Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
kobieta patrzy na talerz wygłodniałym wzrokiem
©K.- P. Adler/Fotolia
Styl życia

Wilczy apetyt – jak go zahamować?

Nadmierny apetyt prowadzi do pochłaniania zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Przyczynami „wilczego” apetytu może być niewłaściwie ułożona dieta, zawierająca dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym i zbyt mało błonnika, a także nadmierny stres.

Nadmierny apetyt prowadzi do pochłaniania zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Przyczynami „wilczego” apetytu może być niewłaściwie ułożona dieta, zawierająca dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym i zbyt mało błonnika, a także nadmierny stres.

Jedz produkty zawierające błonnik pokarmowy na zmniejszenie apetytu

Postaraj się, żeby w diecie znalazło się dużo potraw zawierających błonnik pokarmowy. Zastąp białe pieczywo i makaron ciemnym, z pełnoziarnistej mąki. Jedz więcej warzyw i owoców oraz nasion roślin strączkowych, np. groch, fasolę, bób. Błonnik pęcznieje w żołądku i dzięki temu hamuje uczucie głodu.

 

Żeby oszukać głód i dostarczyć błonnika, możesz też dodawać do posiłków otręby. Wchłaniają one wodę i sprawiają, że potrawa jest bardziej sycąca.

Utrzymuj prawidłowe stężenia cukru we krwi – zapobiegniesz atakom głodu

Kiedy stężenie cukru we krwi spada, odczuwasz głód i gwałtowną potrzebę zaspokojenia go. Cukier spada wtedy, kiedy pomiędzy kolejnymi posiłkami mija dużo czasu. Jeśli na przykład jesz przed pracą śniadanie, a potem przez 8 godzin nic, oprócz batonika i kawy, to po powrocie do domu będziesz gotowy zjeść wszystko. Obiad, który zjesz po 8 godzinach bez żadnego posiłku, prawdopodobnie będzie dużo większy niż gdybyś zjadł go po 3 godzinach. Lepiej kaloryczność tego posiłku rozłożyć na dwie porcje. Staraj się jeść 5 niedużych posiłków dziennie co 2-3 godziny: o godzinie 7.00 – śniadanie, o 10.00 – drugie śniadanie, o 13.00 – obiad, o 16.00 – podwieczorek, a o 18.00 – kolację.

 

Jeśli chcesz zapobiec napadom głodu i najadać się na dłużej, wybieraj potrawy o niskim indeksie glikemicznym. Po dwóch godzinach od zjedzenia ich stężenie cukru we krwi nie wzrośnie tak gwałtownie, jak dzieje się w przypadku produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Przykładowymi produktami o niskim indeksie glikemicznym są: cukinia, fasolka szparagowa, seler, czereśnie, jagody, fasola, pomidory, jogurt naturalny. Wysoki indeks glikemiczny mają np. cukier i zawierające go produkty, banany, kasza manna, gotowana marchew, smażone ziemniaki, biszkopty, piwo.

Dodawaj do posiłków większe ilości niskokalorycznych produktów

Kiedy jesz obiad, dokładaj sobie więcej surówek niż ziemniaków. Surówki, o ile są przyrządzone z niskokalorycznych warzyw czy owoców i nie mają kalorycznych sosów, wypełnią żołądek i sprawią, że szybciej poczujesz się syty.

Pij dużo wody, zmniejszysz głód

W ciągu dnia często pij wodę. Rozrzedzi ona kwasy żołądkowe i wypełni żołądek. Dzięki temu głód nie będzie tak dotkliwy.

Myj zęby po posiłkach lub żuj gumę miętową

Po każdym posiłku umyj zęby lub żuj gumę. Ten nawyk nie tylko pomoże ci utrzymać higienę jamy ustnej i zdrowe zęby, ale też zniechęci do dojadania. W połączeniu ze smakiem mięty obiad czy słodycze nie smakują dobrze.

