Szukasz lekkiej potrawy na lato? Proponujemy chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi!

 

Chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi
400 ml jogurtu naturalnego
200 ml kefiru
4 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewki
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
100 g orzechów włoskich 
sól, pieprz
oliwa z oliwek
 
Orzechy prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Studzimy i siekamy. 
Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.  Rzodkiewki też kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z kefirem. 
Dodajemy pokrojone ogórki i rzodkiewkę, a potem przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól, pieprz.  Całość dokładnie mieszamy. 
Podajemy z prażonymi orzechami, koperkiem i oliwą z oliwek. 

 

Przepis na chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi

chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi  - zobacz przepis

 
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
 
 

Więcej na temat przepisy Paweł Płaczek