
Ujędrnianie skóry najlepiej zacząć od diety. Ten największy organ ciała jest twoją wizytówką, warto zadbać o niego nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim od wewnątrz, poprzez dietę bogatą w białka i przeciwutleniacze.
Białka wpływają na jędrność skóry
Za jędrność, elastyczność i zdolność do regeneracji skóry odpowiada tworzące ją białko: kolagen. Kolagen powstaje w organizmie na drodze syntezy aminokwasów. Dieta bogata w białka i witaminy A, E, C oraz siarkę dostarczają organizmowi substancji niezbędnych w procesie wytwarzania kolagenu.
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z brązowym ryżem
Źródłem łatwoprzyswajalnego białka są ryby, jaja, soczewica, fasola oraz ziarno sezamu.
Witamina A i jej wpływ na skórę
Witamina A wspomaga usuwanie martwych komórek skóry, dzięki czemu sprawia, że staje się ona gładsza i bardziej napięta. Jest też antyoksydantem, który zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników na skórę. Witamina A pomaga też skórze produkować kolagen i działa ochronnie na naskórek.
Źródłem tej witaminy są: wątróbka, wędzona makrela, ser żółty, masło, brokuły, marchew, czerwona papryka, pomidory, mleko i jaja.
Witamina E zapewnia skórze młodość
Witamina E, zwana „witaminą młodości”, to kolejny antyutleniacz, który dostarczany z jedzeniem, pomaga w walce z toksycznymi substancjami wpływającymi na starzenie się skóry. Witamina E zabezpiecza też skórę przed nadmierną utratą wody, zapewnia jej właściwe nawilżenie i ukrwienie. Odpowiada też za utrzymanie na skórze warstwy lipidowej, która chroni ją przed zewnętrznymi czynnikami, np. przed przesuszeniem pod wpływem wiatru i deszczu.
Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, orzechach włoskich i ziemnych, maśle, jajach, sałacie, szpinaku, czosnku i kapuście.
Witamina C umożliwia syntezę białek budujących skórę
Witamina C umożliwia syntezę kolagenu. Ponadto, tak jak witaminy A i E, pełni rolę przeciwutleniacza, który zapobiega uszkodzeniu komórek. Witamina C hamuje też aktywność metaloproteinaz, enzymów odpowiedzialnych za rozpad białek i kwasu hialuronowego, wiążącego wodę w skórze i zapewniającego jej odpowiednie naprężenie. Witamina C jest także odpowiedzialna za budowanie warstw lipidowych, które chronią skórę i warunkują jej nawilżenie.
Źródłem witaminy C są przede wszystkim świeże owoce: porzeczki, kiwi, cytrusy, truskawki i warzywa: brukselka, kalafior, kapusta, pomidory, ziemniaki.
Siarka bierze udział w syntezie kolagenu
Siarka razem z witaminami: A, C i E uczestniczą w syntezie kolagenu. Brak w diecie tego pierwiastka sprawia, że skóra staje się matowa i traci jędrność.
Źródłami siarki są: mięso, jaja, cebula, czosnek, kapusta, rzepa, rzeżucha, brokuły, chrzan, morele.
Woda zapewnia nawilżenie i elastyczność skóry
Jednym z pierwszych objawów odwodnienia jest zmniejszenie się elastyczności skóry. Picie ok. 1,5-2 litrów wody dziennie pozwala w odpowiednim stopniu nawilżyć skórę, co zapobiegnie jej przedwczesnemu starzeniu się i utracie elastyczności. Picie wody pomaga też w usuwaniu z organizmu toksyn, które odkładają się w tłuszczu i powodują cellulit.
- Ujędrnianie skóry jest najbardziej efektywne, kiedy zabiegi są przeprowadzane regularnie. Sprawdź, jak ujędrnić skórę.
- Ćwiczenia są idealną metodą na ujędrnienie brzucha po ciąży. Zobacz, jak po ciąży ujędrnić brzuch callanetics.
- Zobacz, jak za pomocą masaży można ujędrnić brzuch po ciąży.
- Zabiegi przeprowadzane w gabinecie kosmetycznym rozwiązują problem wielu kobiet po ciąży. Zobacz, jak ujędrnić brzuch po ciąży.