Unikaj stresu, stres budzi głód

Zarówno psychiczne, jak i fizyczne obciążenie może wywoływać stres. Zbyt dużo obowiązków, brak snu, nadmiar kawy i papierosów mogą sprawić, że organizm zacznie wydzielać hormon stresu, kortyzol. Wydzielanie kortyzolu powiązane jest zazwyczaj z większym zapotrzebowaniem na energię i głodem. Naucz się radzić sobie w sytuacjach stresowych, np. zamiast trąbić w korku, weź kilka głębokich oddechów, staraj się racjonalnie planować swoje obowiązki i asertywnie odmawiaj w sytuacji, kiedy ktoś będzie wymagał od ciebie niemożliwego. Możesz pomóc sobie w walce ze stresem, pijąc zioła o działaniu uspokajającym, np. melisę.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
stragan z warzywami i owocami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kilka skutecznych sposobów na walkę z uczuciem głodu
Ssanie w żołądku, mdłości a nawet ból głowy, to najczęstsze objawy uczucia głodu. Kiedy nie możemy nic zjeść, ponieważ jesteśmy na diecie odchudzającej sytuacja staje się nieprzyjemna. Myślenie o jedzeniu zaczyna doskwierać, a uwaga z trudnością skupia się na innych rzeczach niż jedzenie. Jest kilka metod, które pozwalają na przetrwanie od posiłku do posiłku.

Ssanie w żołądku, mdłości a nawet ból głowy, to najczęstsze objawy uczucia głodu. Kiedy nie możemy nic zjeść, ponieważ jesteśmy na diecie odchudzającej sytuacja staje się nieprzyjemna. Myślenie o jedzeniu zaczyna doskwierać, a uwaga z trudnością skupia się na innych rzeczach niż jedzenie. Jest kilka metod, które pozwalają na przetrwanie od posiłku do posiłku. Woda jako skuteczny sposób na uczucie głodu i ssanie w żołądku Picie wody powoduje uczucie sytości. Można nią skutecznie oszukać głód, ale niestety nie na długo. Dlatego woda to rozwiązanie krótkoterminowe. Surowe warzywa i owoce – przyjemny i smaczny sposób na głód Owoce powinno się jeść przed posiłkami. Z czego to wynika? Owoce są trawione bardzo szybko, gdy zostały zjedzone na pusty żołądek. Wówczas strawienie jabłka czy banana trwa około 30 minut, a suszonych daktyli lub moreli około godziny. Jeżeli owoce są jedzone po posiłku, wówczas żołądek nie ma szansy na szybkie uporanie się z nimi. Zaczynają one gnić i zakwaszają organizm , powodując przykre dolegliwości takie jak wzdęcia, zgaga. Ponadto zawarte w nich składniki odżywcze nie są wówczas przyswajane. Dlatego ważne jest, aby owoce jeść w momencie, gdy w żołądku nie ma już nic innego , czyli około 3-4 godziny po posiłku lub na czczo. Warzywa możemy jeść wtedy, kiedy mamy na nie ochotę. Dlatego chrupanie marchewki między posiłkami skutecznie powinno zapobiec przykremu ssaniu w żołądku. Zimno powoduje zwiększenie apetytu – ciepło to sposób na głód Niska temperatura sprzyja podjadaniu , dlatego dbanie o ciepło spowoduje, że rzadziej będziemy odczuwać głód. W restauracjach zwykle panuje przyjemny chłód, bo w niskich temperaturach zjada się więcej. Warto również zadbać o ciepłotę ciała, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Sen i spokój – jako metody na burczenie w brzuchu i uczucie głodu...

Kobieta zagląda do pustej lodówki
© lulu/Fotolia.com
Styl życia
Przyczyny ciągłego uczucia głodu
Ciągłe uczucie głodu objawia się nie tylko samym łaknieniem, ale nawet ssaniem w żołądku. Może być wynikiem niewłaściwego żywienia, silnego stresu lub braku odpowiedniej ilości snu.

Ciągłe uczucie głodu objawia się nie tylko samym łaknieniem, ale nawet ssaniem w żołądku. Może być wynikiem niewłaściwego żywienia, silnego stresu lub braku odpowiedniej ilości snu.   Inne przyczyny ciągłego uczucia głodu to choroby, ciąża, zmiany hormonalne i problemy o podłożu psychicznym. Ciągłe uczucie głodu, a złe żywienie Jeśli pomiędzy posiłkami mijają 4 godziny lub więcej, od tego momentu aż do kolejnego posiłku odczuwa się ciągłe uczucie głodu i jest to normalna reakcja organizmu. Powinno się jeść 5-6 małych posiłków w trakcie dnia – regularne jedzenie niweluje głód. Ssący, permanentny głód pojawia się też u osób, które jedzą regularnie słodycze. Cukry w dużych ilościach dają zastrzyk energii, ale jest to stan chwilowy, a po nim poziom glukozy spada, a organizm domaga się jego uzupełnienia. Także nieodpowiednio skomponowane dania mogą być przyczyną ciągłego odczuwania głodu mimo regularnego jedzenia. Dotyczy to posiłków o zbyt wysokim indeksie glikemicznym i dużej ilości węglowodanów. Mimo sytości po jedzeniu w krótkim czasie może pojawić się ponownie głód . To wynik skoków poziomu cukru we krwi po spożyciu nieodpowiednio zbilansowanej diety. Niekiedy ciągłe uczucie głodu jest objawem zbyt małej ilości płynów w organizmie, dlatego należy się odpowiednio nawadniać.  Ciągłe uczucie głodu, a tryb życia Uczucie ciągłego głodu towarzyszy zwykle osobom, które żyją w stresie. Silne emocje i napięcie zwiększają łaknienie i zaburzają prawidłowe odczuwanie głodu i sytości. Bezpośrednią przyczyną ciągłego odczuwania głodu są zmiany chemiczne zachodzące pod wpływem stresu związane z leptyną, neuropeptydem Y i kortyzolem. Długotrwały stres sprzyja też występowaniu otyłości brzusznej i ogólnemu odkładaniu tkanki tłuszczowej – za sprawą kortyzolu. Silny i długotrwały stres wzmaga apetyt na...

Ziemniaki
©robynmac/Fotolia
Styl życia
Węglowodany o wysokim IG: banany, ziemniaki i marchewka
Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to produkty, po zjedzeniu których następuje nagły wyrzut glukozy do krwi, w efekcie czego mamy niekontrolowane napady głodu. Węglowodany zawarte są w produktach spożywczych, takich jak zboża, czyli np. w pieczywie, ale także warzywach, owocach, słodyczach, nabiale. Jedzenie produktów, które zawierają węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do otyłości i cukrzycy.

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to produkty, po zjedzeniu których następuje nagły wyrzut glukozy do krwi, w efekcie czego mamy niekontrolowane napady głodu. Węglowodany zawarte są w produktach spożywczych, takich jak zboża, czyli np. w pieczywie, ale także warzywach, owocach, słodyczach, nabiale. Jedzenie produktów, które zawierają węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do otyłości i cukrzycy. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym a otyłość Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mają stężenie glukozy równe lub większe niż 70 . Ich zjedzenie skutkuje odkładaniem się niechcianej tkanki tłuszczowej. Zawartość indeksu glikemicznego zmienia się w zależności od tego, czy np. produkt jest jedzony na surowo, czy też poddawany obróbce cieplnej, a w przypadku owoców – od ich dojrzałości (w drugim i trzecim przypadku stężenie indeksu glikemicznego wzrasta). Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym są niemal od razu trawione, co sprzyja otyłości (jesteśmy coraz częściej głodni, potrzebujemy coraz więcej jedzenia, żeby zaspokoić głód). Regularne skoki glukozy wpływają na pogorszenie pracy trzustki. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym należy jeść jak najrzadziej, np. raz w miesiącu. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady Poniżej znajduje się lista węglowodanów wraz z informacją o poziomie indeksu glikemicznego: piwo – 110, skrobia modyfikowana – 100, smażone lub pieczone ziemniaki, chleb pszenny, mąka ziemniaczana – 90, marchew gotowana, płatki kukurydziane, kukurydza prażona , seler gotowany – 85, bób gotowany – 80, dojrzały banan, arbuz, daktyle, dynia, ziemniaki gotowane, biszkopty, bułki pszenne, chipsy, makaron pszenny, cukier, napoje gazowane – 70.   Węglowodany powinny stanowić 55% dziennego zapotrzebowania kalorycznego . Należy wybierać...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner