zapach czosnku
©Dani Vincek/fotolia
Styl życia

Jak usunąć zapach czosnku?

Usunięcie krępującej woni czosnku z ust wspomaga żucie listków ziół – zawarty w nich chlorofil neutralizuje działanie allicyny. Zapach czosnku na dłoniach można usunąć za pomocą specjalnego metalowego mydełka.

Wieczorem lub podczas choroby warto wspomóc organizm naparem z lipy o właściwościach napotnych, dzięki któremu odpowiedzialne za przykry zapach substancje zostaną usunięte przez pory skóry.

Krępujący zapach

Zabicie zapachu czosnku z ust nie jest prostą sprawą, gdyż potrafi się on utrzymywać nawet przez 72 godziny. Najlepiej jeść go wspólnie z osobami, z którymi planuje się spędzenie czasu, aby nie czuć się skrępowanym i nie zrazić nikogo do siebie intensywną wonią tej aromatycznej przyprawy. Za przykry zapach odpowiedzialna jest allicyna, której ludzki organizm nie metabolizuje. Związek ten krąży po ciele i jest wydalany przez pory skóry oraz drogi oddechowe.

Zmniejszenie intensywności aromatu czosnku

Surowy czosnek ma intensywny zapach, ale obróbka termiczna znacznie go łagodzi. Smażony, pieczony czy gotowany pozostaje pyszny, a czuć go mniej intensywnie. Ciekawym rozwiązaniem może być także kiszenie ząbków czosnku obranych z twardej łupiny. Czosnek można kisić w zakręcanych słoikach, w roztworze z kiszonych ogórków. Po miesiącu można przełożyć czosnek do mniejszych słoiczków i zalać je świeżym roztworem z odrobiną soku z cytryny.

Jak zabić zapach czosnku?

Po wyjątkowo czosnkowym posiłku warto żuć natkę pietruszki, listki selera, estragonu, lubczyku, mięty, ziarenka kawy, goździki lub ziarna jałowca. Zapach surowego czosnku skutecznie neutralizują jabłka, zawierające enzym unieszkodliwiający brzydko pachnące związki siarki. Do popicia najlepsza będzie zielona herbata oraz sok z cytryny, który niszczy zawartą w czosnku allinazę. Można przyrządzić napój z wody, łyżki miodu, wcisnąć sok z całej cytryny i pić bez ograniczeń. Dobrym antidotum jest też tłuste mleko, które neutralizuje związki siarkowe.

Napar z lipy

Jeśli chcemy dodatkowo wspomóc organizm w pozbyciu się niechcianej woni czosnku, postawmy na kwiat lipy o właściwościach napotnych. Najlepiej wypić ziołową herbatkę tuż przed wieczorną kąpielą i usunąć allicynę przez pory skóry. Gotowe herbatki są dostępne w aptekach lub łatwe do samodzielnego przygotowania: wystarczy zalać wrzątkiem 3 łyżki zebranych kwiatów i zaparzyć je przez 10 minut.

Jak usunąć zapach czosnku z dłoni?

W sprzedaży dostępne są specjalne stalowe mydełka neutralizujące zapach związków siarki. Wystarczy potrzeć takim mydłem dłonie pod wodą. Podobny efekt da pocieranie stalowej łyżki. Naturalnymi neutralizatorami zapachu czosnku z dłoni są też cytryna, ocet i sól. Warto natrzeć nimi dłonie, a następnie umyć mydłem i spłukać.


Główka czosnku
©YB/Fotolia
Styl życia
Właściwości i zastosowanie czosnku
Czosnek jest rośliną, która ma wiele zastosowań – można go stosować w kuchni oraz jako lek na przeziębienie czy grypę. Czosnek ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, znacznie poprawia odporność.

Czosnek jest rośliną, która ma wiele zastosowań – można go stosować w kuchni oraz jako lek na przeziębienie czy grypę. Czosnek ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, znacznie poprawia odporność. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek jest rośliną bogatą w związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, mikroelementy – nikiel, chrom, kobalt, posiada także potas , żelazo i magnez. Charakterystyczny zapach czosnku zawdzięcza allicynie – ważnemu związkowi siarkowemu. Allicyna pomaga przy słabej krzepliwości krwi, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.   Czosnek, mimo że działa jak silny antybiotyk, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej w organizmie. Działanie czosnku pomaga w walce z przeziębieniem; rozgrzewa; zwalcza infekcje układu oddechowego; przeciwdziała powstawaniu zakrzepów krwi; obniża ciśnienie; podwyższa odporność; pomaga na bóle głowy; pomaga przy bólu gardła; zapobiega powstawaniu żylaków ; przeciwdziała zawałowi; pomaga w walce z trądzikiem; niszczy komórki rakowe.   Zbyt częste przyjmowanie czosnku może powodować problem z gojeniem się ran. Przepisy z czosnku Nalewka z czosnku: do 200 ml spirytusu dodać 35 dag świeżego roztartego czosnku, odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Po tym czasie należy roztwór przecedzić, przelać do ciemnego naczynia i odstawić na cztery dni. Po czterech dniach nalewka nadaje się do spożycia. Zaleca się przyjmowanie 25 kropli nalewki trzy razy dziennie z dodatkiem 50 ml kefiru. Nie należy przeprowadzać tej kuracji częściej niż raz w roku. Napar z czosnku: Do szklanki gorącego mleka wsypać 2-4 ząbki posiekanego czosnku. Taki roztwór należy pić codziennie wieczorem przez trzy do czterech tygodni. Napar pomoże w walce z chorobami układu oddechowego, może także wzmocnić organizm. Jak pozbyć...

Czosnek
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Naturalny antybiotyk – czosnek
Czosnek na katar, na alergię i na przeziębienie. Reguluje poziom cholesterolu i obniża gorączkę. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Zjadanie 2-3 ząbków czosnku dziennie pobudzi białe krwinki do ochrony organizmu przed bakteriami i wirusami.

Czosnek na katar, na alergię i na przeziębienie. Reguluje poziom cholesterolu i obniża gorączkę. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Zjadanie 2-3 ząbków czosnku dziennie pobudzi białe krwinki do ochrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek chroni organizm przed przeziębieniem. Ułatwia wykrztuszanie i zmniejsza ilość produkowanej flegmy. Leczy nieżyt nosa. Pomaga obniżyć gorączkę  i leczy zapalenie zatok. Działa rozgrzewająco i wzmaga potliwość. Kilka ząbków czosnku dodanych do posiłku oczyszcza organizm z toksyn i pasożytów. Czosnek wspomaga organizm przy zatruciach i poprawia trawienie. Usuwa nadmiar gazów i przywraca kondycję organizmu po antybiotykoterapii. Normuje poziom cholesterolu i ma działanie przeciwalergiczne. Antyutleniacze obecne w czosnku spowalniają działanie wolnych rodników, a dzięki pozytywnemu wpływowi na naczynia krwionośne czosnek zapobiega powstawaniu żylaków i pęknięciom naczynek, czyli „pajączkom” na skórze. Jak jeść czosnek, aby wyleczyć katar? Aby pozbyć się kataru czosnek powinien być obecny w diecie regularnie. Tylko w ten sposób zawarte w czosnku związki siarki będą zwalczały drobnoustroje i pobudzały leukocyty do ochrony organizmu. Czosnek zjadany w dużych ilościach i bardzo często może doprowadzić do powstania wzdęć i podrażnień błony śluzowej oraz wątroby. Dlatego wystarczy jeść 2-3 ząbki czosnku dziennie, aby nie narazić się na wystąpienie objawów niepożądanych. Najskuteczniej zadziała czosnek zgnieciony na 10 minut przed zjedzeniem. W trakcie zgniatania w czosnku otwierają się błony komórkowe. Uwalniają one enzym, który przyczynia się do powstania związków o działaniu antybiotykowym (np. tiosulfinatu, allicyny). Substancje te osłabiają...

Olej czosnkowy
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia
Czosnek jako lekarstwo na katar
Czosnek już od dawna stosowany jest jako zdrowszy zamiennik antybiotyku. Jego antybakteryjne, odkażające i przeciwgrzybiczne działanie pozwala zwalczać przeziębienie i katar.

Czosnek już od dawna stosowany jest jako zdrowszy zamiennik antybiotyku. Jego antybakteryjne, odkażające i przeciwgrzybiczne działanie pozwala zwalczać przeziębienie i katar.   Czosnek ma wiele potrzebnych witamin i pierwiastków, m.in. witaminy B1, B2, wapń, magnez i cynk. Jest dobrym lekarstwem na katar, bo pomaga rozrzedzić śluz, oczyszczając tym samym drogi oddechowe. Czosnek można przyjmować w postaci kapsułek, ale również jako surowy dodatek do kanapki czy leczniczych napojów. Przepisy z czosnku zwalczające katar i przeziębienie Mleko z masłem, czosnkiem i miodem Do wykonania tego lekarstwa potrzeba szklanki mleka, dwóch łyżek miodu, niepełnej łyżki masła i dwóch ząbków czosnku. Do mleka należy dodać wszystkie składniki, a następnie zagotować. Pić jeszcze gorące, po czym położyć się do łóżka i szczelnie przykryć kołdrą.   Syrop z czosnku, cytryny i miodu: na odporność 10 ząbków polskiego czosnku, szklanka soku z cytryn, szklanka miodu (najlepiej gryczanego, lipowego, malinowego albo spadziowego).   Do słoika należy wlać miód, następnie sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać wyciśnięty w prasce czosnek i ponownie wymieszać. Syrop należy odstawić na 3 dni. Po ich upłynięciu syrop jest gotowy do spożycia. Dorośli mogą pić łyżkę lekarstwa dziennie co cztery godziny, dzieci łyżkę co 4-6 godzin. Syrop nadaje się do spożycia przez kilka tygodni, należy go przechowywać w lodówce.   Lemoniada z czosnku Do wykonania lemoniady z czosnku potrzebny będzie litr przegotowanej wody, 25 dużych ząbków czosnku i trzy obrane cytryny. Czosnek należy rozgnieść w prasce, a cytryny zmiksować w blenderze. Następnie przygotowane składniki zalać przygotowaną wodą i odstawić na dwa dni. Po tym czasie lemoniada jest gotowa do picia. Aby lemoniada była smaczniejsza, można ją...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner