Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Grzyb rosnący w lesie.
©simonout/Fotolia
Styl życia

Kania czubajka a muchomor sromotnikowy: jak rozpoznać grzyb trujący od jadalnego

Muchomor sromotnikowy i kania mają na trzonie charakterystyczny pierścień. U kani można go przesuwać, z kolei u sromotnika jest on zrośnięty z łodygą. Powierzchnia kapelusza kani jest postrzępiona, zaś muchomora zwykle gładka.

Muchomor sromotnikowy i kania mają na trzonie charakterystyczny pierścień. U kani można go przesuwać, z kolei u sromotnika jest on zrośnięty z łodygą. Powierzchnia kapelusza kani jest postrzępiona, zaś muchomora zwykle gładka.

 

Zjedzenie trującego muchomora sromotnikowego, zwanego też muchomorem zielonawym wywołuje martwicę wątroby i uszkodzenie nerek, co prowadzi zwykle do śmierci. Muchomor ma przyjemny słodki zapach i łagodny, słodkawy, lekko orzechowy smak. Jednak nie wolno go próbować, ponieważ nawet niewielka jego ilość może być zabójcza.  Kania to grzyb jadalny (a dokładniej jej kapelusz). Najlepiej smakuje usmażona z masłem na patelni.

 

Zbierając grzyby wybierajmy tylko te, co do których mamy 100-procentową pewność, że są jadalne. W przypadku kań zawsze zrywajmy tylko rozwinięte osobniki z rozszerzonym kapeluszem. Młode, nie rozwinięte kanie są bardzo podobne do muchomorów i łatwo o pomyłkę. Jeśli nie mamy pewności, zostawmy grzyby w lesie.

Pobierz Bonito kod rabatowy i kup książkę, z której dowiesz się jak odróżnić grzyby, aby sobie nie zaszkodzić.

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego

Aby odróżnić kanię od sromotnika zwraca się uwagę na 4 elementy:

  • Kapelusz – w pełni rozwinięta kania ma na nim wełniste, strzępiące się łuski, przez co powierzchnia grzyba jest chropowata. Kapelusz muchomora sromotnikowego jest niemal gładki.
  • Trzon - u dojrzałej kani trzon po przekrojeniu jest pusty w środku, a u sromotnika jest wypełniony.
  • Pierścień – kania i muchomor sromotnikowy na trzonie mają charakterystyczny pierścień, przez który łatwo odróżnić jeden grzyb od drugiego. Pierścień u kani jest ruchomy i można go przesuwać wzdłuż trzonu, w górę i w dół. U sromotnika nie można poruszać pierścieniem, bo jest on zrośnięty z nóżką.
  • Wewnętrzna strona kapelusza - blaszki kani są szersze w porównaniu z muchomorem sromotnikowym. Ponadto zakończenia blaszek u kani w wewnętrznej stronie kapelusza nie zrastają się z łodygą. U sromotnika blaszki są zrośnięte z trzonem i tworzą z nim jedną całość.

Objawy zatrucia

Objawami zatrucia grzybami są ból brzucha, wymioty, biegunka, zawroty i bóle głowy oraz przyspieszone tętno. Trucizna niszczy wątrobę, nerki i inne narządy wewnętrzne. Czas od spożycia muchomora sromotnikowego do pierwszych symptomów trwa 8-12 godzin. Wtedy trucizna jest już wchłonięta do krwi i rozprowadzona po organizmie.

 

Ratunkiem na zatrucie może być szybki przeszczep wątroby.

Danie mięsne z grzybami
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Po czym można odróżnić grzyby trujące od grzybów jadalnych?
Dla wprawnego oka nie jest wyzwaniem odróżnienie muchomora sromotnikowego od czubajki kani czy gąski zielonki albo muchomora jadowitego od pieczarki łąkowej. Jednak wiele osób zbiera i przyrządza grzyby, które budzą wątpliwości, a czasami okazują się trujące. Trujące grzyby nawet poddane obróbce cieplnej zachowują swoje właściwości i mogą doprowadzić do śmierci.

Dla wprawnego oka nie jest wyzwaniem odróżnienie muchomora sromotnikowego od czubajki kani czy gąski zielonki albo muchomora jadowitego od pieczarki łąkowej. Jednak wiele osób zbiera i przyrządza grzyby, które budzą wątpliwości, a czasami okazują się trujące. Trujące grzyby nawet poddane obróbce cieplnej zachowują swoje właściwości i mogą doprowadzić do śmierci. Środki ostrożności – grzyby trujące mogą zabić człowieka Mało doświadczeni grzybiarze do lasu powinni chodzić z atlasem grzybów , a już z pewnością dokonać z jego pomocą selekcji zebranych grzybów po powrocie do domu. Powinno się zbierać wyłącznie grzyby dobrze sobie znane i dojrzałe. Nierozwinięte grzyby trujące łatwo pomylić z innymi gatunkami. Główny Inspektorat Sanitarny radzi, by nie ufać ludowym sposobom sprawdzania, czy grzyby są trujące. Na niewiele się zda wrzucenie do gotujących się grzybów cebuli czy włożenie do garnka srebrnej łyżki. Grzyby trujące są niebezpieczne nawet po ugotowaniu, dlatego choćby gotowały się pół dnia, to pozostaną trujące. Także badanie zapachu i smaku grzybów nie jest skutecznym sposobem, wiele grzybów trujących nie ma nieprzyjemnego zapachu ani ostrego smaku. W lokalnym oddziale sanepidu specjaliści za darmo ocenią, czy grzyby są jadalne – ta metoda jest najlepsza w razie wątpliwości. Muchomory sromotnikowy i jadowity – grzyby trujące podobne do jadalnych Zjedzenie już 50 gramów muchomora sromotnikowego powoduje zgon. Ten grzyb trujący jest niebezpieczny także dlatego, że często myli się go z jadalnymi gatunkami – czubajką kanią, gąską zielonką, pieczarką łąkową czy pieczarką bulwiastą. Gatunki z rodziny pieczarkowatych są bardzo trudne do rozpoznania, a wśród nich bywają i grzyby trujące, i jadalne . Z pieczarkowatymi i z kanią bywa mylony też muchomor jadowity.   Muchomor sromotnikowy: w zależności od...

Koszyk pełen grzybów
©neirfy/Fotolia
Styl życia
Grzyby jadalne – zdrowe, smaczne i ogólnodostępne w sezonie
Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce to m.in. prawdziwek (borowik szlachetny), podgrzybek, koźlarz, maślak, kurka, kania czubajka, rydz, gąska i opieńka.

Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce to m.in. prawdziwek (borowik szlachetny), podgrzybek, koźlarz, maślak, kurka, kania czubajka, rydz, gąska i opieńka.   Mniej doświadczonym grzybiarzom zaleca się wyprawy do lasu z atlasem i zbieranie przede wszystkich grzybów z rurkami od spodu kapelusza. Zebrane grzyby w razie wątpliwości można zabrać do sanepidu, tam zostaną poddane ocenie, czy są jadalne. Borowikowate i maślakowate – smaczne i często spotykane grzyby jadalne Najsmaczniejszymi i najbardziej poszukiwanymi grzybami wśród popularnych w Polsce grzybów jadalnych są te z rodziny borowikowatych. Zarówno borowik szlachetny, czyli prawdziwek, jak i pozostałe odmiany tego gatunku, są cenione ze względu na walory smakowe i zapachowe. Do tej rodziny należą także podgrzybki i koźlarze. Borowik szlachetny: młode grzyby mają jasny czy biały i gładki kapelusz o półkolistym kształcie, biały, pękaty trzon głęboko osadzony w podłożu; dorosły grzyb ma natomiast brązowy, matowy i rozwinięty kapelusz, od spodu kapelusza są widoczne pory i rurki w kolorze żółto-zielonym i oliwkowo-zielonym, trzon prawdziwka może być biały, często ma wzór drobnej siateczki biało-brązowej; miąższ borowika szlachetnego jest biały i pachnie bardzo przyjemnie i intensywnie. Podgrzybek brunatny: dojrzałe grzyby mają rozpostarty kapelusz, kolor nie zmienia się w miarę rośnięcia grzyba i jest ciemnobrązowy z czerwonym odcieniem czy kasztanowy, spód kapelusza pokrywają rurki w kolorze żółtym lub żółto-zielonym, rurki po ich dotknięciu ciemnieją, przybierają kolor niebiesko-zielony; trzon może mieć długość do 10 cm i jest zazwyczaj cylindryczny, jasnobrązowy, także zmienia kolor pod wpływem dotyku – na ciemnoniebieski; podgrzybek brunatny ma biały lub żółtawy miąższ, po pokrojeniu robi się lekko siny; ma bardzo intensywny grzybowy zapach. Koźlarz czerwony:...

Kania na talerzu, smażona na patelni
©teressa/Fotolia
Styl życia
Jak przyrządzić czubajkę kanię w panierce z bułki tartej i marynacie octowej – 2 przepisy
Czubajkę kanię w panierce z jajka i bułki tartej smaży się na oleju, aż grzyb się zarumieni. Do marynowania grzybów w zalewie octowej potrzebne jest ziele angielskie, gorczyca, cukier oraz ocet 10 procentowy. Gorącą marynatą zalewa się pokrojone w ćwiartki grzyby umieszczone w słoiku, do których można dodać ugotowaną wcześniej cebulę.

Czubajkę kanię w panierce z jajka i bułki tartej smaży się na oleju, aż grzyb się zarumieni. Do marynowania grzybów w zalewie octowej potrzebne jest ziele angielskie, gorczyca, cukier oraz ocet 10 procentowy. Gorącą marynatą zalewa się pokrojone w ćwiartki grzyby umieszczone w słoiku, do których można dodać ugotowaną wcześniej cebulę.   Czubajki kanie to grzyby jadalne . Są bardzo podobne do muchomora sromotnikowego , który jest trujący. Jeżeli grzyb ma ruchomy pierścień na trzonku, a jego blaszki nie zrastają się z nóżką, oznacza to, że jest to kania i możemy ze spokojem zabrać się za jej przyrządzanie. Pierścień sromotnika jest nieruchomy, a blaszki z nóżką łączą się w jedną całość. Przepis na kanię w panierce z bułki tartej Składniki: 2 kapelusze czubajki kani , 0,5 szklanki bułki tartej (około 60 gramów), 2 łyżki oleju, 1 jajko, sól, pieprz mielony.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwy   Sposób przygotowania: Kapelusze grzybów oczyść z piasku i ewentualnych liści (możesz to zrobić nożykiem delikatnie skrobiąc lub opłukując kanie pod bieżącą wodą). Jajko dopraw solą oraz pieprzem i roztrzep widelcem na głębszym talerzu. Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą. Obtocz kanię z obydwu stron: najpierw w jajku, potem w bułce tartej (pamiętaj, aby wewnętrzną stronę grzyba dociskać mocniej by jajko wpłynęło między blaszki). Rozgrzej olej na patelni i smaż grzyby, aż będą rumiane (około 3 minuty na jedną stronę). Zdejmij kanię z patelni i podawaj z ziemniakami lub surówką. Smacznego! Przepis na smażoną kanię w marynacie z octu Składniki: 12-15 kapeluszy czubajki kani, 2 jajka, szklanka bułki tartej (około 120 gramów), 1 łyżka mleka, 1 cebula, sól, pieprz mielony....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner