Balon z gumy do żucia
©Dario/Fotolia
Styl życia

Guma do żucia chroni przed próchnicą, ale szkodzi zdrowiu

Guma do żucia odświeża oddech, pobudza wydzielanie śliny, działa przeciwbakteryjnie oraz pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Gumy bezcukrowe co prawda nie zawierają szkodliwej sacharozy, która powoduje nagły wyrzut insuliny, ale zawarte w niej słodziki szkodzą zdrowiu. Żucie gumy może wywoływać biegunki, bóle głowy i inne negatywne skutki zdrowotne.

Guma do żucia odświeża oddech, pobudza wydzielanie śliny, działa przeciwbakteryjnie oraz pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Gumy bezcukrowe co prawda nie zawierają szkodliwej sacharozy, która powoduje nagły wyrzut insuliny, ale zawarte w niej słodziki szkodzą zdrowiu. Żucie gumy może wywoływać biegunki, bóle głowy i inne negatywne skutki zdrowotne.

Żucie gumy bez cukru zapobiega próchnicy

Ślina, która wydziela się pod wpływem żucia neutralizuje i usuwa kwasy osadzające się pod wpływem jedzenia i picia na płytce nazębnej. Zgodnie z opinią Americal Dental Asscociation guma żuta przez 20 minut po posiłku pozwala zapobiec próchnicy. Ponadto, gumy do żucia wzmacniają szkliwo oraz zmniejszają możliwość pojawienia się stanów zapalnych.

Gumy do życia pomagają schudnąć

Żucie gumy daje sygnał mózgowi, aby ograniczyć łaknienie. Można kupić gumy do żucia, które zmniejszają wchłanianie tłuszczów po posiłku.

Żucie gumy łagodzi stres i poprawia koncentrację

Guma do żucia zwiększa ilość tlenu w organizmie, co wpływa na większy poziom skupienia. Podczas stresowych sytuacji ludzie (zazwyczaj podświadomie) zaciskają zęby, co wpływa bardzo negatywnie na kondycję zębów. Guma do żucia zapobiega zaciskaniu szczęk oraz obniża poziom kortyzolu – hormonu stresu. Żucie gumy z dodatkiem nikotyny pomaga zmniejszyć napięcie związane z zerwaniem nałogu – zaprzestaniem palenia.

Szkodliwe substancje w gumie do żucia

Guma do żucia zawiera wiele toksycznych składników. Są to między innymi:

  • poliizobutylen – używany do produkcji wykładzin, klejów i uszczelek;
  • octan winylu – składnik klejów, farb, tworzyw sztucznych;
  • aspartam – może wywoływać mdłości, bóle głowy, zaburzenia wzroku, kłopoty ze snem, bóle stawów.

Guma do żucia szkodzi żuchwie

Częste żucie gumy powoduje dysfunkcje stawu skroniowo-żuchwowego, co objawia się między innymi dyskomfortem podczas ziewania i szerokiego otwierania ust. Nadmierne żucie gumy wpływa negatywnie na zęby – powoduje ich ścieranie. Zarówno zęby leczone kanałowo, jak i zdrowe, narażone są na przeciążenia i złamania. Osoby, które noszą aparat ortodontyczny żucie gumy powinny przedyskutować z dentystą.

Gumy do życia a zespół jelita drażliwego

Podczas żucia gumy do jamy brzusznej przedostaje się powietrze, co powoduje ból brzucha i inne problemy trawienne. Sorbitol i mannitol to substancje słodzące, które także mogą negatywnie wpływać na pracę jelit. Sorbitol spożywany w nadmiernych ilościach wywołuje biegunki. Osoby mające problemy z żołądkiem i dwunastnicą powinny zrezygnować z żucia gumy.

 

Sporadyczne żucie gumy, np. raz w tygodniu na pewno nikomu nie zaszkodzi, ale należy przemyśleć, czy w ogóle się opłaca. To zależy już od indywidualnego stanu zdrowia i nawyków. Regularne żucie gumy, które ma na celu zamaskowanie nieświeżego oddechu, lepiej zastąpić wizytą u lekarza – znaleźć przyczynę problemu, a nie maskować objawy.

 

sól
Flickr/Larry Hoffman/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Szary kryształ, czyli cenna dla zdrowia i pełna minerałów sól morska
Sól morska zawiera minerały i jest bezpieczną alternatywą dla soli kuchennej. Żelazo, jod, magnez to tylko niektóre składniki odżywcze, jakie znajdują się w składzie soli morskiej.

Sól morska zawiera minerały i jest bezpieczną alternatywą dla soli kuchennej. Żelazo, jod, magnez to tylko niektóre składniki odżywcze, jakie znajdują się w składzie soli morskiej.   Nadmiar soli wpływa na organizm negatywnie, powoduje miażdżycę , nadciśnienie  i inne skutki uboczne. Ale nie oznacza to, że należy całkowicie pozbyć się jej z codziennej diety. Jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania organizmu.   Alternatywą tradycyjnej soli kuchennej jest sól morska. Podobnie jak sól kuchenna, tak i sól morska ma w swoim składzie sód – główny czynnik, który wpływa na negatywną ocenę wpływu soli na organizm. Nadmiar sodu jest niebezpieczny, ponieważ powoduje gromadzenie się wody w organizmie (sprzyja to powstawaniu opuchlizny), zakłóca pracę nerek i zwiększa ciśnienie tętnicze. Ale ten sam sód stanowi też jeden z niezbędnych składników dostarczanych organizmowi. Pełni naczelną funkcję przy skurczach mięśni i właściwym przebiegu procesów biologicznych. Pobudza enzymy do pracy i jest ważnym składnikiem kości i stawów. Brom, cynk, magnez, żelazo – minerały zawarte w soli morskiej Specjaliści od spraw żywności i żywienia zapewniają, że sól morska jest bardziej wartościowa, niż popularna sól kuchenna. Uzyskuje się ją w procesie odparowania wody morskiej, dlatego w jej składzie znajduje się wiele cennych dla zdrowia minerałów (takich jak brom, cynk, magnez, żelazo ). Jest bogata w naturalny jod – niezbędny dla zdrowia mikroelement. Ten rodzaj soli jest lekko szary (im bardziej szare są kryształki soli, tym więcej jest w nich minerałów) i bardziej wilgotny niż sól tradycyjna. Ze względu na swój intensywny smak, powinna być stosowana w mniejszych ilościach.   Nie wiesz ile...

właściwości czarnej herbaty
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Właściwości herbaty czarnej – najmocniejszej w smaku
Właściwości herbaty czarnej zbliżone są do herbaty zielonej – oba gatunki zawierają identyczną ilość polifenoli (przeciwutleniaczy zapobiegających m.in. nowotworom).

Właściwości herbaty czarnej zbliżone są do herbaty zielonej – oba gatunki zawierają identyczną ilość polifenoli (przeciwutleniaczy zapobiegających m.in. nowotworom).   Zarówno herbatę czarną, jak i zieloną pozyskuje się z tej samej rośliny – chińskiej kamelii, różni je sposób przygotowania – liście czarnej herbaty są rozdrabniane i fermentowane, zaś liście zielonej herbaty suszone. Aby zachować dobroczynne właściwości czarnej herbaty ważne jest, by zalewać ją wrzątkiem i parzyć 3-5 minut (po tym czasie staje się cierpka w smaku). Dobroczynne właściwości herbaty Czarna herbata zawiera teaflawinę, która korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi. Właściwości herbaty czarnej zna każdy, kto pije ją z samego rana, ponieważ trunek ten pobudza i dodaje energii. Osoby skarżące się na dolegliwości żołądkowe powinny włączyć do menu czarną herbatę, ponieważ ułatwia trawienie . Picie 3 szklanek herbaty dziennie pomaga zapobiegać zawałowi serca. Czarna herbata wpływa na zęby i włosy Czarna herbata ze względu na zawartość fluoru pomaga utrzymać higienę jamy ustnej - zapobiega krwawieniu dziąseł i paradontozie (zapaleniu przyzębia). Czarna herbata wpływa korzystnie na cebulki, przyspieszając porost włosów . Negatywny wpływ czarnej herbaty na zdrowie Ze względu na dużą ilość garbników czarna herbata może utrudniać wchłanianie białka i niektórych pierwiastków, np. żelaza. Z tego powodu w trakcie posiłku i godzinę przed nim czarnej herbaty nie powinny pić osoby starsze. W filiżance czarnej herbaty jest około 50 mg teiny (odpowiednik kofeiny) – dziennie nie należy przekraczać dawki 300 mg. Z biegiem czasu pod wpływem herbaty zmienia się kolor zębów, dlatego należy pamiętać o regularnym...

Przekrojony na pół kokos leży na stole
©pauchi/Fotolia
Styl życia
Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie
Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.   Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika , łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów. Wartości odżywcze kokosa Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem: potasu, magnezu, fosforu, cynku, sodu, kwasu foliowego , nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów), węglowodanów, błonnika, witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K. Kokos można jeść podczas odchudzania Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie : obniżają poziom cholesterolu, poprawiają przemianę materii, usprawniają pracę jelit, powodują uczucie sytości, hamują apetyt na słodycze, dodają energii, dzięki której możliwe jest...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner