Olejek lawendowy w szklanym pojemniku i świeża lawenda.
ⓒbnorbert3/Fotolia.com
Styl życia

Olejek lawendowy zapobiega rozstępom i zmniejsza ich widoczność

Stosowanie olejku lawendowego na rozstępy pozwala zmniejszyć ich widoczność, rozjaśnia je, a także zapobiega powstawaniu kolejnych. Olejek można kupić w sklepie z produktami naturalnymi lub przygotować go samodzielnie. Mogą stosować go m.in. kobiety w ciąży, które są narażone na pojawienie się rozstępów.

Stosowanie olejku lawendowego na rozstępy pozwala zmniejszyć ich widoczność, rozjaśnia je, a także zapobiega powstawaniu kolejnych. Olejek można kupić w sklepie z produktami naturalnymi lub przygotować go samodzielnie. Mogą stosować go m.in. kobiety w ciąży, które są narażone na pojawienie się rozstępów.

 

Masaż skóry z wykorzystaniem olejku lawendowego nie tylko poprawi jej wygląd, ale też zrelaksuje. Olejki eteryczne zawarte w lawendzie mają bowiem działanie odprężające.

Działanie olejku lawendowego na skórę

Olejek lawendowy ma zastosowanie kosmetyczne i dermatologiczne. Działa on antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Można stosować go w leczeniu chorób skóry: łuszczycy, egzemy, trądziku, opryszczki. Olejek z lawendy przyspiesza także gojenie się ran i zadrapań. Łagodzi też skutki oparzeń słonecznych. Sprawia ponadto, że mniej widoczne stają się rozstępy.

Jak stosować olejek lawendowy, żeby rozjaśnić rozstępy

Za pomocą olejku z lawendy można sprawić, że rozstępy staną się jaśniejsze i mniej widoczne. Pomaga on także zapobiegać pojawieniu się tych nieestetycznych zmian skórnych, np. u kobiet w ciąży oraz osób trenujących na siłowni (wzrostowi masy mięśniowej mogą towarzyszyć rozstępy).

 

W połowie szklanki ciepłej wody rozcieńczamy 5 kropli olejku, następnie smarujemy tą mieszanką skórę. Po posmarowaniu skóry olejkiem, warto na ok. 3-5 minut pozostawić go do wchłonięcia, a jego nadmiar usunąć papierowym ręcznikiem.

 

Zanim wmasuje się olejek w skórę, warto zastosować peeling (np. cynamonowy) i masaż szorstką rękawicą. Po ok. 5 minutach wykonywania delikatnych, okrężnych ruchów, należy polać skórę ciepłą wodą, aby rozszerzyć jej pory. Tak przygotowana skóra łatwiej będzie wchłaniała odżywcze składniki olejku lawendowego.

 

Ponieważ olejek może wywoływać reakcję alergiczną, przed zastosowaniem go na większej partii skóry należy posmarować nim na próbę jej fragment, np. wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli po 2 godzinach skóra nie będzie zaczerwieniona, nie będzie piekła ani swędziała, olejek lawendowy jest bezpieczny.

Jak zrobić olejek lawendowy

Potrzebne składniki:

  • garść kwiatów lawendy,
  • ok. 150 ml oleju lnianego lub oliwy,
  • słoik o pojemności ok. 200 ml,
  • gaza lub sito,
  • buteleczka z ciemnego (brązowego lub zielonego) szkła.

Olejek lawendowy najlepiej jest przyrządzać ze świeżej lawendy. Jeśli jednak nie ma się do niej dostępu, można wykorzystać kwiaty suszone.

 

Kwiaty wraz z łodyżkami należy jak najciaśniej ułożyć w słoiku o pojemności ok. 200 ml. Słoik należy następnie dopełnić oliwą lub olejem lnianym. Po przykryciu słoika wieczkiem trzeba odstawić go na 7-9 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedza się olej przez gazę lub sito i zlewa do ciemnej buteleczki. Buteleczkę z olejkiem trzeba przechowywać w chłodnym miejscu.

Gdzie kupić olejek lawendowy

Olejek lawendowy można także kupić. Sprzedawany jest w drogeriach, aptekach, sklepach z produktami ekologicznymi i naturalnymi kosmetykami. Łatwo dostępy jest też w sklepach internetowych. Buteleczka zawierająca 50 ml olejku na ogół kosztuje od 25 do 40 zł.

 

Nasiona i liście jojoba
©vainillaychile/Fotolia
Fleszstyle
Jak stosować olejek jojoba?
Uniwersalny olejek jojoba znajduje zastosowanie w nawilżaniu, oczyszczaniu i demakijażu skóry, odżywianiu i łatwiejszym rozczesywaniu splątanych włosów, zmiękczaniu suchej skóry pięt i skórek paznokci, walce z oparzeniami słonecznymi, zmarszczkami, trądzikiem, rozstępami czy bliznami.

Uniwersalny olejek jojoba znajduje zastosowanie w nawilżaniu, oczyszczaniu i demakijażu skóry, odżywianiu i łatwiejszym rozczesywaniu splątanych włosów, zmiękczaniu suchej skóry pięt i skórek paznokci, walce z oparzeniami słonecznymi, zmarszczkami, trądzikiem, rozstępami czy bliznami. Właściwości olejku jojoba Olejek jojoba to płynny, złoty, bezzapachowy, idealnie czysty wosk , bardzo trwały, łatwy w aplikacji, łagodny i nieuczulający, pozyskiwany z nasion krzewu jojoba.   Jest złożony głównie z alkoholi, kwasów tłuszczowych, witamin A, E i F, aminokwasów, cukrów, błonnika pokarmowego, wody, wosków.   Jego skład przypomina sebum wydzielane przez skórę człowieka, dlatego olejek świetnie pielęgnuje skórę: przy skórze suchej odpowiednio ją nawilża, a przy tłustej – reguluje wydzielanie łoju i łagodzi stany zapalne. Przyspiesza to regenerację komórek skóry, uelastycznia ją i wygładza. Jest również pomocny w leczeniu trądziku, łuszczycy, egzemy, łupieżu. Olejek jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (faktor 4), który zapewnia ładny kolor opalenizny. Zastosowanie olejku jojoba Oprócz właściwości kosmetycznych olejek jojoba nadaje się również do gotowania i smażenia, dodatkowo hamuje apetyt i obniża poziom cholesterolu. Bywa nośnikiem do perfum, a nawet smarem. Jego właściwości wykorzystuje się również do ochrony metali przed korozją czy skrajnymi temperaturami, a także do pielęgnacji skóry i drewna., produkuje się z niego substancje zwalczające szkodniki.   O ogromnej uniwersalności olejku jojoba świadczy jego zastosowanie do: nawilżania skóry twarzy, ciała i ust – po użyciu olejku można dodatkowo zabezpieczyć skórę warstwą masła kakaowego lub shea; oczyszczania twarzy – w oczyszczoną skórę wmasowujemy kilka kropli olejku, po czym zmywamy go wodą wraz z zanieczyszczeniami;...

Kora cynamonowca
© chadamas/Fotolia.com
Styl życia
Olejek cynamonowy zniweluje ból, odkazi rany i doda energii
Wcierany w ciało olejek cynamonowy nie tylko nawilży skórę, ale również ukoi bóle oraz usunie stany zapalne. Pomoże zagoić rany i pokonać zmęczenie. Możesz go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Wcierany w ciało olejek cynamonowy nie tylko nawilży skórę, ale również ukoi bóle oraz usunie stany zapalne. Pomoże zagoić rany i pokonać zmęczenie. Możesz go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.   Olejek cynamonowy jest pozyskiwany z kory drzewa cynamonowca. Produkuje się go m.in. w Maroko, na Madagaskarze oraz Seszelach. Olejek ma słodki zapach oraz właściwości nawilżające, dezynfekujące i kojące. Stosuj go jako naturalny lek przeciwbólowy. Właściwości olejku cynamonowego Olejek cynamonowy wykazuje następujące właściwości: bakteriobójcze i wirusobójcze, odkażające rany (antyseptyczne), przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne , rozkurczowe, pielęgnacyjne, nawilżające, gojące i regenerujące, kojące. Zastosowanie olejku cynamonowego Olejek cynamonowy ze względu na swoje właściwości ma wiele zastosowań. Znajdziesz go: w kosmetyce – służy do produkcji kremów, balsamów, odżywek, olejków oraz płynów do higieny jamy ustnej, w produkcji perfum – z olejku pozyskuje się zapachy orientalne o słodkiej woni, w aromaterapii – olejek możesz stosować jako aromat nawilżacza powietrza , który nie tylko pięknie pachnie, ale również uspokaja, zabija drobnoustroje oraz udrażnia drogi oddechowe. Olejek dodawaj również do kąpieli, w produkcji leków – z olejku powstają różnego typu maści rozgrzewające i przeciwbólowe, w masażach – olejek cynamonowy doskonale nadaje się do masażu ciała. Wystarczy wymieszać 5 kropel substancji z łyżką innego oleju, np. słonecznikowego, rozprowadzić na skórze i rozpocząć zabieg, w przemyśle spożywczym – stosuje się go do aromatyzowania niektórych produktów spożywczych, głównie słodyczy, soków oraz sosów, a także do wytworzenia waniliny (środek zapachowy), w domowej apteczce – olejek zastąpi niektóre leki i...

Buteleczka olejku goździkowego.
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Naturalny olejek goździkowy na problemy z pleśnią, komarami i bólem zębów
Olejek goździkowy to antybakteryjny olejek eteryczny. Jest naturalnym afrodyzjakiem. Działa przeciwbólowo, antyseptycznie i rozkurczająco. Wzbogaca kosmetyki i preparaty farmaceutyczne. Odstrasza owady i pomaga zwalczyć pleśń w mieszkaniu.

Olejek goździkowy to antybakteryjny olejek eteryczny. Jest naturalnym afrodyzjakiem. Działa przeciwbólowo, antyseptycznie i rozkurczająco. Wzbogaca kosmetyki i preparaty farmaceutyczne. Odstrasza owady i pomaga zwalczyć pleśń w mieszkaniu. Pozyskiwanie i zastosowanie olejku goździkowego Olejek goździkowy pozyskiwany jest z czapetki pachnącej . Pączki kwiatowe drzewa poddawane są destylacji parą wodną i w ten sposób otrzymywany jest olejek goździkowy, który jest olejkiem eterycznym o silnie korzennym zapachu. Głównymi składnikami olejku są eugenol i acetyloeugenol, które stanowią od 78-95% olejku. Produkt wykorzystywany jest do aromatyzowania artykułów spożywczych . Powszechnie stosuje się go także jako komponent nut zapachowych w produkcji perfum. Występuje w składzie kosmetyków i preparatów farmaceutycznych o działaniu antyseptycznym, np. pasty do zębów czy płynu do pielęgnacji jamy ustnej. Właściwości olejku goździkowego Olejek goździkowy ma działanie ściągające i znieczulające . Odkaża układ pokarmowy, oddechowy i żółciowy oraz drogi moczowe. Działa rozkurczająco i przeciwkaszlowo. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Łagodzi ból i rozgrzewa . Odstrasza pasożyty i roztocza. Uznawany jest za naturalny afrodyzjak , który wzmaga potencję seksualną. Cena olejku goździkowego to ok. 6-7 zł za 7 ml produktu. Można go kupić w aptekach i sklepach internetowych. Olejek goździkowy na ból zęba Eugenol – główny składnik olejku, to związek zapachowy o właściwościach antyseptycznych i znieczulających. Ze względu na ten składnik olejek goździkowy stosowany jest w dentystyce do odkażania kanałów zębowych oraz w połączeniu z tlenkiem cynku, wykorzystywany do przygotowania cementu dentystycznego (podkładu do wypełnień stałych lub czasowych). Uśmierza ból i znieczula . Dwie krople olejku należy nalać na wacik i przyłożyć do...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak