Czas: 120 minut   Składniki: mąka tortowa (600 g), woda (400 ml), masło (35 g), sól (pół łyżeczki), bulion (500 ml), kiszona kapusta (500 g), suszone grzyby (300 g), kasza pęczak (200 g), cebula (3 sztuki),...

Bulion warzywny
© Angel Simon/Fotolia.com
Styl życia
Rosół według 5 przemian – przepis na rosół ze skrzydełek
Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.

Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.   Rosół według 5 przemian nazywany jest tak, ponieważ jego składniki odpowiadają pięciu smakom: kwaśny – zielona pietruszka, gorzki – kurkuma, słony - sól, słodki - marchewka, ostry – czosnek. Kuchnia pięciu przemian jest oparta na wschodniej filozofii - polega na jedzeniu produktów w zgodzie z naturą pięciu żywiołów, którym odpowiada pięć smaków. Taka dieta wspomaga przemianę materii i pracę jelit. Rosół ze skrzydełek - przepis Wskazówki: Rosół według 5 przemian możesz podać z makaronem, lanymi kluskami bądź kaszą kukurydzianą. Przed podaniem zupy włóż na talerz pokrojoną marchewkę i poszatkowaną natkę pietruszki.   Składniki: 4 litry wody, 6 skrzydełek kurczaka, 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością, 4 marchewki, 1 pietruszka , 1 seler, 1 por, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pęczek zielonej pietruszki, pęczek związanych razem liści selera i kopru , 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta kurkumy , 1/3 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu typu cayenne, 1 łyżeczka wegety lub soli, szczypta bazylii, szczypta majeranku.   Czas przygotowania: 2,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wołowinę zalej wodą i dodaj tymianek, kurkumę oraz kminek. Mięso gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz czosnek obierz i umyj. Do wołowiny dodaj...

Rosół dla dzieci
© gosphotodesign/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na rosół dla dzieci – domowy rosół z kury z makaronem
W każdym domu rosół smakuje inaczej, ale to co się nie zmienia, to jego podstawa, czyli świeży drób. Aby rosół dla dzieci dobrze smakował, nie może w nim zabraknąć marchewki, pietruszki, cebuli i pora oraz aromatycznych liści laurowych.

W każdym domu rosół smakuje inaczej, ale to co się nie zmienia, to jego podstawa, czyli świeży drób. Aby rosół dla dzieci dobrze smakował, nie może w nim zabraknąć marchewki, pietruszki, cebuli i pora oraz aromatycznych liści laurowych. Rosół z makaronem i marchewką Rosół z kury podawaj z makaronem i kawałkami marchewki. Do talerza wsyp świeżo poszatkowaną pietruszkę. Smak bulionu możesz wyostrzyć dodając do zupy kurze żołądki, szponder oraz kawałek świeżej wołowiny.   Składniki: cała świeża kura wiejska, 3 l wody, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, 4 liście laurowe, 1 por, 1 liść kapusty , gałązki natki pietruszki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżki soli, natka pietruszki do posypania, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 2,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Całą kurę zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. Odlej mętną wodę i ponownie zalej drób świeżą wodą. Wodę posól i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywą przez około pół godziny. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i opal ją nad gazem. Po upływie pół godziny od momentu zagotowania się kury wszystkie warzywa włóż do garnka. Dodaj liście laurowe , ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli. Uchyl lekko pokrywę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij warzywa oraz drób. Dodaj soli lub pieprzu, jeśli uznasz, że rosół jest mało doprawiony.   Smacznego! Ugotuj aromatyczny rosół ze skrzydełek! Oto  rosół według 5 przemian . Lubisz smak gęsi? Mamy...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner