Zimny napój z lodem
Flickr/Diego Dacal/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Guarana sposobem na odchudzanie

Guarana to owoc pnącza występującego w dorzeczu dwóch rzek – Amazonki i Pary. Jego nazwa pochodzi od „Guarani” – nazwy jednego z plemion zamieszkujących te tereny, a w zasadzie od tradycyjnego napoju, z wyrobu którego słynie to plemię. To gorzko-kwaśna guarana, która jest przygotowywana z nasion popularnego tam owocu. Mieszkańcy lasów deszczowych od tysięcy lat cenią właściwości guarany, nazywają ją „darem od Boga” i „eliksirem młodości”. Funkcjonuje ona u nich nawet jako środek płatniczy.

Guarana to owoc pnącza występującego w dorzeczu dwóch rzek – Amazonki i Pary. Jego nazwa pochodzi od „Guarani” – nazwy jednego z plemion zamieszkujących te tereny, a w zasadzie od tradycyjnego napoju, z wyrobu którego słynie to plemię. To gorzko-kwaśna guarana, która jest przygotowywana z nasion popularnego tam owocu. Mieszkańcy lasów deszczowych od tysięcy lat cenią właściwości guarany, nazywają ją „darem od Boga” i „eliksirem młodości”. Funkcjonuje ona u nich nawet jako środek płatniczy.

Kofeina w guaranie

Guarana słynie z tego, że zawiera 4 razy więcej kofeiny niż ziarno kawowca, stąd też ludzie – początkowo tylko w Amazonii, obecnie już na całym świecie – zażywają guaranę pod różnymi postaciami, aby podnieść swoją sprawność fizyczną (zwłaszcza w czasie wzmożonego wysiłku) i kondycję psychiczną. Kofeinę z guarany (guaraninę) przewód pokarmowy wchłania wolniej niż tę z kawowca, co sprawia, że działa ona o mniej więcej 6 godz. dłużej (lecz mniej intensywnie). Potencjał nasion guarany zaczęli wykorzystywać producenci napojów energetycznych i suplementów diety dla sportowców, którzy zapewniają, że guarana wspomaga efektywność i wydajność, treningów, przeciwdziała fazie katabolicznej, a także przyspiesza regenerację mięśni po ćwiczeniach. Dzieje się tak dzięki stymulowaniu przez guaranę hormonów i neuroprzekaźników takich jak np. dopamina i adrenalina. Guaranina utrzymuje aktywność i odporność całego ośrodkowego układu nerwowego:

  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • zwiększa refleks,
  • uodparnia na stres,
  • wspomaga leczenie depresji.

Inne właściwości guarany

Oprócz guaraniny guarana zawiera też inne substancje aktywne, jak np. adenina, cholina, hipoksantyna, saponina, skrobia i olejki eteryczne. Dzięki temu:

  • zmniejsza gromadzenie się gazów w jelitach (działa odtruwająco),
  • łagodzi migrenowe bóle głowy,
  • oczyszcza krew i odwraca zmiany miażdżycowe,
  • działa moczopędnie,
  • spowalnia proces starzenia się skóry (usuwa wolne rodniki) i walczy ze zmarszczkami (jak żeń-szeń),
  • wspomaga leczenie choroby niedokrwiennej serca (jak aspiryna).

Guarana w odchudzaniu

Guarana może być pomocna w odchudzaniu choćby ze względu na swoje działanie oczyszczające i odtruwające, ponieważ dzięki temu wpływa korzystnie na metabolizm i zapobiega zaburzeniom trawiennym. Również dzięki pobudzaniu organizmu do aktywności fizycznej wpływa pośrednio na lepsze rezultaty odchudzania – dzięki niej spala się więcej tłuszczu. Guarana wpływa też na wzrost termogenezy, dzięki czemu hamuje uczucie głodu. Poza tym owoc ten ma właściwości lipolityczne i rozciągające, dzięki czemu sprawdza się w walce z cellulitem.

W jakiej postaci można zażywać guaranę?

Guarana jest głównym składnikiem brazylijskiego słodkiego piwa guaranowego, jej ziarna wykorzystuje się także do produkcji chleba, który dzięki nim jest dużo trwalszy niż zwykłe pieczywo. Poza tym można jej szukać we wspomnianych napojach energetycznych i suplementach diety (w proszku i w kapsułkach) – nie tylko dla sportowców i tych, którzy się odchudzają, ale również dla chorych, np. na zaburzenia związane z układem moczowym.

Guarana – działania niepożądane

Guaraninę – tak jak kofeinę – można przedawkować. Pojawiają się wówczas ból podczas oddawania moczu, drżenie mięśni, skurcze i wymioty. Włączenie guarany do diety na stałe może też skutkować bezsennością, utratą apetytu, nudnościami i przyspieszonym biciem serca. Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do spożywania guarany są:

  • ciąża,
  • nadciśnienie,
  • choroby serca,
  • nadczynność tarczycy.  

Butelki soku z arbuza.
©Sunny Forest/Fotolia.com
Styl życia
Odmładza, orzeźwia i leczy wypryski – pyszny i zdrowy sok z arbuza idealny na letnie dni
Arbuz to owoc, który ma jedynie 36 kalorii w 100 g. Idealnie nawadnia i wspomaga funkcjonowanie nerek. Opóźnia starzenie się organizmu oraz poprawia stan skóry. Aby przygotować sok, wystarczy zblendować lub zmiksować miąższ z owocu.

Arbuz to owoc, który ma jedynie 36 kalorii w 100 g. Idealnie nawadnia i wspomaga funkcjonowanie nerek. Opóźnia starzenie się organizmu oraz poprawia stan skóry. Aby przygotować sok, wystarczy zblendować lub zmiksować miąższ z owocu.   Sok z arbuza ma słodki smak , a mimo to skutecznie nawadnia i dodatkowo – orzeźwia. Napój najlepiej podawać schłodzony, np. z dodatkiem soku z cytryny . Doskonale smakuje także z listkami świeżej mięty, które dają dodatkowy efekt chłodzący, co jest szczególnie ważne w lecie.   Sok z arbuza – właściwości   Arbuz to owoc, który składa się w większości z wody, dzięki czemu doskonale wpływa na pracę nerek. Działa moczopędnie i wspomaga leczenie infekcji układu moczowego . Arbuz zawiera jedynie 36 kalorii w 100 g. Sok z tego letniego owocu ma też inne cenne właściwości: działa jak przeciwutleniacz – zawdzięcza to likopenowi, który nadaje owocowi czerwony kolor, opóźnia procesy starzenia się i zapobiega negatywnym skutkom opalania; pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i wyprysków – również dzięki zawartości likopenu; poprawia stan skóry dzięki zawartości witamin A i C; zapobiega powstawaniu zmarszczek i działa ściągająco, na co wpływają enzymy oraz witamina A, która zwiększa ilość substancji odżywczych i tlenu przedostających się do skóry; zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca – także za sprawą witamin A i C; poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego przez rozszerzenie naczyń krwionośnych – sprawia to cytrulina; wspomaga działanie układu odpornościowego – także za pomocą cytruliny; zwiększa odżywienie i ukrwienie mięśni oraz poprawia ich wytrzymałość – na to również wpływa cytrulina;...

Owoc awokado
Pixabay/silverstylus/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Awokado – egzotyczna bomba witaminowa
Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.   Awokado, znane u nas pod nazwą smaczliwki, to w Polsce owoc nadal bardzo egzotyczny – jeśli już jadany, to zwykle w daniach inspirowanych kuchnią meksykańską , w której awokado było obecne i bardzo cenione już w czasach azteckich. Wystarczy jednak poznać 7 głównych właściwości awokado, aby przekonać się do włączenia go na co dzień do swojej diety:   1. Zawiera więcej potasu niż banan. W awokado znajduje się 14% zalecanej dziennej dawki potasu, podczas, gdy w banan uchodzący za najbogatsze źródło tego pierwiastka, pokrywa tylko 10% dziennego zapotrzebowania. Utrzymywanie zawartości potasu w normie reguluje ciśnienie krwi , a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i uszkodzenia nerek.   2. Jest źródłem zdrowych dla serca kwasów jednonienasyconych. Awokado to jedna z najbardziej kalorycznych roślin – zawiera aż 77% tłuszczu, a przeciętnej wielkości owoc ma ok. 430 kcal. Zdecydowaną większość tłuszczu w awokado stanowi jednak jednonienasycony kwas oleinowy – ten sam, który występuje w oliwie z oliwek (olej z awokado też już jest dostępny w niektórych sklepach). Zmniejsza on ryzyko zachorowań na raka i nie powoduje odkładania się cholesterolu we krwi.   3. Zwiększa absorpcję substancji odżywczych z innych owoców i warzyw. Tłuszcz zawarty w awokado sprawia, że witaminy A, D, E i K oraz przeciwutleniacze są szybciej...

buteleczka z olejem sojowym, drewniana łyżka z soją na brązowym blacie
© ritablue/Adobe Stock
Fleszstyle
Olej sojowy – właściwości i zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
Olej sojowy dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje cenne właściwości zdrowotne, na przykład wspiera układ immunologiczny czy prawidłową pracę serca, ale także pozytywnie wpływa na skórę. Substancja, która powstaje z nasion soi, przyspiesza regenerację skóry, działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.

Olej sojowy dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje cenne właściwości zdrowotne, na przykład wspiera układ immunologiczny czy prawidłową pracę serca, ale także pozytywnie wpływa na skórę. Substancja, która powstaje z nasion soi, przyspiesza regenerację skóry, działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo.   Olej sojowy to rodzaj roślinnego oleju, który wytwarza się poprzez tłoczenie nasion soi zwyczajnej. Produkt wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym, zwykle jako składnik kremów, balsamów oraz mydeł. Olej sojowy – właściwości lecznicze Olej z nasion soi jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, np. omega-3, dlatego też wykazuje cenne dla zdrowia właściwości. Substancja roślinna obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Olej sojowy tłoczony na zimno pozytywnie wpływa również na odporność organizmu, pracę mózgu, przewodu pokarmowego, układu oddechowego oraz nerek. Dzięki zawartości lecytyny jest polecany przy bezsenności, zaburzeniach pamięci oraz osłabieniu koncentracji. Olej sojowy zawiera także cholinę, która poprawia pracę wątroby, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych czy odkładaniu się cholesterolu. Swoje prozdrowotne właściwości olej zawdzięcza również zawartości kwasu linolowego, który hamuje proces powstawania nowotworów, a także zapobiega przerzutom. Olej z nasion soi – właściwości kosmetyczne Olej sojowy zawiera witaminę E, nazywaną witaminą młodości, ponieważ chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za jej starzenie się, a także działa nawilżająco i regeneracyjnie . Poprawia również wygląd cery, ponieważ jest źródłem witaminy K , która...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner