Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Grasica cielęca
© colnihko/Fotolia.com
Styl życia

Grasica cielęca – prozdrowotne właściwości i wykwintne przepisy

Grasica cielęca nazywana jest również animelką lub mleczkiem cielęcym, uchodzi za przysmak kulinarny. Wyciąg z grasicy jest też wykorzystywany w medycynie, do tymoterapii, która zwiększa odporność organizmu i pozwala leczyć choroby autoimmunologiczne.

Grasica cielęca nazywana jest również animelką lub mleczkiem cielęcym, uchodzi za przysmak kulinarny. Wyciąg z grasicy jest też wykorzystywany w medycynie, do tymoterapii, która zwiększa odporność organizmu i pozwala leczyć choroby autoimmunologiczne.

 

Na zachodzie Europy grasica uważana jest za rarytas, dlatego też jest stosunkowo droga. W Polsce kosztuje około 20 złotych za kilogram, choć mając znanego i zaufanego masarza można dostać ją i w niższej cenie.

Lecznicze działanie wyciągu z grasicy

Grasica wytwarza tzw. hormon młodości, dlatego wykorzystuje się ją w leczeniu osób, które potrzebują wzmocnienia układu odpornościowego. Wyciąg z grasicy cielęcej może być podawany w postaci tabletek, żelu lub ampułek. Dostępne są też suplementy diety, które go zawierają – używane są profilaktycznie jako wsparcie układu odpornościowego.

Grasica cielęca w kuchni

Grasica cielęca jest cenna nie tylko ze względu na zastosowanie w medycynie – stanowi również doskonałe urozmaicenie w kuchni. W Polsce nie jest jeszcze tak popularna jak we Francji czy we Włoszech, ale systematycznie zyskuje nowych zwolenników. Grasicę cielęcą można gotować, grillować, dusić i zapiekać. Na jej bazie przygotowuje się sosy, risotto lub po odpowiedniej obróbce podaje się ją w sałatkach.

Wstępna obróbka grasicy cielęcej

Przed przyrządzeniem grasicy, należy ją wcześniej oczyścić z błonek, którymi jest pokryta. Błonki zejdą łatwo, jeśli grasicę namoczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Wodę trzeba w tym czasie co najmniej dwukrotnie wymienić. Następnie grasica powinna wylądować na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie – wtedy bez problemu można usunąć błonki.

Grasica cielęca – przykładowe przepisy

  • Sos z grasicy cielęcej

Choć z sosu pod koniec jego przygotowania wyjmuje się mięso, można je później wyłożyć na talerz i nim polać. Sam sos z grasicy można też wykorzystać do innych potraw, np. polewając nim makaron.

 

Składniki:

  • 70 dekagramów grasicy cielęcej,
  • 30 dekagramów pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 1 żółtko,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • przyprawy: sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnio trudne

 

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść masło na patelni.
  • Przygotowaną wcześniej grasicę pokrój na kawałki i usmaż na rozgrzanym maśle.
  • Pokrój drobno pieczarki i cebule, dodaj do grasicy i masła.
  • Dopraw solą, pieprzem i zalej kieliszkiem białego wina.
  • Duś pod przykryciem 20 minut.
  • Wyjmij mięso, a do sosu dodaj śmietanę, rozkłócone żółtko, sok z cytryny.
  • Posyp sos mąką ziemniaczaną i gotuj jeszcze 5 minut.

Grasica cielęca smażona z grzybami

Smażoną grasicę można podawać do ugotowanej kaszy, makaronu lub ryżu.

 

Składniki:

  • 70 dekagramów grasicy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 filiżanka suszonych grzybów leśnych,
  • 250 mililitrów słodkiej śmietanki 30%,
  • przyprawy: sól, czarny pieprz.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  • Obrobioną wcześniej grasicę cielęcą pokrój na mniejsze kawałki według indywidualnych preferencji i smaż na oliwie.
  • Suszone grzyby namocz w osobnym rondelku i gotuj 15 minut.
  • Wywar z grzybów wylej na patelnię do mięsa, dodaj także same grzyby, wcześniej pokroiwszy je na kawałki.
  • Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Duś 3 minuty.
  • Zalej słodką śmietanką i gotuj do momentu, aż sos odparuje i zgęstnieje.


Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
podgrzybki
©francis bonami/Fotolia.com
Styl życia
Podgrzybki duszone: w śmietanie, z cebulą i marynowane– pomysł na sezonowe grzyby
Podgrzybki to jedne z najcenniejszych grzybów. Można je przygotować na wiele sposobów – zrobić z nich sos, udusić lub przygotować w marynacie. Najpopularniejsze są podgrzybki w zalewie octowej, które można podawać do obiadu lub jako zakąska.

Podgrzybki to jedne z najcenniejszych grzybów. Można je przygotować na wiele sposobów – zrobić z nich sos, udusić lub przygotować w marynacie. Najpopularniejsze są podgrzybki w zalewie octowej, które można podawać do obiadu lub jako zakąska.   Podgrzybków nie należy jeść na surowo, ponieważ wtedy są trujące. Koniecznie trzeba je poddać obróbce termicznej , nawet gdy przygotowuje się je w marynacie. Podgrzybki duszone w śmietanie Podgrzybki w śmietanie to doskonały sposób na wykorzystanie owoców wspólnego grzybobrania. Doskonale nadają się jako sos do makaronu lub kopytek, ale dostatecznie gęste można jeść samodzielnie lub z kromką chleba. Dzięki dodatkowi śmietany sos jest gęsty, kremowy, a jednocześnie delikatny w smaku. Składniki: 10 dag masła, 400 dag podgrzybków, cebula, 3 ząbki czosnku, 33 dag śmietany, przyprawy: sól, pietruszka, tymianek, pieprz.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: W rondelku rozpuść masło. Cebulę pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Czosnek pokrój bardzo drobno i dodaj do cebuli. Oczyszczone grzyby pokrój na plasterki i włóż do garnka. Gdy podgrzybki puszczą własny sok, duś je w nim 10 minut. Dodaj śmietanę i przyprawy: pietruszkę, tymianek, pieprz i sól. Duś całość kolejne 15 minut. Podawaj z kopytkami lub makaronem. Smacznego! Podgrzybki duszone z cebulą Podgrzybki suszone z cebulą to najprostszy wariant sosu grzybowego . Żeby był jeszcze smaczniejszy, można go na wierzchu posypać suszoną lub świeżą pietruszką, która wydobędzie głębię smaku. Składniki: 1 kg grzybów, 3 cebule, 2 łyżki masła,...

© minadezhda/Fotolia.com
Styl życia
Borowiki, czyli prawdziwy przysmak na polskim stole. Pomysł na 3 potrawy z borowikami
Borowiki w kuchni polskiej są uznawane za prawdziwy przysmak. Z ich dodatkiem można przygotować wiele dań, jak zupy kremy, sosy dodawane do makaronów oraz smakowite przystawki.

Borowiki w kuchni polskiej są uznawane za prawdziwy przysmak. Z ich dodatkiem można przygotować wiele dań, jak zupy kremy, sosy dodawane do makaronów oraz smakowite przystawki. Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych grzybów. Wspaniałym przysmakiem są borowiki marynowane, suszone, ale również świeże, które można dusić, gotować lub smażyć na patelni. Potrawy z borowików Przepisów na dania z borowikami jest bardzo wiele. Można je wykorzystać do przygotowania sycącej zupy krem z dodatkiem włoszczyzny. Smacznym pomysłem jest sos borowikowy , który ma zastosowanie jako dodatek do makaronów, np. spaghetti . Przepis na zupę krem z borowików Składniki (na 4 porcje): 2 kostki rosołowe drobiowo-warzywne, 500 gramów borowików świeżych, 100 gramów marchwi, 50 gramów białej części pora, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 35 minut   Sposób przygotowania: Borowiki , marchew oraz białą część pora oczyść i pokrój. Kostki rosołowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody. Do przygotowanego rosołu dodaj grzyby oraz pozostałe warzywa. Gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu – zmiksuj zupę za pomocą blendera. Następnie dodaj śmietanę i dopraw zupę pieprzem. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Przepis na spaghetti z borowikami Składniki (na 4 porcje): 1 ½ szklanki pokrojonych borowików, 30 dekagramów makaronu spaghetti , 1 ½ oliwy z oliwek, ½ posiekanej cebuli, 2 posiekane ząbki czosnku, gałązki świeżej mięty, sól, pieprz grubo mielony.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania:...

Grzyby w słoikach, marynowane.
©Photographee.eu/fotoliaalicjane
Styl życia
Błyskawiczny przepis na grzyby z octem z dodatkiem sosu pomidorowego, cebuli i cukru
Na przepis potrzeba 1 kilogram grzybów leśnych, przecier pomidorowy, ocet, 2 cebule, cukier, sól i pieprz. Przygotowanie grzybów zajmuje około kwadransa. Gotowy sos przekłada się razem z grzybami do słoików. Po 2-3 godzinach przekąska jest gotowa do zjedzenia.

Na przepis potrzeba 1 kilogram grzybów leśnych, przecier pomidorowy, ocet, 2 cebule, cukier, sól i pieprz. Przygotowanie grzybów zajmuje około kwadransa. Gotowy sos przekłada się razem z grzybami do słoików. Po 2-3 godzinach przekąska jest gotowa do zjedzenia.   Do przepisu można wykorzystać każde leśne grzyby jadalne . Z sosem pomidorowym najlepiej smakują: podgrzybki, prawdziwki, pieczarki, maślaki i koźlarze. Przepis na grzyby z octem i sosem pomidorowym, krok po kroku Przepis wystarcza na około 6 słoików o pojemności 250-300 mililitrów. Grzyby można marynować w całości (gdy są mniejsze) lub kroić na kawałki, gdy kapelusze nie mieszczą się do słoika. Nóżki grzybów też nadają się do zjedzenia .   Składniki: 1 kg grzybów, 2 cebule, 1 opakowanie koncentratu pomidorowego 30 procentowego (70 gramów), 2 łyżki octu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe   Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyść z piasku i ewentualnych liści lub igieł (za pomocą bieżącej wody lub nożyka). Pokrój kapelusze na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. Cebule poszatkuj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Dodaj grzyby i mieszaj około 1 minuty. Wlej ocet, koncentrat i wsyp cukier. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj około 6 minut (ciągle mieszając). Całość przełóż do słoiczków. Gotowe! Kiedy i z czym można jeść grzyby marynowane? Grzyby są gotowe do zjedzenia po około 2-3 godzinach od przełożenia w szkło. Słoiki można przechowywać w chłodnym miejscu np. w garażu lub piwnicy, przez około 3 miesiące. Grzyby podaje się jako przystawkę np. przed kolacją...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner